ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομάδα αρχαιολόγων από το Λέστερ έρχεται για ανασκαφές στην Κύπρο

Ομάδα αρχαιολόγων από το Λέστερ έρχεται για ανασκαφές στην Κύπρο

Μια ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Λέστερ θα προχωρήσει σε ανασκαφή μεταξύ 9 και 23 Σεπτεμβρίου με στόχο την προστασία συμπλέγματος κτισμάτων αρχαίου λιμανιού στην περιοχή της Βάσης Ακρωτηρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι αρχαιολόγοι θα διεξάγουν «αγώνα ενάντια στο χρόνο για να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομία ενός υπό απειλή χώρου 1.500 χρόνων στην κυπριακή ακτή».

Προστίθεται ότι «το σύμπλεγμα λιμανιού, που χρονολογείται περί τα τέλη της Ρωμαϊκής και τις αρχές της Βυζαντινής περιόδου, αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας της χερσονήσου του Ακρωτηρίου και είναι γνωστό εδώ και κάποιες δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει επαρκής εξερεύνηση και συγγραφή για αυτό».

Της αρχαιολογικής αποστολής ηγείται η Σχολή Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ σε στενή συνεργασία με άλλους συνεργάτες και φορείς.

«Στόχος μας είναι να διενεργήσουμε μια ανασκαφή διάσωσης της κληρονομίας που υπάρχει ακόμη κατά μήκος της ακτής, υπό τη μορφή μιας σειράς απλών κτιρίων, μάλλον αποθηκών, που φαίνεται να ανήκουν στο λιμάνι που υπήρχε στο χώρο στα τέλη της Ρωμαϊκής/ αρχές Βυζαντινής εποχής, μάλλον μεταξύ 300 και 600 ΠΧ», αναφέρει ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σάιμον Τζέιμς.

Αυτά τα κτίσματα, προσθέτει, «διαβρώνονται με γοργούς ρυθμούς από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια των χειμερινών καταιγίδων».

«Η εξερεύνηση και καταγραφή τους έχει καθοριστεί ως μια προτεραιότητα από ομάδα περιβάλλοντος του Οργανισμού Άμυνας των Υποδομών του ΗΒ, ο οποίος έχει την ευθύνη για την περιοχή στην οποία βρίσκεται η Βάση Ακρωτηρίου», συμπληρώνει.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανασκαφή του Σεπτεμβρίου «θα ενεργήσει πιλοτικά για ένα προτεινόμενο μεγαλύτερης κλίμακας και πιο μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα για την αρχαιολογία της χερσονήσου: το Έργο του Αρχαίου Ακρωτηρίου».

Η ομάδα του πανεπιστημίου αποτελείται από έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών επαγγελματιών αρχαιολόγων από το εμπορικό τμήμα των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Άμυνας των Υποδομών Φίλιπ Άμπραμσον ανέφερε ότι «ο Κόλπος του Ονειροπόλου (Dreamer`s Bay) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στη Βάση Ακρωτηρίου της ΡΑΦ και ως Σύμβουλος Αρχαιολογίας για τον Οργανισμό Άμυνας των Υποδομών γνωρίζω πολύ καλά ότι διαβρώνεται από τον αέρα, τη βροχή και τη θάλασσα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top