ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωπικοί ιατροί: Τα ποιοτικά κριτήρια και το ποσοστό που επηρεάζουν την αμοιβή τους - Η θέση του ΟΑΥ για τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων  

Προσωπικοί ιατροί: Τα ποιοτικά κριτήρια και το ποσοστό που επηρεάζουν την αμοιβή τους - Η θέση του ΟΑΥ για τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων   

Τις απολαβές των προσωπικών γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας για το έτος 2022 έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν, το εύρος των απολαβών των προσωπικών ιατρών για το 2022 κυμαίνεται μεταξύ 100 χιλιάδων ευρώ και 450 χιλιάδων ετησίως με τον μέσο όρο να αγγίζει το ποσό των 132 χιλιάδων.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά καταγράφηκαν πριν από την ένταξη των ποιοτικών κριτηρίων.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του οργανισμού για το 2022, στο σύνολο των προσωπικών γιατρών, το 41,9% έλαβε ετήσια αποζημίωση μέχρι και €100.000. Ένα ποσοστό 29,6% έλαβε μεταξύ €100.000 με €200.000 ευρώ και το 26% είχε ετήσια αποζημίωση από €200.000 μέχρι €300.000.

Ωστόσο, το 2,5% των 740 προσωπικών ιατρών είτε ενηλίκων είτε παιδιών, αμείφθηκε από €300.000 μέχρι και €450.000.

Η Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, μιλώντας στο ThemaOnline, αναφέρθηκε τόσο στα ποιοτικά κριτήρια τα οποία επηρεάζουν την αμοιβή των προσωπικών ιατρών όσο και στον μέσο όρο των απολαβών τους για το 2023 που έφτασε τις 115 χιλιάδες ετησίως.

Συζήτηση γίνεται παράλληλα για το καθεστώς των προσωπικών γιατρών, στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, με φόντο την εισήγηση βουλευτών για μείωση του αριθμού των δικαιούχων ανά προσωπικό γιατρό που τώρα είναι στις 2,500 χιλιάδες.

Η Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση, ανέφερε πως «εάν υπάρξει μείωση στην οροφή από τα 2500 άτομα, δεν θα επιλυθεί κανένα πρόβλημα, με μια τέτοια πρακτική αφαιρείται και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ασθενή.

«Ο μέσος όρος ασθενών των γιατρών των ενηλίκων είναι 1400 άτομα, ενώ οι περισσότεροι που μπορούν να έχουν είναι μέχρι τις 2500 χιλιάδες, ενώ για τους παιδίατρους ο μέσος όρος είναι 800 παιδιά. Οι λίστες είναι αρκετά σταθεροποιημένες πλέον και οι ιατροί που έχουν πολλούς ασθενείς πάνω τους έχουν και ανεπτυγμένη υποδομή για να τους εξυπηρετούν όπως γραμματέα, νοσηλευτές, πιο μεγάλους χώρους κτλ», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων η κυρία Καμίτση ανέφερε πως «πρέπει να διαφυλάξουμε ότι θα υπάρχει ισότιμη πρόσβαση καθώς και η ελεύθερη επιλογή του κόσμου»

Ποιοτικά κριτήρια

Όσο αφορά τα ποιοτικά κριτήρια, τόνισε πώς «οι προσωπικοί ιατροί ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά μέχρι τώρα. Υπάρχουν κάποια θέματα και σίγουρα χρειάζονται προσαρμογές τις οποίες κάνουμε συνεχώς αλλά ο αριθμός των ασθενών που είναι στη λίστα κάθε προσωπικού ιατρού δεν αποτελεί πρόβλημα. Έχουμε επικεντρωθεί στα θέματα ποιότητας και εκπαίδευσης των γιατρών»

Ρόλος προσωπικών ιατρών

Ο ρόλος του προσωπικού ιατρού, είπε η κυρία Καμίτση, είναι να καθοδηγεί τον κόσμο μέσα στο σύστημα και να προωθεί την πρόληψη.

«Ο τρόπος για να προωθηθεί σωστά είναι να υπάρχει η ποιότητα και να μετριέται, να εκπαιδευτούν οι γιατροί και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βάση κατευθυντήριων οδηγιών», εξήγησε.

Δείκτες απόδοσης

Μιλώντας για τους δείκτες απόδοσης, η Διευθύντρια του ΟΑΥ, ανέφερε ότι «έγιναν αρκετά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Βάλαμε τα ποιοτικά κριτήρια με δείκτες απόδοσης, τα εμπλουτίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα μπουν και καινούρια πράγματα μέσα στο 2024»

Ορισμένοι από τους δείκτες απόδοσης που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι:

  • για την έκδοση των παραπεμπτικών και μετριέται με το μήνα
  • για την εμβολιαστική κάλυψη και μετριέται ανά χρόνο.
  • για τους αναπτυξιακούς ελέγχους που πρέπει να κάνουν τα παιδιά μέχρι τους 18 μήνες και μετριέται ανά χρόνο.
  • για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης για άτομα άνω των 45 ετών και μετριέται ανά χρόνο ώστε να δοθεί περιθώριο στους γιατρούς να δουν όλους τους ασθενείς τους.

Καταλήγοντας, η κυρία Καμίτση επισήμανε ότι «το ποσοστό της αμοιβής των προσωπικών ιατρών το οποίο παίρνουν μέσα από τους δείκτες απόδοσης και τα ποιοτικά κριτήρια είναι στο 20%»

«Δηλαδή ενώ προηγουμένως είχαμε 100% αμοιβή στη βάση της κατά κεφαλήν αμοιβής, σήμερα έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 20% το οποίο αμείβονται στη βάση ποιοτικών κριτηρίων. Στόχος του οργανισμού είναι μεσοπρόθεσμα οι αμοιβές των προσωπικών ιατρών να καθορίζονται στο 30% στη βάση των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης και το 70% να είναι κατά κεφαλήν όσων είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο τους», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top