ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tμ. Γεωργίας στο «Τ» για καταστροφή καλλιεργειών από κακοκαιρία - Ξεκίνησαν καταγραφές - Το ετήσιο κόστος ζημιών

Tμ. Γεωργίας στο «Τ» για καταστροφή καλλιεργειών από κακοκαιρία - Ξεκίνησαν καταγραφές - Το ετήσιο κόστος ζημιών

Πριν λίγες μέρες το ThemaOnline έφερε στο φως της δημοσιότητας τις καταστροφές που υπέστησαν γεωργικές καλλιέργειες από την κακοκαιρία.

Με την δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο, παρουσιάστηκε το μέγεθος της καταστροφής έγιναν στα χωράφια και τις καλλιέργειες παραγωγών.

Το μεγάλο ερώτημα των γεωργών είναι αν θα σταθεί δίπλα τους η αρμόδια αρχή του Τμήματος Γεωργίας και συγκεκριμένα η Διαχείριση Κινδύνων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων, συμμετέχει στη Διαμόρφωση των Σχεδίων λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται.

Ανάμεσα στα Σχέδια είναι και το Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στον Τομέα της Γεωργίας.

 «Η κατάσταση παρακολουθείται στενά»

Το ThemaOnline επικοινώνησε με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ώστε να λάβει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όσον αφορά τις καταστροφές.

Όπως δήλωσε η αρμόδια Πηγή του Τμήματος Γεωργίας:

«Με οδηγίες της κ. Υπουργού, Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας έχουν περιοδεύσει όλες τις περιοχές στις οποίες υποβλήθηκαν αγγελίες ζημιάς από γεωργούς. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, και σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται ζημιές που καλύπτονται από τα κριτήρια του Εθνικού Πλαισίου θα εκδοθούν Ανακοινώσεις από το Τμήμα Γεωργίας για υποβολή Δήλωσης Ζημιάς από τους επηρεαζόμενους γεωργούς. Ήδη έχει εκδοθεί σχετική Ανακοίνωση από το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Αμμοχώστου, ενώ θα εκδοθεί ανάλογη Ανακοίνωση από το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λάρνακας».

Αναλυτικά για τις ζημιές των τελευταίων ημερών η κατάσταση περιγράφεται ως εξής:

Επαρχία Πάφου: Σημειώθηκε χαλαζόπτωση στις κοινότητες Πόλη Χρυσοχούς, Χρυσοχού, Γουδί, Προδρόμι, Τέρρα και Δρούσεια, που επηρέασε καλλιέργειες αμπελιών, ελιών, εσπεριδοειδών, σιτηρών και φυλλοβόλων.

Επαρχία Λάρνακας: Σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση στις κοινότητες Κιβισίλι, Μαζωτός και Σοφτάδες που επηρέασε καλλιέργειες εποχιακών, ελιών και κομμένους σανούς.

Επαρχία Αμμοχώστου: Σημειώθηκε χαλαζόπτωση στις κοινότητες Παραλίμνι και Δερύνεια που επηρέασε καλλιέργειες εποχιακών (πεπονοειδή, μελιτζάνες, πατάτες).

Επαρχία Λευκωσίας: Σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις στις κοινότητες της ανατολικής Λευκωσίας που επηρέασαν κομμένους σανούς.

Άμεσες οι καταγραφές - Η διαδικασία για ενίσχυση των πληγέντων

Ένα από τα βασικά ερώτημα των πολιτών είναι πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για αξιολόγηση και ενίσχυση των γεωργών ώστε το Τμήμα να καλύψει ζημιές στη γεωργική παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής.

Οπως αναφέρει στο ThemaOnline η αρμόδια πηγή του Τμ.Γεωργίας

«Σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβολή Δηλώσεων Ζημιάς, ξεκινούν και οι εμπεριστατωμένες καταγραφές των ζημιών από εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Γεωργίας. Μόλις ολοκληρωθούν, τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς θα αποσταλούν στους πληγέντες γεωργούς ώστε στην περίπτωση που το επιθυμούν να υποβάλουν ενστάσεις. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ενισχύσεις να καταβληθούν στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό».

«Το κόστος ζημιών κυμαίνεται σε €6 μέχρι €10 εκατομμύρια ετήσια»

Όσον αφορά πόσα στοιχίζει κάθε χρόνο στο κράτος η κάλυψη ζημιών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα , η αρμόδια αρχή απαντά στο ThemaOnline

«Η κάλυψη των ζημιών γίνεται μέσω του Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής στο οποίο συμβάλλουν με εισφορές τόσο το κράτος όσο και οι γεωργοί. Οι ζημιές ανάλογα με τη χρονιά κυμαίνονται ανάμεσα σε €6 μέχρι €10 εκατομμύρια ετήσια, ενώ σε περιπτώσεις ακραίων ζημιών όπως μια παγκύπρια ανομβρία στα σιτηρά το ποσό αυτό πιθανόν να ανεβεί σημαντικά.

Μέσω της ΚΑΠ ( Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης) υπάρχουν μέτρα τα οποία παρέχονται στους γεωργούς για να μπορέσουν να κάνουν τις ανάλογες επενδύσεις σε υποδομές και αξιοποίηση της τεχνολογίας για να προστατευόσουν, στο βαθμό που αυτό μπορεί να είναι εφικτό, τις καλλιέργειές τους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top