ΥΓΕΙΑ

Λίστα απελπισίας στο MR I- Xιλιάδες ασθενείς για μαγνητική τομογραφία

Λίστα απελπισίας στο MR I- Xιλιάδες ασθενείς για μαγνητική τομογραφία

Τεράστια η λίστα αναμονής στο Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και τεράστια βεβαίως είναι και η ταλαιπωρία των ασθενών αφού μέχρι που να έρθει η σειρά τους, θα πρέπει να περάσουν μήνες ολόκληροι χωρίς να μπορεί κάποιος να τους πει με σιγουριά ότι σε κάποια στιγμή θα εξυπηρετηθούν.

Η λίστα αναμονής για MRI έχει ξεπεράσει τις 12.000 ασθενείς και ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής και ταλαιπωρίας των χιλιάδων ασθενών αφού καθημερινά προστίθενται νέα περιστατικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» οι διαμαρτυρίες των ασθενών που περιμένουν να εξεταστούν αλλά ποτέ δεν έρχεται η σειρά τους, η ταλαιπωρία του προσωπικού του Τμήματος το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, αλλά και η ανάγκη για καταπολέμηση της λίστας που έχει φθάσει στα ύψη έχουν υποχρεώσει το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στην οποία συζητήθηκε το θέμα και λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε ότι το κράτος για άλλη μια φορά θα προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό φυσικά το μέτρο έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και όντως οι λίστες μειώθηκαν.

Ωστόσο, στη συνέχεια επανήλθαν και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Επίσημες ανακοινώσεις για τη λίστα αναμονής του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας αναμένεται πάντως ότι θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη σύναψη συμβάσεων με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε όλες τις πόλεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ήδη από τα 11 διαγνωστικά κέντρα έχουν ανταποκριθεί τα 8 και το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακοίνωση της μεταξύ τους συμφωνίας. 

Εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, το νοσοκομείο Λευκωσίας θα αρχίσει να επικοινωνεί με τους 12.000 ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή. Θα τους ενημερώνει ότι έχουν το δικαίωμα να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, θα τους δίνεται το δικαίωμα της επιλογής του ιδιωτικού κέντρου και στη συνέχεια θα διευθετείται η εξέταση. Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι χθες, οι ασθενείς δεν θα καλούνται να πληρώσουν καθόλου στα ιδιωτικά κέντρα για τη μαγνητική τομογραφία στην οποία θα υποβληθούν αφού το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα έξοδα στους δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα και το κατά πόσον η δωρεάν παραπομπή θα ισχύσει για όλους θα περιληφθεί στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει για άλλη μια φορά στην αγορά υπηρεσιών προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Λευκωσίας οι οποίοι διά της συντεχνίας τους ζήτησαν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια για μείωση της λίστας αναμονής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Κλάδου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών και Πυρηνικής  Ιατρικής, Θάσου Αθανασίου, «οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι ζητούν να παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μέρος της λίστας που θα κατανεμηθεί στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, «πέραν του γεγονότος ότι το κόστος, όπως έχει αποτυπωθεί σε οικονομικές μελέτες και αφορά στην κάλυψη των υπερωριών του προσωπικού, θα είναι μικρότερο κατά ασθενή -συγκριτικά με αυτό που έχει συμφωνηθεί με τον ιδιωτικό τομέα- η συμμετοχή του προσωπικού θα επισπεύσει και τη διεκπεραίωση των περιστατικών». 

Πηγή: «O Φιλελεύθερος» 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top