ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μονοθεματική και δεν μπορούμε να συζητούμε μόνο την Ουκρανία»

ΠτΔ: «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μονοθεματική και δεν μπορούμε να συζητούμε μόνο την Ουκρανία»

Τη σημασία του να συζητηθεί και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη δυσαρέσκεια του για το ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συμπεράσματα για το θέμα, τόνισε στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά την κατάσταση της αγροτικής πολιτικής, με αφορμή και τις διαδηλώσεις αγροτών στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο για ενίσχυση της συνεισφοράς της πρωτογενούς παραγωγής στο ΑΕΠ της χώρας.

Μιλώντας λίγο πριν ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη στήριξη προς την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει πως τυχόν συμφωνία μόνο σε επίπεδο 26 ή άλλες επιλογές θα δημιουργούσαν αρνητικότατο προηγούμενο και θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα ενόψει ευρωεκλογών.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο ΠτΔ ανέφερε πως η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη «επέμεναν στην ανάγκη να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, γιατί δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων».

«Έχω ήδη κακίσει το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα. Δείχνει την αδυναμία μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα θέμα που είναι στην γειτονιά μας» τόνισε.

«Δυστυχώς ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα, παρόλο που θεωρώ ότι ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας για επίλυση του Μεσανατολικού είναι κάτι στο οποίο όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε» υπογράμμισε, και εξέφρασε την ελπίδα μέσα από τη συζήτηση να υπάρξει κατάληξη σε κάποιες «κάποιες κοινές συνισταμένες», τις οποίες θα μπορεί να μεταφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το τέλος της συνόδου.

Τόνισε ακόμα πως η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική και δεν μπορούμε να συζητούμε μόνο την Ουκρανία». 

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το διακύβευμα στην Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε μια κατάσταση στη γειτονιά μας με σοβαρότατες επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρώ ότι ήταν εφικτό, αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση αλλά και υπομονή στο να καταλήξουμε σε κάποια κοινά συμπεράσματα» επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό» το ότι «κάποια κράτη δεν ήθελαν καν τη συζήτηση. Ήθελαν να μείνουμε μόνο στην Ουκρανία». 

Όσον αφορά το θέμα το οποίο έχει προκύψει πανευρωπαϊκά με αφορμή τις διαδηλώσεις αγροτών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και την Πέμπτη και στις Βρυξέλλες, ο ΠτΔ ανέφερε πως δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή ενημέρωση αν θα συζητείται το θέμα, αλλά επεσήμανε πως είναι ένας τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και που ενδιαφέρει και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ιδιαίτερα για την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «ο πρωτογενής τομέας γενικότερα είναι μόνο το 1,8% του ΑΕΠ της χώρας», και πως η κρίση της πανδημίας αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αναδείξει την εξάρτηση που υπάρχει.

«Έχουμε αποφασίσει μέχρι την 1η Μαρτίου, έχουμε συστήσει μια επιτροπή μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις έτσι ώστε να παρουσιάσουμε το νέο σχεδιασμό για να αυξηθεί η συνεισφορά του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερη στήριξη σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, σε σχέση με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του ΠΔΠ και τη στήριξη στην Ουκρανία, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε εκφράσει την ελπίδα «σήμερα να καταφέρουμε να έχουμε συμφωνία στο επίπεδο των 27 κρατών μελών» καθώς «οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, είτε σε επίπεδο 26, είτε αν δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει απόφαση, θα είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία πριν τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σύνθεση της νέας Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςΥποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top