ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Η σοβαρή μεταβολική νόσος που απειλεί όσους κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

Ύπνος: Η σοβαρή μεταβολική νόσος που απειλεί όσους κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

Δεν είναι και λίγοι όσοι δεν καταφέρνουν τελικά να κοιμηθούν περισσότερες από επτά ή και έξι ώρες κάθε βράδυ. Όσοι όμως κοιμούνται ελάχιστα, διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλών τιμών σακχάρου στο αίμα.

Ειδικότερα, τα ενήλικα άτομα που κοιμούνται μόνο τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η χρόνια στέρηση ύπνου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με υγιεινή διατροφή, ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του διαβήτη και των τιμών του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται το σάκχαρο (γλυκόζη), εμποδίζοντας την απορρόφηση της ινσουλίνης και οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια έκθεση από το 2020 έδειξε ότι πάνω από 462 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτή τη νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, ιδίως στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία.

«Προτείνω γενικά να δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο, αν και καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά ως γονέας τεσσάρων εφήβων» αναφέρει σχετικά ο Δρ Christian Benedict, αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής ύπνου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. Ο ίδιος, μαζί με μια ομάδα ερευνητών, διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της έλλειψης ύπνου.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο διαταραχής του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, παρέμενε ασαφές αν οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ λίγο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 με υγιεινή διατροφή» σημειώνει η Δρ Diana Noga, ερευνήτρια ύπνου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Γι’ αυτό, οι ερευνητές για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων πληθυσμού στον κόσμο, την UK Biobank. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για πάνω από 10 χρόνια, διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του ύπνου μεταξύ τριών και πέντε ωρών συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες οδηγούσαν σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά ακόμη και τα άτομα που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή αλλά ξεκουραζόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, εξακολουθούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Τα αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που θέτουν το ερώτημα εάν η υγιεινή διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δε θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία, αλλά αντίθετα να θεωρούνται ως υπενθύμιση ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία» εξηγεί ο Δρ Benedict.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top