ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο «Αμάλθεια»: Συμμετάσχουν 35 χώρες στη συνάντηση - Καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Σχέδιο «Αμάλθεια»: Συμμετάσχουν 35 χώρες στη συνάντηση - Καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Η Κύπρος από την έναρξη της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μιας κατεύθυνσης, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μία πρωτοβουλία, η οποία εδράζεται στη γεωγραφική εγγύτητα, στο εξαίρετο επίπεδο σχέσεων με όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. 

Η ενεργοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» οδήγησε στην πρώτη θαλάσσια αποστολή μέσω του πλοίου Οpen Arms και τη συνδρομή του World Central Kitchen, ενώ ακολουθεί δεύτερη αποστολή στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Στο πλαίσιο καθορισμού των επόμενων βημάτων, η Κύπρος φιλοξενεί αύριο Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, Συνάντηση Ανώτερων Αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχει ο πυρήνας των άμεσα εμπλεκόμενων εταίρων, καθώς και άλλων ενδιαφερομένων μερών. 

Συνολικά, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Θα εκπροσωπηθούν επίσης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μέσω της Ειδικής Συντονίστριας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), η UNICEF και η UNOPS. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του Γενικού Διευθυντή της DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της USAID, καθώς και εκπρόσωποι των World Central Kitchen και FOGBOW. 

Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός για θέματα που αφορούν τεχνικές πτυχές του Σχεδίου «Αμάλθεια» προς ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όπως η εγκαθίδρυση Κοινού Ταμείου και άλλων υλικοτεχνικών υποστηρικτικών πτυχών. 

Ενόψει της αυριανής συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε σήμερα σειρά συναντήσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το πρωί ο κ. Κόμπος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Curtis Ried, Προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, και την κα Reem Ebrahim Al Hashimy, Υφυπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με την κα Sigrid Kaag, Ειδική Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top