ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το 2019 ως το 2023 μια … ανάγκη δρόμος - Πως ο ΔΗΣΥ άλλαξε θέση έναντι του «ειδικού δικαστηρίου»

Από το 2019 ως το 2023 μια … ανάγκη δρόμος - Πως ο ΔΗΣΥ άλλαξε θέση έναντι του «ειδικού δικαστηρίου»

Το 2019, επί προεδρίας Αναστασιάδη και ενόψει τότε, των βουλευτικών εκλογών του 2021, το ΔΗΚΟ μάλλον για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποφάσισε να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, προφανώς για να στριμώξει τον ΔΗΣΥ και τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το ΑΚΕΛ, όντας στην αντιπολίτευση.

Με τις ψήφους ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κατά, προϋπολογισμός δεν περνούσε.

Τότε βρήκε ευκαιρία η ΕΔΕΚ, η οποία σχεδόν πάντα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, πλην κάποιων κονδυλίων και δήλωσε την πρόθεση της να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, με αντάλλαγμα να υιοθετήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ κάποια μέτρα προς όφελος των ευάλωτων και κοινωνικο – οικονομικά χαμηλών στρωμάτων του λαού.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΔΕΚ δεν ζήτησε μικροκομματικά ή μικροπολιτικά οφέλη, αλλά μόνο υιοθέτηση κάποιων εκ των θέσεων της, που αποσκοπούν ξεκάθαρα στη στήριξη της κοινωνίας.

Φυσικά, ευρισκόμενος σε ανάγκη ο ΔΗΣΥ αποδέχτηκε με «χαρά» την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των προτάσεων της ΕΔΕΚ.
Μία από τις προτάσεις – όρους της ΕΔΕΚ, για να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ήταν η σύσταση των δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την εκδίκαση χρηματοοικονομικών διαφορών δανειοληπτών – χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδέχτηκε και αυτή την πρόταση, για να μην βρεθεί στην ανάγκη να λειτουργεί με δωδεκατημόρια εφόσον δεν θα υπήρχε προϋπολογισμός.

Μάλιστα, συνεννοήθηκε με τη Νομική Υπηρεσία και το Ανώτατο Δικαστήριο, για να μην προκύψουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας για πρόνοιες της πρότασης της ΕΔΕΚ, όπως ο ορισμός χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών και η αποκλειστικότητα ενασχόλησης των συγκεκριμένων δικαστών με τέτοιου είδους υποθέσεις.

Κατατέθηκε λοιπόν το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

Και η ιστορία είναι γνωστή. Κάποια κόμματα, με τις τροπολογίες τους, άλλαξαν τα φώτα στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση τότε να το αποσύρει.

Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η ουσία είναι ότι εκείνη η πρόταση της ΕΔΕΚ του 2019, την οποία τότε ο ΔΗΣΥ αποδέχτηκε με «χαρά» και ανακούφιση, κατατέθηκε το 2023, ενώπιον της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος το 2019 ήταν Υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη και απορρίφθηκε και από την κυβέρνηση και από τον ΔΗΣΥ.

Δηλαδή, το 2019 ήταν καλή και συνάδουσα με το Σύνταγμα, η πρόταση, το 2023 όχι.

Από το 2019 έως το 2023, μια …ανάγκη δρόμος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top