ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Εργαζόμαστε ακούραστα για τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα» - Αναγνώριση ΕΕ της κυπριακής προσπάθειας

ΠτΔ: «Εργαζόμαστε ακούραστα για τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα» - Αναγνώριση ΕΕ της κυπριακής προσπάθειας

Τις υποδομές σε λιμάνι Λάρνακας επιθεώρησιν Νίκος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την κοινή τους βούληση να εργαστούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για θαλάσσιο διάδρομο, οποίος πιθανόν να τεθεί σε υλοποίηση την ερχόμενη Κυριακή, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, στο ΚΣΕΔ, στη Λάρνακα.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε την κα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας την ως ένα πολύτιμο και πραγματικό φίλο και εταίρο της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί φάρο της Ένωσης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα όσα συμβαίνουν σε αυτή έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι επέκταση της κρίσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για παροχή βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό, σημειώνοντας πως ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο στοχεύει να προσφέρει βοήθεια συμπληρωματικά με άλλες οδούς παροχής βοήθειας και ότι πρέπει να «ξεκλειδωθούν» όλες οι οδοί προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η κυπριακή ομάδα εργάζεται άοκνα για επίτευξη αυτού του στόχου από τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι ως το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, η Κύπρος έχει την ηθική υποχρέωση να κάνει το παν για να βοηθήσει.

Υπογράμμισε, επίσης, την πλήρη στήριξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρωτοβουλία της Κύπρου και εξέφρασε ευχαριστίες προς την ίδια, αλλά και προς άλλα κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ, καθώς και προς Οργανισμούς.

Εξήρε, επίσης, τον ρόλο της Συντονίστριας των ΗΕ για την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα.

Τόνισε ακόμη τη σημασία των υποδομών για υλοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια, όπως το Κέντρο CYCLOPS και το ΚΣΕΔ.

Αναφερόμενος στο ΚΣΕΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον ρόλο του στον θαλάσσιο έλεγχο που αφορά και το Μεταναστευτικό και εξέφρασε ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό μεταναστών από Συρία και Λίβανο τους τελευταίους μήνες.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι περιλάμβαναν και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ.  

«Μια λύση στο Κυπριακό θα επιδράσει θετικά και στην περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και προς αυτό τον σκοπό ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση πραγμάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, στις οποίες το Κυπριακό αποτελεί φυσικά μέρος».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την κα φον ντερ Λάιεν για την παρουσία της στην Κύπρο που στόχι έχει «να θέσουμε την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής βοήθειας στη Γάζα».

Από την πλευρά της η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι δεινή, σημειώνοντας την άμεση και επείγουσα ανάγκη των αμάχων για ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, και συγκεκριμένα ύψους 250 εκ. ευρώ για φέτος.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με άλλες διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι γνωστά και για αυτό «σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ, στηριζόμενες από άλλους σημαντικούς εταίρους  ανακοινώνουμε την πρόθεση μας να ανοίξουμε τον θαλάσσιο διάδρομο για παροχή επιπρόσθετης μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόσθεσε ότι «είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε εσάς κ. Πρόεδρε – αλλά και στον λαό της Κύπρου- για την ηγετική σας στάση και για την πρωτοβουλία Αμάλθεια. Ήταν εντυπωσιακά τα όσα είδα σε διάφορους χώρους».

Επεσήμανε ότι η Κύπρος, η ΕΕ, τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ ξεκινούν τον διάδρομο μαζί, τονίζοντας ότι ήταν οι επίμονες  προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου που το κατέστησαν εφικτό, παρά τις προκλήσεις. Και αυτό είναι κάτι «που μας εμπνέει», είπε.

Υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να ανοίξει ο διάδρομος, ελπίζω την ερχόμενη Κυριακή, και είμαι πολύ χαρούμενη που η αρχική πιλοτική επιχείρηση θα γίνει σήμερα».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πάντοτε ήταν η γέφυρα ΕΕ και Μέσης Ανατολής και χάρη στην πρωτοβουλία Αμάλθεια αποδεικνύεται αυτός ο ιστορικός ρόλος της Κύπρου για άλλη μια φορά.

Η κα φον ντερ Λάιεν είπε ότι χαιρετίζει την ηγετική στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τέλος, κάλεσε όλους τους παράγοντες που έχουν ρόλο να βοηθήσουν την πρωτοβουλία και να στηρίξουν τον διάδρομο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρχίζουν πιλοτικά οι εργασίες και μέχρι την Κυριακή ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί φορτίο στη Γάζα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top