ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα ταυτοποιούνται πλέον οι κάτοχοι προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας - Προς ψήφιση νόμος

Θα ταυτοποιούνται πλέον οι κάτοχοι προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας - Προς ψήφιση νόμος

Την πρόθεσή τους να ψηφιστεί τάχιστα ο νόμος για την ταυτοποίηση των κατόχων προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας εξέφρασαν ο Γενικός Εισαγγελέας και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία διεξήχθη την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι η παρουσία του ιδίου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών αποσκοπούσε στο να προωθηθεί το συντομότερο η ψήφιση του νόμου για την ταυτοποίηση των κατόχων προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το εργαλείο της ταυτοποίησης των χρηστών προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ σημαντικό για τη δίωξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και για την ασφάλεια του κράτους.

Εν συνεχεία, ο κ. Σαββίδης είπε ότι, όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης, «το 2020 είχαμε φτάσει πολύ κοντά να κλείσουμε το θέμα, το οποίο ήταν σχεδόν έτοιμο να οδηγηθεί τότε στην Ολομέλεια». Η καθυστέρηση που υπήρξε ίσως να οφείλεται στη μη επανεκλογή των Βουλευτών που πρότειναν αυτόν τον νόμο, πρόσθεσε, τονίζοντας πως «σημαντικό είναι ότι η Βουλή έχει σήμερα τη βούληση να συζητήσει το θέμα». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το θέμα «θα προχωρήσει με τη δέουσα ταχύτητα για να γίνει μέρος της νομοθεσίας» και ότι «θα είναι θετική η εξασφάλιση πλειοψηφίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει πάροχοι τηλεπικοινωνιών, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε ότι «πρέπει να ζυγίσουμε θέματα ασφάλειας καταπολέμησης του εγκλήματος, που είναι πολύ πιο σοβαρά από τυχόν οικονομικά θέματα που μπορεί να θέτουν ή να είχαν θέσει στο παρελθόν».

Σε ερώτηση για τη διάπραξη εγκλημάτων με τη χρήση προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας, ο Γενικός Εισαγγελέας παρέπεμψε στην Αστυνομία για στατιστικά στοιχεία, τονίζοντας ότι «πολλές φορές θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ καλύτερη πληροφόρηση αν οι κυπριακές κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ήταν ταυτοποιημένες».

«Το 2019-20, όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο, περίπου οι μισές χώρες της Ευρώπης είχαν υιοθετήσει το σύστημα της ταυτοποίησης», είπε ο κ. Σαββίδης. «Τώρα η τάση, όπως φαίνεται, είναι ότι οι περισσότερες χώρες το υιοθετούν και φαίνεται ότι είναι η σωστή κατεύθυνση την οποίαν ακολουθούν πολλές χώρες, την οποίαν ελπίζω ότι θα ακολουθήσει και η Κύπρος», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε ότι το θέμα ενεγράφη στη Βουλή το 2009 από τους πρώην Βουλευτές Άγγελο Βότση και Γιώργο Προκοπίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος το επανέφερε το 2016 με την έγκρισή τους.

«Έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των κρατικών υπηρεσιών, Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΚΥΠ, ΓΕΡΗΕΤ», συνέχισε, επισημαίνοντας πως όλοι θεωρούν ότι αυτή η πρόταση θα βοηθήσει έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ανώνυμων τηλεφωνημάτων και της χρήσης τέτοιων καρτών από τον υπόκοσμο.

«Σκοπός είναι μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο να τεθεί το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση», είπε ο κ Μουσιούττας. Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει είτε λίγο είτε πολύ στη γρηγορότερη εξιχνίαση εγκλημάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, είπε ότι το θέμα συζητείται πέραν της μιας δεκαετίας.

«Το ζήτημα είναι πολύ λεπτό, άπτεται προσωπικών δεδομένων και χρήζει ειδικού χειρισμού, αν και με την πρόοδο της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτή η πρόταση θα είναι αποτελεσματική και χρήσιμη στα χέρια των υπηρεσιών ή θα είναι πλέον ετεροχρονισμένη», υπογράμμισε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι η πρόταση νόμου θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και αυτή είναι η πρόθεση της Επιτροπής Μεταφορών. «Αναμφίβολα η εξέλιξη της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία έχει κάνει άλματα, ωστόσο μέσα από τη ρύθμιση θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών για να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε παράνομες πράξεις», επεσήμανε.

«Ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία και από την ΚΥΠ να μας ενημερώσουν αν υπάρχουν άλλα ζητήματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης έτσι ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες οι δραστηριότητές τους. Είμαστε στη διάθεσή τους ως Επιτροπή Μεταφορών για να το πράξουμε», ανέφερε καταληκτικά.

(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΗΦ)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top