ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ: Η Τουρκία να δείξει στην πράξη ότι εννοεί αυτά που δηλώνει

ΚΕ: Η Τουρκία να δείξει στην πράξη ότι εννοεί αυτά που δηλώνει

Η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και υπάρχουν διάφορα επίπεδα στα οποία μπορεί να δείξει στην πράξη αν αυτά που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού τα εννοεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «άρα αναμένουμε από την Τουρκία να δούμε, επαναλαμβάνω, συγκεκριμένες ενέργειες».

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε μια «πολύ καλή» συνάντηση.

«Έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, έγινε εκτενής συζήτηση στο θέμα των αγνοουμένων ένα θέμα το οποίο θεωρούμε και αναμένουμε από την Τουρκία να  προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε τόσα χρόνια μετά να δοθεί τέλος στο δράμα των οικογενειών», είπε.

Εμείς, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αυτά που δημόσια δηλώνει γενικότερα για το Κυπριακό. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί, αν επιθυμεί, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο». Γνωρίζετε, είπε, το ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν, πρόσθεσε, «οι διμερείς μας σχέσεις, υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας και συζητήθηκαν επίσης θέματα ενέργειας, ασφάλειας και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στα εσωτερικά της Τουρκίας. «Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία, αν θέλετε, είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό π;vς θα διαμορφωθεί σε συγκεκριμένες εξελίξεις σε σχέση με το σχηματισμό Κυβέρνησης», σημείωσε.

«Εκείνο που παραμένει δεδομένο είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και υπάρχουν διάφορα επίπεδα στα οποία μπορεί να δείξει στην πράξη αν αυτά που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού τα εννοεί», είπε, προσθέτοντας ότι «άρα αναμένουμε από την Τουρκία να δούμε, επαναλαμβάνω, συγκεκριμένες ενέργειες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ανέφερε ότι «έγινε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, με τα αποτελέσματα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς προχωρούν».

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε γενικότερη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς επίσης και την πτυχή που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος αναμένει στήριξη από τις ΗΠΑ σε συγκεκριμένα πράγματα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «γνωρίζετε ότι όσον αφορά τη διαπραγμάτευση σε αυτή τη φάση, ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «έχω αναφέρει προηγουμένως και τον καθοριστικό ρόλο που η Τουρκία διαδραματίζει γενικότερα στις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Άρα, επεσήμανε, «εμείς αναμένουμε από όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, αν θέλετε ειδικότερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ασχολούνται με το Κυπριακό σε τακτά διαστήματα, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top