ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κουγιάλης: «Ξεκινούμε άμεσα δουλειά για την καταγραφή των ζημιών»

Κουγιάλης: «Ξεκινούμε άμεσα δουλειά για την καταγραφή των ζημιών»

Τις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά το περασμένο Σαββατοκυρίακο στην επαρχία Πάφου επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, συνοδευόμενος από λειτουργούς τμημάτων του Υπουργείου του και εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων.

Ο Υπουργός, μετά το πέρας σύσκεψης, δήλωσε πως αποτελεί υποχρέωση του Κράτους να μεριμνήσει για αυτές τις περιοχές, τόσο ως Κυβέρνηση όσο και ως Υπουργείο Γεωργίας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις αγροτικές περιοχές και κυρίως προς τους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν πληγεί απ’ αυτή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή.

“Αρχίζουμε δουλειά άμεσα. Την ερχόμενη Δευτέρα οι Υπηρεσίες του Κράτους θα βρίσκονται στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών”, είπε, προσθέτοντας ότι ως προτεραιότητα θα θέσει την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει επέλθει, την αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος και την καταγραφή των ζημιών.

Ο κ. Κουγιάλης ζήτησε από τους αγρότες να συνεργαστούν με το Τμήμα Γεωργίας και τα άλλα αρμόδια τμήματα για να καταγραφεί και να εκτιμηθεί η ζημιά το συντομότερο δυνατό και για να επέλθουν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις.

Πρόθεση του Κράτους, σημείωσε, είναι να αποζημιώσει τους πληγέντες και ζήτησε και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων, λέγοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών οι οποίες κατέκαψαν περίπου τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα, δένδρα, ενώ προκάλεσαν και τεράστιες ζημιές σε κατοικίες, κτηνοτροφικά υποστατικά, και γεωργικές καλλιέργειες.

Ο Υπουργός Γεωργίας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο καφενείο της Θελέτρας, ανέφερε πως “δουλειά του Κράτους είναι να στηρίξει τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες”.

Eπεσήμανε πως θα τεθούν χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση των ζημιών, σημειώνοντας πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε “να αποζημιωθούν σύντομα όσοι έχουν πληγεί”.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Θελέτρας Νικόλας Επαμεινώντας αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος προκειμένου να είναι σε θέση να ποτίζονται οι εναπομείναντες καλλιέργειες.

Ο κ. Επαμεινώντας μετά λύπης του παρατήρησε πως η ερήμωση στην ύπαιθρο έχει επέλθει από την εγκατάλειψη και η εγκατάλειψη από τη μη κρατική στήριξη.

Στη σύσκεψη παρέστη και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε – όπως είπε - το μεσημέρι του Σαββάτου.

Είπε ότι ως Τμήμα Δασών “θα συμβάλουμε στην ανόρθωση του οικοσυστήματος σταδιακά ”.

Στη σύσκεψη παρέστησαν και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο, σημειώνοντας παράλληλα και τη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει με τον Υπουργό Γεωργίας.

Κατά τη σύσκεψη ζητήθηκε όπως παρασημοφορηθούν ο κοινοτάρχης της Θελέτρας, ο Νικηφόρος Νικολάου κάτοικος της περιοχής, ο Ανδρέας Φετάς και η Λοχίας Νίνα Νικολάου που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως ελέχθη, για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΚ Ανδρέας Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο κόστος της φωτιάς που -  όπως είπε- είναι τεράστιο από πλευράς Κράτους. Έθιξε επίσης και το θέμα της πρόληψης.

Επ` αυτού ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιόλου Σταύρος Βραχνός ζήτησε τη στήριξη του Κράτους για την εκτέλεση έργων στις αγροτικές περιοχές, όπως και για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ζήτησε ακόμα περισσότερες περιπολίες στην περιοχή.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κουγιάλης επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση επί τόπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top