ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης στο τιμόνι του Great Sea Interconnector - Στα 164,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης στο τιμόνι του Great Sea Interconnector - Στα 164,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Οριστικοποιήθηκε η διοικητική δομή του Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ειδικότερα, χθες συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που αποτελείται από τους:
1.Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο ΔΣ
2.Ιωάννη Μάργαρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΣ
3. Ελένη Ζαρίκου, Μέλος
4.Ιωάννη Βρεττό, Μέλος
5. Liu Yin, Μέλος
6.Θεόδωρο Τσακίρη, Μέλος
7.Νικόλαο Φρυδά, Μέλος

Ως Εκτελεστικός Διευθυντής που θα είναι συνολικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της εταιρείας ορίστηκε ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΑΔΜΗΕ με μεγάλη εμπειρία σε διεθνή έργα που διατέλεσε -μεταξύ άλλων- project manager της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος.

Η διοίκηση του Διαχειριστή, εξάλλου, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή την Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC- προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του έργου και τα επόμενα βήματα σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνέχεια του «Notice to Proceed» προς τον ανάδοχο του καλωδιακού σκέλους της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου Nexans που δόθηκε στα τέλη του 2023.

Ενδεικτικό της ισχυρής στήριξης της ΕΕ προς το project και της εμπιστοσύνης των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών προς τον ΑΔΜΗΕ είναι η αύξηση της προχρηματοδότησης από τη CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), από τα 55,2 εκατ. ευρώ του αρχικού δικαιούχου (ΕuroAsia Interconnector) στα 164,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης, τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί.

Η εντατική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και CINEA -που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς το project, συνολικού ύψους 657,9 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility- και η λήψη του συνόλου της προχρηματοδότησης συνεισφέρουν καθοριστικά στην επιτάχυνση του έργου.

Το επόμενο ορόσημο είναι η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector, καθώς αναμένεται άμεσα η οριστική απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις της Διοίκησης του Διαχειριστή και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει έγκαιρα το financial closure του έργου, για το οποίο είναι απαραίτητο και ένα indicative Term Sheet από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Κύπρος απαιτεί, οι δολοφόνοι στο σκαμνί» - Διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τον Θανάση Νικολάου

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Σήκωσε το Κύπελλο ο μικρός Λουκάς: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα του - Δείτε εικόνες και βίντεο

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τα τελευταία λόγια της 40χρονης πριν τη δολοφονήσει ο 50χρονος - Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισεΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top