ΥΓΕΙΑ

Με τι συνδέεται η πρώιμη έναρξη της περιόδου πριν τα 13 έτη - Οι κίνδυνοι σύμφωνα με νέα εποστημονική έρευνα

Με τι συνδέεται η πρώιμη έναρξη της περιόδου πριν τα 13 έτη - Οι κίνδυνοι σύμφωνα με νέα εποστημονική έρευνα

Η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν την ηλικία των 13 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 65 ετών.

Αυτά διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «BMJ Nutrition Prevention & Health».

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο διαβήτης και οι επιπλοκές του αυξάνονται μεταξύ των νεαρών και μεσήλικων γυναικών στις ΗΠΑ, ενώ η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν περίοδο μειώνεται παγκοσμίως. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των δύο φαινομένων και μελέτησαν τις απαντήσεις γυναικών στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) κατά την περίοδο 1999-2018.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 17.377 γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών, οι οποίες προσδιόρισαν την ηλικία κατά την οποία είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση. Από το σύνολο, το 10% ανέφεραν ότι έχουν διάγνωση διαβήτη τύπου 2 και το 11,5% αυτών ανέφεραν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου.

Η έναρξη της περιόδου πριν από την ηλικία των 13 ετών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έπειτα και από συνεκτίμηση μιας σειράς παραγόντων, όπως η ηλικία, η φυλή/εθνικότητα, η εκπαίδευση, η μητρότητα, η εμμηνόπαυση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος.

Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη η νεαρή ηλικία κατά τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο σχετιζόταν και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πολύ πρώιμη ηλικία (δέκα ετών ή νεότερη) συσχετίστηκε με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών κάτω των 65 ετών με διαβήτη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «η νεαρή ηλικία του πρώτου εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να είναι ένας από τους πρώιμους δείκτες της ζωής για την πορεία της καρδιομεταβολικής νόσου στις γυναίκες. Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι εκτίθενται σε οιστρογόνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η πρώιμη έμμηνος ρύση έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων».

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top