ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλαίνε» οι γεωργοί: Συγκλονιστικό βίντεο από την καταστροφή στις καλλιέργειες τους - Η θεομηνία διέλυσε το βιος τους

«Κλαίνε» οι γεωργοί: Συγκλονιστικό βίντεο από την καταστροφή στις καλλιέργειες τους - Η θεομηνία διέλυσε το βιος τους

«Κλαίνε» για τον κόπο και το βιος τους, οι γεωργοί και αγρότες καθώς η κακοκαιρία έφερε μεγάλες καταστροφές σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Γεωργοί επικοινώνησαν με το ThemaOnline και απογοητευμένοι αναφέρθηκαν στις σημερινές καταστροφές που έγιναν στα χωράφια και τις καλλιέργειες τους.

Ολική καταστροφή σε σιτηρά, το χαλάζι προκάλεσε ζημιές σε αμπέλια και ελιές.

Τα βίντεο που εξασφάλισε το ThemaOnline αποδεικνύουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν καταστροφές από χαλάζι και βροχές στην περιοχή Μαζωτό, Κιβισίλι, Σοφτάδες.

Οι γεωργοί αναρωτιούνται αν θα σταθεί δίπλα τους η αρμόδια αρχή του Τμήματος Γεωργίας και συγκεκριμένα η Διαχείριση Κινδύνων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων, συμμετέχει στη Διαμόρφωση των Σχεδίων λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται.

Ανάμεσα στα Σχέδια είναι και το Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στον Τομέα της Γεωργίας.

Το Πλαίσιο δύναται να καλύπτει ζημιές που επισυμβαίνουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που μπορούν να εξομοιωθούν με θεομηνία (όπως Παγετός, Καταιγίδα, Χαλάζι, Σφοδρές βροχοπτώσεις, Υψηλές θερμοκρασίες, Διακυμάνσεις θερμοκρασίας, Χιονοπτώσεις, έντονη ξηρασία (ανομβρία), Ανεμοθύελλα, Άκαιρες Βροχοπτώσεις, Ισχυρός Ξηρός άνεμος, Θερμός ξηρός αέρας, Υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σκόνη στην ατμόσφαιρα).

Για να υπάρχει ενίσχυση στους πληγέντες πρέπει να ισχύει ο όρος «δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που μπορούν να εξομοιωθούν με θεομηνία». Αυτός ο όρος περιλαμβάνει:δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως παγετός, καταιγίδες και χαλάζι, πάγος,σφοδρές βροχοπτώσεις ή έντονη ξηρασία, που καταστρέφουν, στην περίπτωση της γεωργίας, άνω του 30% της μέσης παραγωγής στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή, υπολογιζόμενης με βάση την προηγούμενη τριετή ή τετραετή περίοδο ή σε μέσο όρο τριετίας, υπολογιζόμενο με βάση την προηγούμενη πενταετία ή οκταετία, εξαιρούμενης της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής.

Οι ζημιές,όπως αναφέρουν στο ThemaOnline οι γεωργοί, είναι πάνω απο το 30% μετά τις σημερινές καταστροφές και αναμένουν στήριξη από το κράτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top