ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Κύπρο το 2023

Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Κύπρο το 2023

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη ως 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας με τις επιθέσεις εποίκων και ακραίων Τουρκοκυπρίων κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών είναι μεταξύ των σημαντικών πολιτικών γεγονότων που σημάδεψαν την Κύπρο το 2023.

Ξεχωρίζουν επίσης οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών – της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και του Μίροσλαβ Γιέτζια – στο νησί, οι προσπάθειες της Λευκωσίας για διορισμό απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό, η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, καθώς και η πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ιανουάριος

Υιοθέτηση ψηφίσματος ΣΑ για ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για ένα έτος και όχι για έξι μήνες όπως γινόταν έως τώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα.

Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο

Την έλλειψη κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε κοινά συμφωνημένη λύση, κατέγραψε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο από τις 15 Ιουνίου 2022 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022 επεσήμανε πως το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και έναντι των Ηνωμένων Εθνών έχει επιδεινωθεί.

Φεβρουάριος

Εκλογή 8ου Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλέγηκε 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπειτα από δυο γύρους Προεδρικών εκλογών. Στον β’ γύρο ανθυποψήφιός του ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε 51.91% (204.633 ψήφους) έναντι 48.09% (189.592 ψήφους) του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου Χριστοδουλίδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε να ακούσει σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά την άτυπη συνάντησή τους.

Σύνθεση νέας Κυβέρνησης - Τελετή διαβεβαίωσης εκλελεγμένου Προέδρου στη Βουλή

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης και πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η τελετή διαβεβαίωσης του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνησης της χώρας, εκφράζοντας την πλήρη επίγνωση της αναγκαίας από μέρους του απόλυτης αφοσίωσης στο κράτος, στους θεσμούς του, στους πολίτες και στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων νόμων.

Μάρτιος

Διαβεβαίωση μελών Κυβέρνησης - Πρώτη συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης και ανέλαβαν επίσημα τα καθήκοντά τους τα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος. Επίσης έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους Υπουργούς όπως προετοιμάζονται για τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και ζήτησε όπως εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του.

Επίσκεψη ΝτιΚάρλο στην Κύπρο

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η οποία είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κ. ΝτιΚάρλο εξέφρασε τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Επίσημη επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 12 έως μέχρι τις 14 Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν τη θεσμοθέτηση κοινού οργάνου συντονισμού των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πρότασή του για Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε στις Βρυξέλλες στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Μαρτίου και ενημέρωσε για την πρότασή του για το Κυπριακό.

Επίσης είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Επίσης είχε σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Απρίλιος

Επίσκεψη εργασίας Ισπανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Εξέφρασε στήριξη στην αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας πως «θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

Ενεργοποίηση Σχεδίου ΕΣΤΙΑ

Λόγω του πολέμου στο Σουδάν, ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, για υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσφερε διευκολύνσεις σε φίλες χώρες για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από το Σουδάν μέσω Κύπρου.

Μάιος

Επίσκεψεις ΠτΔ σε Γαλλία και Γερμανία

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία όπου είχε συνομιλίες με τους ηγέτες των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη μιας διαρκούς λύσης στο Κυπριακό. Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε πως η χώρα του συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στην οποία η Κύπρος θα γίνει ένα ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος.

Ιούνιος

Προσφώνηση ΠτΔ στην Ολομέλεια ΕΚ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφώνησε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Επίσης είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, και άλλους αξιωματούχους.

Ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας πως η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, για την οριστική διευθέτησή του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικό-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – ΓΓ ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για επίλυση του Κυπριακού εντός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Γκουτέρες και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών και συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία.

Απολογισμός ΠτΔ για 100 ημέρες διακυβέρνησης

Σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τις πρώτες εκατό μέρες από την ανάληψη της εξουσίας προέβη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως η Κυβέρνηση πραγματοποίησε στοχευμένα, σημαντικές επαφές, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για μια «τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία».

Συμπεράσματα ΕΣ για Κυπριακό και ευρωτουρκικά

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στις Βρυξέλλες, ενέκρινε συμπεράσματα με αναφορές στο Κυπριακό και στα ευρωτουρκικά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε πως παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Επίσης κάλεσε για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ιούλιος

Επίσκεψη ΠτΔ-Τατάρ στη ΔΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), και απεύθυναν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων να τις παραδώσουν στην ΔΕΑ.

Επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Τη σύμπνοια Λευκωσίας-Αθήνας όσον αφορά στο Κυπριακό εξέφρασαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις τους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Αύγουστος

Επεισόδιο με επιθέσεις κατά ειρηνευτών στη νεκρή ζώνη

Επεισόδιο σημειώθηκε στις 18/8 στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα με επιθέσεις επίκων και ακραίων Τ/κ κατά ειρηνευτών των ΗΕ που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης εργασιών εντός της νεκρής ζώνης. Τέσσερα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

Στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια

Επίσκεψη στην Κύπρο για επαφές πραγματοποίησε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη. Επισκέφθηκε και τη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα.

Σεπτέμβριος

9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας- Ισραήλ, που επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, η άμυνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η διασπορά.

Να συνεργαστούν, κάλεσε ο ΠτΔ τον Ερντογάν από βήμα Συνόδου ΓΣ ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συνεργαστούν και να οικοδομήσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες τους, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Κυπριακό και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ με ΠτΔ

Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στη Νέα Υόρκη. Είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας για το Κυπριακό αλλά και στην ανάγκη για να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση, δήλωσε ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση.

Οκτώβριος

Συμμετοχή ΠτΔ στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Κάιρο, κατά την οποία ανέφερε ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια.

Έναρξη εργασιών στην Πύλα στη βάση συναντίληψης με ΗΕ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Πύλα ως αποτέλεσμα συναντίληψης που συνομολογήθηκε νωρίτερα τον ίδιο μήνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Σχολιάζοντας την έναρξη των έργων στην περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η συμφωνία συναντίληψης αποτελεί προϊόν συζήτησης με την ίδια την Τουρκία.

Θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για Γάζα πρότεινε η Κύπρος, είπε ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι συζήτησε ιδέες για αποστολή βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης, από το λιμάνι της Λεμεσού, και μίλησε για τη δημιουργία «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Συγκατάθεση στα ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου

Τη συγκατάθεση της στα Ηνωμένα Έθνη για «διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας που θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών» στο Κυπριακό, έδωσε η Κύπρος

Νοέμβριος

Επίσκεψη Λακρουά στην Κύπρο

Επίσκεψη πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν–Πιέρ Λακρουά, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκε τη ΔΕΑ και την νεκρή ζώνη στην Πύλα.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Χριστοδουλίδη

Στη Λάρνακα προσγειώθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησής τους.

Διακοπή εργασιών στην Πύλα

Διακόπηκαν οι εργασίες στην Πύλα, αφού τα Ηνωμένα 'Εθνη ζήτησαν μια μικρή παύση όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι υπήρξαν προβλήματα και αντίδραση από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας

Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικεντρώθηκε η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απόρριψη από τουρκική πλευρά πρόταση Γκουτέρες για απεσταλμένο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η τουρκική πλευρά απέρριψε μια προσωπικότητα που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως απεσταλμένο για το Κυπριακό και την οποία η ε/κ πλευρά είχε αποδεχθεί και πως αναμένουν τη νέα εισήγηση του ΓΓ.

Παραβίαση της νεκρής ζώνης στον Αγ. Δομέτιο από κατοχικές δυνάμεις

Αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, και εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Δύο μέρες μετά η ειρηνευτική δύναμη τέθηκε σε κινητοποίηση λόγω εισόδου ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στην ίδια στην περιοχή, ζητώντας τους να αποχωρήσουν. Μετά τις εξελίξεις αυτές ξεκίνησε η ενεργοποίηση των μέτρων σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Δεκέμβριος

Συναντήσεις ΠτΔ με ΓΓ του OΗΕ και Τούρκο Πρόεδρο

Συνάντηση με τον ΓΓ του OΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της COP28, στο Ντουμπάι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε και σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Συγκατάθεση από ΚΔ για απεσταλμένο στο Κυπριακό

Τη συγκατάθεσή της έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σε νέα πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, για τον διορισμό απεσταλμένου του στο Κυπριακό. Η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι επίσης απάντησε θετικά για τον διορισμό απεσταλμένου με προϋποθέσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Συζήτησαν το Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη καθώς και τις προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη Γάζα.

Συνάντηση ΠτΔ-Τ/κ ηγέτη σε εκδήλωση που παρέθεσε ο Κόλιν Στιούαρτ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχαν σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.

Στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για ανθρωπιστικό διάδρομο

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο για το θέμα της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου προς τη Γάζα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης τραυματία στην Άμμο του Καμπούρη - Δείτε βίντεο

Έφυγε από τη ζωή γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός - «Καλό ταξίδι αγαπημένη συνάδελφε...»Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top