ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές

ΑΚΕΛ: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, παρουσιάζει στην ομιλία του, τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Δείτε αυτούσια την ομιλία:

Θέλω από μέρους του ΑΚΕΛ, των χιλιάδων μελών του Κόμματος να μεταφέρω εδώ, σ’ αυτή την ωραία εκδήλωση ένα συναγωνιστικό και εγκάρδιο μήνυμα αδελφοσύνης σε όλους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Ένα μήνυμα ηχηρό και καθαρό ότι τη μάχη για την κοινή πατρίδα, για το κοινό όραμα της επανένωσης και της μόνιμης ειρήνης στον τόπο μας, θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε μαζί.

Βρισκόμαστε εδώ με την ευκαιρία των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Η σημασία αυτής της συγκέντρωσης δεν είναι απλά μια προεκλογική συγκέντρωση. Είναι ένα συναπάντημα που ευθαρσώς εκφράζει μια αναντίλεκτη υπόσχεση και δέσμευση: ότι ο αγώνας μας για την επανένωση της Κύπρου συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση στο Κυπριακό. Ότι, ακόμα και στους πιο δίσεκτους καιρούς, εμείς κρατούμε τη δάδα της ελπίδας αναμμένη και τα λάβαρα της επανένωσης και της ειρήνης ψηλά. Ότι όλοι εμείς δεν θα πάψουμε να ονειρευόμαστε τη μέρα που τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και οι πολιτικές του εθνικισμού θα μπουν μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και δεν θα ξαναβγούν ποτέ. Ότι σε αυτό τον τόπο, η ιστορία των κοινών ταξικών αγώνων στο νησί -που διακόπηκε βίαια και αιματηρά- θα ξαναρχίσει να γράφεται και πάλι με το κόκκινο μελάνι της Αριστεράς και του ενωμένου εργαζόμενου λαού της Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την Ευρώπη μπροστά σε τεράστια διλήμματα και αδιέξοδα.

Πρώτα και κύρια, είναι οι δύο πόλεμοι που μαίνονται στην περιφέρειά της. Στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη ρέει το αίμα των λαών. Αλλά, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να πάρει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιλέγει να στέλνει όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Και την ίδια ώρα, συγκαλύπτει τη γενοκτονία που διαπράττει το Κράτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπου μετρούνται κατά χιλιάδες τα δολοφονημένα παιδιά.

Στο εσωτερικό της Ευρώπης οι ανισότητες παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Ενενήντα πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας. Και την ίδια ώρα, οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ένωση εδώ και δύο χρόνια αυξάνουν την περιουσία τους με ρυθμό 6 εκατομμύρια ευρώ την ώρα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την ακρίβεια και την τραπεζική αυθαιρεσία, αλλά οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ επιμένουν στις ίδιες αντιλαϊκές, αντικοινωνικές οικονομικές συνταγές.

Και ταυτόχρονα με όλα αυτά, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι, το οποίο προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς. Οι πρόσφατες εικόνες από την Ιταλία, με εκατοντάδες ακροδεξιούς να χαιρετούν ναζιστικά, επαναβεβαιώνουν για πολλοστή φορά για το τι έχουμε ενώπιόν μας. Δυνάμεις ακροδεξιές και φασιστικές βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τώρα καραδοκούν να αλώσουν το Ευρωκοινοβούλιο και να ελέγξουν ακολούθως την ήπειρο, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τις εργατικές κατακτήσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η Ιστορία της Ευρώπης όμως -όπως και η ιστορία της Κύπρου μας- είναι πολύ διαφωτιστική για το πού οδηγεί η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού. Αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο μια ανατριχιαστική σκέψη. Πρέπει πρωτίστως να είναι κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για να φράξουν τον δρόμο στον όλεθρο που έρχεται.

Μπροστά σε όλα αυτά, εμείς -το ΑΚΕΛ- όπως και οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη δίνουμε μια καθαρή τριπλή απάντηση. Ειρήνη – Αξιοπρέπεια – Δημοκρατία. Η ψήφος στο ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία και η ενίσχυση της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι λοιπόν ακριβώς τα ακόλουθα:

- Είναι πράξη για ειρήνη, πράξη υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Είναι πράξη ενάντια στην στρατιωτικοποίηση και τη ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης.

- Είναι ενέργεια υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών της Ευρώπης στη ζωή και στη δουλειά. Ενέργεια που δυναμώνει τους αγώνες εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για δραστικά κοινωνικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας, για πολιτικές που να διασφαλίζουν ότι η στέγαση, η υγεία, η παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά για όλους και όχι προνόμιο για λίγους.

- Και τέλος, η ψήφος στο ΑΚΕΛ – Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία είναι ψήφος δημοκρατίας και αντιφασισμού. Γιατί το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη που στέκεται με συνέπεια απέναντι στην ακροδεξιά, που δεν αποδέχθηκε την κανονικοποίησή της και που αντιπαρατίθεται καθημερινά με τη μισάνθρωπη ρητορική της. Είναι στήριξη στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που κτίζει το ΑΚΕΛ με δημοκρατικούς προοδευτικούς ανθρώπους του τόπου μας οι οποίοι δεν θέλουν την Κύπρο και την Ευρώπη να πισωγυρίσουν σε σκοτεινές εποχές.

Είμαστε λοιπόν εμείς, και συνολικά η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η άλλη, η εναλλακτική φωνή, που εκφράζει το όραμα για μια θεμελιακά διαφορετική Ευρώπη: κοινωνική, δημοκρατική και ειρηνική. Για μια Ευρώπη ΤΩΝ λαών της και ΓΙΑ τους λαούς της.

Φίλες και φίλοι,

Πέραν από όλα αυτά, η παρουσία του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο και η ίδια η Ομάδα της Αριστεράς έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για την Κύπρο και τον λαό της. Στα 20 χρόνια της συμμετοχής του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ομάδα της Αριστεράς, η παρουσία μας δεν είχε μόνο κομματική και ιδεολογική διάσταση. Ήταν, ταυτόχρονα, παρουσία για την πατρίδα μας, για τον λαό της, για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Όλα αυτά τα χρόνια οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ θέλουν να είναι -και είναι!- η φωνή όλης της Κύπρου και όλων των Κυπρίων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε η φωνή της επανένωσης και της ειρήνης. Η καθαρή φωνή που με συνέπεια υποστηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Η Ομάδα της Αριστεράς είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Κύπρου στον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης, για επανένωση του τόπου και του λαού. Στηρίζει θέσεις αρχών για τη λύση του Κυπριακού. Για τη σωτηρία της Αμμοχώστου από τον εποικισμό. Για την προώθηση της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για την προστασία της ταυτότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών. Για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου. Διαχρονικά οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Αριστεράς δίνουν βήμα -μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις στις Βρυξέλλες- σε πολίτες, οργανώσεις, συνδικάτα και κόμματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, καλούμε όλους τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνουν οι ευρωεκλογές και να δυναμώσουν την κοινή μας φωνή μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, τη φωνή της κοινής μας πατρίδας, του κοινού μας αγώνα.

Το ΑΚΕΛ έχει το θάρρος να στέκεται ενώπιον σας και να σας απευθύνει αυτό το κάλεσμα, γιατί γνωρίζει τι θέλει και πού πορεύεται. Έχουμε μια ιστορία αγώνων και προσφοράς ενός ολόκληρου αιώνα. Παίρνουμε δύναμη από αυτή την Ιστορία. Διδασκόμαστε, ταυτόχρονα, από λάθη κι εσφαλμένες εκτιμήσεις του παρελθόντος. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη για λύση και επανένωση το συντομότερο δυνατόν. Ρίχνουμε όλο μας το πολιτικό βάρος στην προσπάθεια να ξαναρχίσουν συνομιλίες στο Κυπριακό από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου των διαπραγματευτικών συγκλίσεων. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ουσιαστικά μέτρα για τους Τουρκοκύπριους και την ενίσχυση της δικοινοτικής συνεργασίας. Μέτρα πολύ πιο ουσιαστικά και συγκεκριμένα από αυτά που εξήγγειλε πρόσφατα ο κ. Χριστοδουλίδης. Προτείνουμε ιδέες για τα ενεργειακά που μπορούν να καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού αμοιβαία επωφελή για όλους: για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γνωρίζουμε ότι δεν αρκεί να έχουμε σωστές θέσεις και προτάσεις. Το ΑΚΕΛ έχει χρέος και ευθύνη να κάνει τολμηρά βήματα, να ανοίγει δρόμους, να γίνεται η γέφυρα για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να κάνει την επαναπροσέγγιση ζωή και πράξη. Αυτό κάναμε το 2019 με το ιστορικό βήμα της συμπερίληψης Τουρκοκύπριου -του φίλου και συναγωνιστή Νιαζί- στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και δίνουμε συνέχεια και σε αυτές τις εκλογές. Προφανώς, δεν άρεσε ούτε πριν πέντε χρόνια και δεν αρέσει ούτε τώρα στους εθνικιστές -ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος- ό,τι ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ό,τι δυναμώνει τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων, ό,τι κονιορτοποιεί τους μύθους περί αδύνατου της συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ. Οι εθνικιστές των δύο πλευρών μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό όταν πρόκειται να πολεμήσουν τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων: τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια ψεύδη, οι ίδιες τακτικές. Εμείς όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στον δρόμο μας. Μετατρέπουμε τις ευρωεκλογές σε μαζικό και ηχηρό μήνυμα υπέρ της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, όπως είχαμε πει και το 2019, ότι η συμπερίληψη Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιό μας και η δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές -υπό τις συνθήκες της σημερινής κατάστασης- δεν αποτελεί μοντέλο λύσης του Κυπριακού και δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι κάτι άλλο. Είναι μια ευκαιρία, μέσα από τη μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές των προοδευτικών Κυπρίων ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος και με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία, για να σταλεί το μήνυμα και στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι όχι μόνο μπορούν να συνεργαστούν στο μέλλον, αλλά ότι μπορούν να συνεργαστούν ακόμα και σήμερα γι’ αυτό το μέλλον που θέλουμε.

Φίλες και φίλοι,

Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία ξεχωρίζει και γράφει Ιστορία και για ακόμα δύο λόγους:

Πρώτον, είναι ένα ψηφοδέλτιο με τρεις γυναίκες και τρεις άντρες. Ένα ψηφοδέλτιο που κάνει την έμφυλη ισότητα όχι μόνο σύνθημα και όραμα, αλλά πολιτική στην πράξη που αρχίζει από εμάς τους ίδιους ως Κόμμα.

Και δεύτερο, γιατί -όπως βλέπετε και στην ονομασία του εκλογικού μας συνδυασμού- το ψηφοδέλτιο αυτό δίνει σάρκα και οστά στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που κτίζει το ΑΚΕΛ με προοδευτικούς ανθρώπους, που ο καθένας από τη δική του αφετηρία συναντάται μαζί μας και συμπορευόμαστε στην ανάγκη για να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά σε όλα τα πεδία και σε όλα τα μέτωπα: στη λύση του Κυπριακού, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο κράτος δικαίου, στην οικολογία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, για μια καλύτερη Ευρώπη.

Αυτό το ψηφοδέλτιο, λοιπόν, είναι μια δυνατή ομάδα που εκπροσωπεί σε αυτή τη μάχη τις αξίες, τις αρχές, τις προτεραιότητες, τις ευαισθησίες της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου: Ο Γιώργος, η Άννα, η Σταύρη, ο Άντρος, ο Νιαζί, η Μέλανη. Με αυτούς στην πρώτη γραμμή απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε Κύπριο -Ελληνοκύπριο, Τουρκοκύπριο, Μαρωνίτη, Αρμένιο και Λατίνο- που πιστεύει στην επανένωση, την πρόοδο και τη δημοκρατία να κάνουμε μαζί τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ένα νέο ορόσημο στους αγώνες μας.

Προχωρούμε λοιπόν μαζί!

- Παίρνουμε δύναμη μαζί από την ιστορία των αγώνων της ενωμένης εργατικής τάξης στα μεταλλωρυχεία και τις οικοδομές του 1948, από τις θυσίες των πρωτοπόρων συντρόφων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έβαψαν με το αίμα τους τα αγωνιστικά λάβαρά μας.

- Παίρνουμε δύναμη από τους ανθρώπους της Κύπρου που ποθούν και προσδοκούν τη μέρα της επανένωσης και της μόνιμης ειρήνης στον τόπο μας.

- Παίρνουμε δύναμη από την πίστη μας σε ένα μέλλον διαφορετικό για την πατρίδα μας και τον λαό μας. Ένα μέλλον ελευθερίας και ασφάλειας, χωρίς εθνικισμούς, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς διαχωρισμούς!

Προχωρούμε μαζί.

Για μια Κύπρο που θα ανήκει στον λαό της

και μια Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της.

Προχωρούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι!

Με αισιοδοξία και πίστη σε όσα μάς ενώνουν.

Ζήτω η Κύπρος μας!

Κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων!.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top