ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Τατάρ: Θέτει όρους και προϋπόθεσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Επιμένει ο Τατάρ: Θέτει όρους και προϋπόθεσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Επιμένει στη θέση του ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, βάζοντας όρους για την εναρξη των συνομιλιών.

Την θέση του για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων είπε ότι μετέφερε κατά τη συνάντηση του, την Παρασκευή, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Για την προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ακόμη ότι πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος». «Αν πρόκειται να έχουμε μια μόνιμη λύση στο νησί, που να είναι δίκαιη, πρακτική, διαρκής και βιώσιμη, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μια λύση δυο κρατών» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Τ/κ ηγέτη στην Νέα Υόρκη

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και ερωτηθείς αν δέχεται να παρακαθίσει σε μια κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεργιάρ, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι – όπως ανέφερε και στον ΓΓ του ΟΗΕ νωρίτερα «αν δεν αποδεχθούν την κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας, δεν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις».

Έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, προβάλλοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος που θα οδηγούσε στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις μήνες συνομιλιών της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν. Ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου, μας έχει επισκεφθεί δύο φορές αυτούς τους τρεις μήνες. Θα έρθει ξανά τον Μάιο. Είναι μια πολύ αποφασισμένη κυρία που διερευνά έως τώρα αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Μέχρι τώρα, όπως όλοι ξέρετε - και ο Γενικός Γραμματέας το επιβεβαίωσε - δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη ότι πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος. Επομένως, θα δούμε πως μπορεί αυτή να συνεχίσει μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της, εως τη συμπλήρωση των έξι μηνών. Προφανώς είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι στις 20 Ιουλίου του 2024 θα γιορτάσουν την επέτειο της «τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης στη Κύπρο», όπως αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή, και εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα «να ξυπνήσει» και να δει «την πραγματικότητα» ότι υπάρχουν «δύο λαοί, δύο δημοκρατικά κράτη, δύο αρχές» στην Κύπρο και πως για να υπάρξει μόνιμη λύση, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της συνεργασίας «των δύο υφιστάμενων κρατών στην Κύπρο».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΟΗΕ του παρουσίασε νέες ιδέες, ο κ. Τατάρ είπε ότι μετέφερε τις θέσεις του στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, για να προσθέσει πως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για το πως μπορεί η απεσταλμένη να συνεχίσει την αποστολή της. «Θα δούμε όταν επιστρέψει η κ. Ολγκίν, τι θα μας πει, τι θα προτείνει σχετικά με την αποστολή της, θα το δούμε όταν μας επισκεφτεί τον Μάιο» είπε.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε στις δηλώσεις του τα περί «εμπάργκο» και «απομόνωσης» των Τ/κ, λέγοντας ότι αναμένει από την διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει κάποια στιγμή τη θέση της στο θέμα αυτό.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος, απάντησε ότι εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα των Τ/κ «δεν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις».

«Ο φίλος μου Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα. Αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο. Διότι όλες αυτές οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί. Διότι όπως με το Σχέδιο Ανάν, το 2017 στο Κραν Μοντάνα, (οι διαπραγματεύσεις) στο τραπέζι κατέρρευσαν και εκείνοι αποχώρησαν σαν Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς σαν κοινότητα, το οποίο αρνούμαστε να αποδεχθούμε. Αν δεν αποδεχτεί λοιπόν την κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις» είπε.

Η συνάντηση Γκουτέρες-Τατάρ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των επαφών που είχε στην Κύπρο με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεργιάρ, αλλά και της συνάντησης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία έλαβε χώρα τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top