ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν οι οδηγοί για «Built to Rent» και αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα

Εγκρίθηκαν οι οδηγοί για «Built to Rent» και αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα

Τους αναλυτικούς Οδηγούς για το Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη και τα Αναθεωρημένα Πολεοδομικά Κίνητρα ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη εφαρμογής δύο εκ των κύριων πυλώνων της νέας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα δύο μεσοπρόθεσμα μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής οικιστικών μονάδων και τη διάθεσή τους στην αγορά προσιτής στέγης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι στόχος είναι η αύξηση, σταδιακά, του οικιστικού αποθέματος, είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση, ώστε να αποσυμπιεστούν οι τιμές, προσφέροντας την ίδια ώρα και προσιτή στέγη σε όσους έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη αφορά την κατασκευή αριθμού οικιστικών μονάδων με αξιοποίηση από τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης πρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, με υποχρέωση παραχώρησης του συνόλου των πρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν με προσιτό ενοίκιο για περίοδο τουλάχιστον έξι ετών. Το Σχέδιο, που αποτελεί καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα, δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στον ιδιωτικό τομέα για εμπλοκή του, με σκοπό την ενίσχυση της αγοράς με επιπρόσθετες 800 περίπου οικιστικές μονάδες τα επόμενα τρία χρόνια.

Είπε ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην Κύπρο και είναι ελκυστικό για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων.

"Στόχος είναι μέσα από τα επιπλέον διαμερίσματα που θα προκύψουν από την αύξηση του συντελεστή δόμησης, να προσφέρονται για τουλάχιστον έξι χρόνια σε προσιτό ενοίκιο", ανέφερε.

Το προσιτό ενοίκιο, υπενθύμισε ότι θα είναι 30% μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο αγοραίο ανά δήμο ή κοινότητα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής και διάθεσης νέων μονάδων στέγασης, μέσα από την παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος.

Οι επαγγελματίες ανάπτυξης γης θα έχουν την υποχρέωση πώλησης του 25% των μονάδων που θα παραχθούν με τον επιπρόσθετο συντελεστή για σκοπούς προσιτής κατοικίας.

"Για παράδειγμα, με το 45% άυξηση του συντελεστή, αν κάποιος μπορούσε να κτίσει 100 διαμερίσματα, τώρα κτίζει 145 και από αυτά τα 25 πρέπει να προσφέρονται σε τιμές πώλησης για προσιτή κατοικία όπως οι τιμές καθορίζονται από τον ΚΟΑΓ, που είναι ο εκτελεστικός βραχίονας", εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Τα πιο πάνω μέτρα συνθέτουν ένα ελκυστικό πακέτο για τον κατασκευαστικό τομέα, ώστε να προσφέρει περισσότερες μονάδες στην αγορά, και διασφαλίζουν ελάχιστο αριθμό μονάδων προσιτής στέγης.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, με την παραχώρηση δωρεάν συντελεστή δόμησης, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Κράτους, η Κυβέρνηση επενδύει στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και δίνει λύσεις και επιλογές σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Οι αναλυτικοί Οδηγοί για τα δύο Σχέδια είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική» (Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη και Αναθεωρημένα Πολεοδομικά Κίνητρα).

Παράταση ισχύος σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για επιχειρηματικότητα

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την πρόταση για παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 της ισχύος του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Το Σχέδιο αφορά κυρίως τουριστικές αναπτύξεις ή άλλες αναπτύξεις για επιχειρηματικούς σκοπούς σε περιοχές παγκύπρια.

Από την πρώτη εφαρμογή του Σχεδίου τον Μάιο του 2013 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023 υποβλήθηκαν συνολικά 1.044 πολεοδομικές αιτήσεις για αναπτύξεις σε όλες τις Επαρχίες, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 845 αιτήσεις.

Η απόφαση για επέκταση της ισχύος του Σχεδίου λήφθηκε μετά από αξιολόγηση των μέχρι στιγμής θετικών αποτελεσμάτων των κινήτρων στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως κρίθηκε σκόπιμο όπως το Σχέδιο ενισχυθεί, με την ενσωμάτωση σε αυτό τροποποιήσεων σε ευθυγράμμιση και με τους νέους στόχους και πολιτικές που προωθούνται από την Κυβέρνηση και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τομέα της στέγασης, την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης της ανάπτυξης, κοκ.

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο εισήχθησαν τροποποιήσεις για αύξηση του αντισταθμίσματος ανάλογα με τον τύπο/κατηγορία ανάπτυξης (προσθήκη σε τουριστική ανάπτυξη, νέα τουριστική ανάπτυξη ή άλλη νέα ανάπτυξη) από 10%-20% της αξίας υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, σε 50% για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και σε 70% στις περιπτώσεις αναπτύξεων εκτός καθορισμένων περιοχών εφαρμογής των Κινήτρων.

Επιπλέον εισήχθη τροποποίηση για καταβολή του ποσού πριν την έκδοση άδειας οικοδομής, σε Ειδικό Ταμείο που θα δημιουργηθεί για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του Κράτους αντί σε Ειδικό Ταμείο του ΚΟΑΓ, με τη χρήση ειδικού Εντύπου και υποβολή της αίτησης για άδεια οικοδομής εντός δύο ετών από τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας, για όλες ανεξαιρέτως τις αναπτύξεις, ώστε να παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος ετοιμασίας των τεχνικών μελετών και δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας για τους επενδυτές.

Υπάρχει η υποχρέωση υποβολής όλων των απαιτούμενων μελετών και διαβουλεύσεων με τα αρμόδια Τμήματα/Αρχές κατά την κατάθεση της πολεοδομικής αίτησης.

Ο ΥΠΕΣ είπε πως το αναθεωρημένο Σχέδιο αναμένεται να συμβάλει στην προσπάθεια του Κράτους για την προσέλκυση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για μεγάλης κλίμακας και στρατηγικής σημασίας αναπτύξεις και, κατ’ επέκταση, στην ενίσχυση της οικονομία του τόπου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι καμία νομοθετική ρύθμιση δεν χρειάζεται για τις δύο αυτές αποφάσεις και ότι με την έγκριση σήμερα από το Υπουργικό, από αύριο κάποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση από αύριο και να επωφεληθεί.

Για το σχέδιο "Ανακαινίζω-Ενοικιάζω" ο ΥΠΕΣ είπε ότι αρχές του Γενάρη θα δημοσιευτεί ο αναλυτικός οδηγός για να ξεκινήσει η εφαρμογή.

Εξέφρασε την άποψη ότι για τα σχέδια αυτά θα υπάρξει ενδιαφέρον γιατί πριν τις εξαγγελίες έγινε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα, ακούστηκαν απόψεις, αξιολογήθηκαν και καλές πρακτικές στο εξωτερικό και τα κίνητρα τροποποιήθηκαν και βελτιώθηκαν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι με βάση τους υπολογισμούς του Τμήματος Πολεοδομίας, τα επόμενα 3 με 4 χρόνια θα χρειαζόμαστε 6 με 7 χιλιάδες επιπλέον οικιστικές μονάδες από το τι προβλέπεται.

"Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό γιατί εξαρτάται πως θα κινηθεί η οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν θα προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και ξένο εργατικό δυναμικό που και αυτός ειναι ο στόχος", ανέφερε.

Εξήγησε επίσης ότι αυτά τα σχέδια δεν είναι στατικά και εκεί και όπου χρειάζονται βελτιώσεις, θα γίνονται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top