ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις «ράγες» μπαίνει ξανά το κυπριακό- Εν αναμονή της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες

Στις «ράγες» μπαίνει ξανά το κυπριακό- Εν αναμονή της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες

Το 2023 ήταν για το κυπριακό μια χρονιά χωρίς καμία  κινητικότητα στο κυπριακό με την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους και να δείχνουν προς την κατεύθυνση των δύο κρατών. Από την άλλη, τα όσα τεκταίνονται στον Άγιο Δομέτιο και στην Πύλα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αναμένεται να «φυσήξει ούριος άνεμος.»

Αν αναλογιστούμε δε, τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται σε Ουκρανία και Γάζα, δικαιολογείται το γεγονός ότι τα βλέμματα και η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, είναι στραμμένα σε αυτά τα δύο μεγάλα μέτωπα.

Το κυπριακό ωστόσο φαίνεται εκ των πραγμάτων να μπαίνει ξανά στις "ράγες", με τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έρχεται στο νησί, αρχές του Ιανουαρίου. ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ερωτηθείς σχετικά, είπε πως οι όροι εντολής της, είναι συγκεκριμένοι και απορρέουν από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο ίδιος ο ΓΓ είναι δεσμευμένος από αυτά, πόσο μάλλον ο απεσταλμένος του, σημείωσε. Αυτό το οποίο επιζητεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι όπως η Μαρία Άνχελ Ολκίν Κουεγιάρ παραμείνει στο νησί, όσο καιρό μπορεί και φυσικά να επισκεφθεί τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Εν αναμονή των εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες 

Εκτός από την ανακοίνωση του διορισμού της απεσταλμένης για το Kυπριακό, η Λευκωσία αναμένει εντός Ιανουαρίου τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, η μία θα αναφέρεται στα γεγονότα σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο και η δεύτερη στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ. Τα δύο προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Πάντως, παρά τις όποιες προσδοκίες αναφορικά με τον διορισμό απεσταλμένης για το κυπριακό, τα δεδομένα και οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οτιδήποτε μετά και από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και το ήπιο κλίμα ανάμεσα  Ελληνοτουρκικές σχέσεις που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Το μεγάλο στοίχημα της απεσταλμένης των ΗΕ όπως άλλωστε σημείωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ είναι, «να βρει ένα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και να καταφέρει να κάνει βήματα προόδου.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας - Κατάργηση visa για Κύπριους

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας - Κατάργηση visa για Κύπριους

Οι σχέσεις Κύπρου- ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους. Η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού διαλόγου επί συγκεκριμένων θεμάτων προτεραιότητας είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας για ανάδειξη της επιπρόσθετης αξίας της χώρας μας για τις ΗΠΑ προς ενίσχυση/ εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου- ΗΠΑ, στόχος που τέθηκε εξαρχής ως προτεραιότητα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top