ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση Ελεγκτικής: Εντόπισε αδυναμίες στον έλεγχο δαπανών εντοπίζει για Υφυπουργείο Έρευνας

Έκθεση Ελεγκτικής: Εντόπισε αδυναμίες στον έλεγχο δαπανών εντοπίζει για Υφυπουργείο Έρευνας

Αδυναμίες στον έλεγχο των δαπανών και μη πλήρη συμμόρφωση σε εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας εντοπίζει, μεταξύ άλλων, η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για το 2022 η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε «αδυναμίες στον έλεγχο των δαπανών και μη πλήρη συμμόρφωση, τόσο με τις σχετικές εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, όσο και με τις Δημοσιονομικές και Λογιστικές Οδηγίες και ως εκ τούτου συστήνει στο Υφυπουργείο και στα Τμήματά του, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ενεργούν πάντοτε σε συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και τις ορθές πρακτικές και διαδικασίες για χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση και διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους».

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση του Υφυπουργείου η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι στο Επεξηγηματικό Υπόμνημα του Προϋπολογισμού του Υφυπουργείου, σε σχέση με την κρατική χορηγία που παραχωρείται στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αυτή παραχωρείται στο ΙΚυ και όχι στο Κυπριακό Ακαδημαϊκό και Ερευνητικό Ίδρυμα (ΚΕΑΙ). Σχετικά αναφέρεται ότι το ΙΚυ συστάθηκε για να λειτουργήσει ως ο εκτελεστικός φορέας υλοποίησης των στόχων του ΚΕΑΙ, το οποίο συστάθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επί τούτου η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως το Υφυπουργείο προβεί σε τροποποίηση της περιγραφής του συγκεκριμένου άρθρου στο Επεξηγηματικό Υπόμνημα του Προϋπολογισμού.

Επίσης η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι καταβλήθηκε κρατική χορηγία στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αξιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ινστιτούτο, ως οι πρόνοιες σχετικής Εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι κατόπιν προφορικής έγκρισης του Διευθυντή, δόθηκε παράταση στην ημερομηνία είσπραξης τέλους άδειας σταθερών ραδιοϋπηρεσιών, θέμα για το οποίο συστήνεται όπως οι παρατάσεις παραχωρούνται μόνο κατόπιν της εκ των προτέρων γραπτής έγκρισης του Διευθυντή.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθούνται οι πρόνοιες των Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών που αφορούν στην επιθεώρηση του Μητρώου Εμβασμάτων και στον αιφνιδιαστικό έλεγχο σε λειτουργούς εισπράξεων, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να συστήνει όπως εφαρμόζονται οι πρόνοιες των Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε ότι στα έγγραφα διαγωνισμών προνοείται η κατάθεση λεγόμενης Δέσμευσης Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης αντί η κατάθεση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης από πιστωτικό ίδρυμα, ως οι σχετικές οδηγίες της Αρμόδιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Συστήνει ως εκ τούτου όπως εφαρμόζονται οι πρόνοιες των σχετικών Εγκυκλίων της Αρμόδιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ανάδοχος κατάθεσε λεγόμενη Δέσμευση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης για ποσό χαμηλότερο από αυτό που αναφερόταν στα έγγραφα του διαγωνισμού, ενώ άλλος ανάδοχος υπέβαλε Δέσμευση Εγγύησης Πιστής Εκτέλεσης με καθυστέρηση, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να συστήνει όπως το Τμήμα διασφαλίζει ότι οι ανάδοχοι συμμορφώνονται με τους όρους των διαγωνισμών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ακόμη ότι το Μητρώο Κινητής Περιουσίας του ΤΥΠ δεν είναι ενημερωμένο με τις αγορές μηχανογραφικού εξοπλισμού και συνέστησε όπως ενημερωθεί το Μητρώο Κινητής Περιουσίας και διενεργείται περιοδικά συμφιλίωση με τον εξοπλισμό που υπάρχει στα γραφεία του Τμήματος.

Σημειώνεται ακόμη ότι διενεργήθηκαν πληρωμές για τις οποίες η σχετική σύσταση δόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο άτομο και ότι οι επιστολές εξουσιοδότησης δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένες δαπάνες ως οι σχετικές οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου, θέμα για το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία συνέστησε όπως ακολουθούνται οι οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου.

Διαπιστώθηκε τέλος ότι δεν τεκμηριώνεται πάντοτε η διενέργεια ελέγχου μέσω της Εφαρμογής Συμψηφισμού (ΕΦΑΡ.ΣΥ.) για την ύπαρξη οφειλόμενων ποσών για συμψηφισμό με την Ελεγκτική Υπηρεσία να συστήνει όπως τεκμηριώνεται ο πιο πάνω έλεγχος μέσω εκτύπωσης ειδικής κατάστασης από την Εφαρμογή Συμψηφισμού (ΕΦΑΡ.ΣΥ.).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρησηΑπόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top