ΚΟΣΜΟΣ

Χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα» η Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα» η Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Οι ανατολικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου τάσσονται σθεναρά κατά της πρότασης της Κομισιόν

Σε δύο «στρατόπεδα» είναι χωρισμένη η Ευρώπη για το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων με τις ανατολικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να τάσσονται σθεναρά κατά της πρότασης της Κομισιόν.

Σε ένα 24ωρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να δώσει την δική του δυναμική απάντηση  στην προσφυγική κρίση παρουσιάζοντας νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων και μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, ένα σχέδιο που είχε πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων και τον Μάιο, ωστόσο, απορρίφθηκε ύστερα από τις εντονότατες αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών.

Λίγα 24ωρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου Γιούνκερ για το μεταναστευτικό, η Αυστρία ανέλαβε «πυροσβεστικό ρόλο» προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, μάταια όμως. Η κυβέρνηση της Βιέννης δεν κατάφερε να πείσει την Τσεχία και την Σλοβακία να αλλάξουν στάση. Όμως, και η Ρουμανία εμφανίζεται αρνητική στην υποδοχή προσφύγων στα επίπεδα που προβλέπει το σχέδιο του επικεφαλής της Κομισιόν. Χθες, μάλιστα, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν είχε  συνομιλίες με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σομπότκα στην Μπρατισλάβα και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίκο για το προσφυγικό.

Όμως, ο Φάιμαν περιορίστηκε να πει ότι οι τρεις πλευρές δεν έχουν την ίδια άποψη για την απάντηση απέναντι στην προσφυγική κρίση. Η Σλοβακία, από την πλευρά της, θεωρεί παράλογες τις ποσοστώσεις με το επιχείρημα ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη δεν θέλουν να μείνουν στη Σλοβακία, θα έφευγαν ούτως ή άλλως.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση της Τσεχίας.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε οικονομικά παρέχοντας εμπειρογνώμονες και φυσικά θα δεχθούμε κάποιους απ' όσους παίρνουν άσυλο , όμως αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική βάση», δηλώνει ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προτίθεται να παρουσιάσει η Κομισιόν, η Τσεχία θα έπαιρνε 4.306 πρόσφυγες και η Σλοβακία 2.287. Δεν είναι, όμως, μόνο η Σλοβακία και η Τσεχία που γυρίζουν την πλάτη στο σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων του Γιούνκερ. 

Η Ρουμανία, που θα έπρεπε και αυτή να αναλάβει 6.351 πρόσφυγες απορρίπτει την επαναφορά της πρότασης του επικεφαλής της Κομισιόν. Όπως δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Ιοάνις, το μέγιστο που μπορούμε να δεχθούμε είναι 1.785 άτομα, ξεκαθαρίζοντας πως και το Βουκουρέστι δεν συμφωνεί με την πρόταση Γιούνκερ.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top