ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδ. Μιχαηλίδης: Το σημείο συμφωνίας με ΠτΔ και η… μεγάλη απορία - «Η ΕΥ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της»

Οδ. Μιχαηλίδης: Το σημείο συμφωνίας με ΠτΔ και η… μεγάλη απορία - «Η ΕΥ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της»

«Εξαιρετικές οι σχέσεις με Γενικό Ελεγκτή. Χθες ήμασταν στο τηλέφωνο για ένα θέμα. Υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε», ήταν τα λόγια του Προέδρου Χριστοδουλίδη την Τρίτη το βράδυ στη διακαναλική του συνέντευξη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραθέτει πού συμφωνεί με τον ΠτΔ ενώ απορεί αν έχει ικανούς συμβούλους.

Αυτούσια η ανάρτηση του

1. Ευχαριστώ πολύ τον ΠτΔ για τις πολύ θετικές αναφορές του στην ΕΥ και τον Γενικό Ελεγκτή.

2. Συμφωνούμε ότι η συνεργασία των θεσμών είναι υπεράνω προσώπων. Η ΕΥ συνεχίζει με επαγγελματισμό το έργο της.

3. Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μεντερές συμφώνησαν στην Ζυρίχη τα 27 Σημεία για την εγκαθίδρυση της ΚΔ. Το Σημείο 12 αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων (Γενικοί Εισαγγελέας, Ελεγκτής, Λογιστής και Διοικητής και οι Βοηθοί τους). Το Σημείο 27 έλεγε ότι τα 26 Σημεία θα θεωρηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Όντως, στο Παράρτημα ΙΙΙ του Συντάγματος καθορίζεται ως θεμελιώδης η πρώτη παράγραφος των άρθρων 112, 115, 118 και 126 που αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων. Το δε άρθρο 182 αναφέρει ότι:
"Τα άρθρα ή τα μέρη των άρθρων του Συντάγματος τα περιλαμβανόμενα εν των συνημμένω τω παρόντι παραρτήματα ΙΙΙ, ενσωματωθέντα εις το Σύνταγμα εκ της συμφωνίας Ζυρίχης της 11ης Φεβρουαρίου, 1959, αποτελούσι θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και δεν δύνανται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, να τροποποιηθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως."

4. Εξηγήσαμε ήδη ότι:
- το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες,
- ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση,
- στην ΕΥ ήδη υπάρχει συλλογικότητα με την Διευθυντική Ομάδα που είναι συγκροτημένη και ενεργεί πολύ πιο ανοικτά, αντικειμενικά και με διαφάνεια από το γνωμοδοτικό όργανο που έθεσε ως μέτρο σύγκρισης ο ΠτΔ.

5. Η ΕΥ θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ.

6. Απορία μου παραμένει πως, από τόσους συνεργάτες του ΠτΔ, δεν βρέθεται ένας να τον συμβουλεύσει ότι, αυτό που προαναγγέλλει, είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο Ισραήλ: Αποκαταστάθηκαν οι πτήσεις από και προς Κύπρο – Όλες οι πληροφορίες

Από πυροβόλο όπλο ρίχθηκαν οι πυροβολισμοί σε οικία στο Φρέναρος - Δεν υποψιάζεται κανένα ο 36χρονος

Νέα απάτη με αποστολή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα - Τι να προσέξετε

Πόλος έλξης η Κύπρος αλλά…μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό - Οι μεγαλύτερες αγορές και τα ποσά που ξόδεψαν

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνταιLIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

LIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top