ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεγκτική: «Τα παιδιά του ΠτΔ δεν μπορουν να διακινούνται με έξοδα του κράτους για λόγους ασφαλείας» - Πώς απαντά η Κυβέρνηση

Ελεγκτική: «Τα παιδιά του ΠτΔ δεν μπορουν να διακινούνται με έξοδα του κράτους για λόγους ασφαλείας» - Πώς απαντά η Κυβέρνηση

«Παράνομη» χαρακτήρισε την μεταφορά των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με υπηρεσιακό αυτοκίνητο η Ελεγκτική Υπηρεσία, τονίζοντας ότι «συνιστά κατάχρηση εξουσίας».

«Οι όποιοι λόγοι ασφάλειας δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά του Προέδρου της Δημοκρατίας να διακινούνται με έξοδα του κράτους», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σημειώνουμε ότι, με βάση τον Κανονισμό 7(2) η Πρώτη Κυρία δικαιούται σε υπηρεσιακό όχημα για αποκλειστική χρήση. Συνεπώς, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση υπηρεσιακών οχημάτων για τις μετακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτός φυσικά εάν συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την Πρώτη Κυρία στο ίδιο αυτοκίνητο το οποίο με βάση τη νομοθεσία τους παραχωρείται για αποκλειστική χρήση.

Σημειώσαμε συνεπώς ότι, η θέση του Αρχηγού Αστυνομίας ότι, για όποιον αποφασίσει η Αστυνομία πως κινδυνεύει, θα μπορεί να του παρέχεται από το κράτος υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγός, θα απέληγε στην απαράδεκτη κατάσταση να παραχωρούνται αυτοκίνητα για αποκλειστική χρήση σε πρόσωπα που δεν προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να κριθεί από την Αστυνομία ότι κινδυνεύει η σύζυγος ενός Υπουργού και να της παραχωρηθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγός αστυνομικός, ή ομοίως για τα παιδιά ενός Υπουργού, ή για τα εγγόνια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα που αποχώρησε ή έστω όταν αυτός ήταν Πρόεδρος, ή για ένα Γενικό Διευθυντή Υπουργείου ή για τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ή για τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.λπ.

Υποδείξαμε επίσης ότι, εάν η Αστυνομία θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι για παροχή προστασίας στα παιδιά του Προέδρου, τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται με την παροχή συνοδείας υπηρεσιακού οχήματος της Αστυνομίας, στο ιδιωτικό όχημα επί του οποίου θα επιβαίνουν τα παιδιά του Προέδρου και όχι με την επιβίβασή τους εντός του υπηρεσιακού αστυνομικού οχήματος, αφού αυτό απαγορεύεται ρητά από τους σχετικούς Κανονισμούς.

Εναλλακτικά, και ανάλογα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Αστυνομίας, θα μπορεί ο αστυνομικός να επιβιβάζεται ως συνοδεία στο ιδιωτικό αυτοκίνητο. Για την Υπηρεσία μας είναι σαφές ότι οι όποιοι λόγοι ασφάλειας δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά του Προέδρου της Δημοκρατίας να διακινούνται με έξοδα του κράτους . Υποδείξαμε ότι, κατά την άποψή μας, η μεταφορά των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με υπηρεσιακό αυτοκίνητο είναι παράνομη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας».

Βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Πώς απαντά η Κυβέρνηση

Απάντηση για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία, η οποία, μεταξύ άλλων, εντοπίζει παραβίαση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση υπηρεσιακών οχημάτων για τις μετακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι τίθενται ζητήματα ασφάλειας.

«Έχουμε ενημερωθεί για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αυτό είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και τίθενται ζητήματα ασφάλειας», είπε συγκεκριμένα.

Όπως σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης, το θέμα αφορά την Αστυνομία και άρα θα υπάρξει τοποθέτηση από την Αστυνομία.

«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, τα οποία οι πρόεδροι των κρατών έχουν ανήλικα παιδιά, είναι ζητήματα ασφάλειας δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τα κρίνω ούτε η Ελεγκτική Υπηρεσία», επεσήμανε.

Αναφορικά με τα δημοσίευμα περί ωφελημάτων του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά την περίοδο 2014-2018, όταν υπηρετούσε στο προεδρικό με απόσπαση, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι ο Πρόεδρος δεν αιτήθηκε ούτε έλαβε επιδόματα για υπερορίες.

«Ποτέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αιτήθηκε και ουδέποτε του καταβλήθηκε επίδομα για υπερορίες και αυτό είναι κατηγορηματικό και αναμένουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να διαψεύσει αυτά τα δημοσιεύματα και να αποκαταστήσει την αλήθεια», τόνισε.

Δείτε όσα ανέφερε στο πιο κάτω απόσπασμα:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη στην Έγκωμη: Επιβεβαιώθηκαν οι παράνομες μετατροπές στα διαμερίσματα - Οι άδειες που είχε τελικά το υποστατικό

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έτσι θα βαθμολογούνται – Τα ιεραρχικά επίπεδα και τα κριτήρια αξιολόγησης

Διαρροή υγραερίου: 100 περιστατικά σε 5 χρόνια – 10 συμβουλές για το πως να προσέχουμε

Ανάγκες σε τρόφιμα και βρεφικό γάλα - Οικογένειες με ανήλικα και βρέφη πεινάνε - Μπορείς να βοηθήσεις;Η εικόνα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές - Η εκτίμηση του εκλογικού σώματος για το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Η εικόνα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές - Η εκτίμηση του εκλογικού σώματος για το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Μια εικόνα με πολλά μηνύματα για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη δίνει η πρώτη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ η οποία καταγράφει στην ουσία την απογοήτευση που εκφράζουν οι πολίτες από την παρούσα κυβέρνηση σε ποσοστό 52%.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top