ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλαίνε» οι γεωργοί: Συγκλονιστικό βίντεο από την καταστροφή στις καλλιέργειες τους - Η θεομηνία διέλυσε το βιος τους

«Κλαίνε» οι γεωργοί: Συγκλονιστικό βίντεο από την καταστροφή στις καλλιέργειες τους - Η θεομηνία διέλυσε το βιος τους

«Κλαίνε» για τον κόπο και το βιος τους, οι γεωργοί και αγρότες καθώς η κακοκαιρία έφερε μεγάλες καταστροφές σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Γεωργοί επικοινώνησαν με το ThemaOnline και απογοητευμένοι αναφέρθηκαν στις σημερινές καταστροφές που έγιναν στα χωράφια και τις καλλιέργειες τους.

Ολική καταστροφή σε σιτηρά, το χαλάζι προκάλεσε ζημιές σε αμπέλια και ελιές.

Τα βίντεο που εξασφάλισε το ThemaOnline αποδεικνύουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν καταστροφές από χαλάζι και βροχές στην περιοχή Μαζωτό, Κιβισίλι, Σοφτάδες.

Οι γεωργοί αναρωτιούνται αν θα σταθεί δίπλα τους η αρμόδια αρχή του Τμήματος Γεωργίας και συγκεκριμένα η Διαχείριση Κινδύνων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων, συμμετέχει στη Διαμόρφωση των Σχεδίων λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται.

Ανάμεσα στα Σχέδια είναι και το Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στον Τομέα της Γεωργίας.

Το Πλαίσιο δύναται να καλύπτει ζημιές που επισυμβαίνουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που μπορούν να εξομοιωθούν με θεομηνία (όπως Παγετός, Καταιγίδα, Χαλάζι, Σφοδρές βροχοπτώσεις, Υψηλές θερμοκρασίες, Διακυμάνσεις θερμοκρασίας, Χιονοπτώσεις, έντονη ξηρασία (ανομβρία), Ανεμοθύελλα, Άκαιρες Βροχοπτώσεις, Ισχυρός Ξηρός άνεμος, Θερμός ξηρός αέρας, Υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σκόνη στην ατμόσφαιρα).

Για να υπάρχει ενίσχυση στους πληγέντες πρέπει να ισχύει ο όρος «δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που μπορούν να εξομοιωθούν με θεομηνία». Αυτός ο όρος περιλαμβάνει:δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως παγετός, καταιγίδες και χαλάζι, πάγος,σφοδρές βροχοπτώσεις ή έντονη ξηρασία, που καταστρέφουν, στην περίπτωση της γεωργίας, άνω του 30% της μέσης παραγωγής στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή, υπολογιζόμενης με βάση την προηγούμενη τριετή ή τετραετή περίοδο ή σε μέσο όρο τριετίας, υπολογιζόμενο με βάση την προηγούμενη πενταετία ή οκταετία, εξαιρούμενης της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής.

Οι ζημιές,όπως αναφέρουν στο ThemaOnline οι γεωργοί, είναι πάνω απο το 30% μετά τις σημερινές καταστροφές και αναμένουν στήριξη από το κράτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποιητική σήμανση στους δρόμους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Ήρθαν για διακοπές στην Κύπρο και έζησαν τον απόλυτο τρόμο - Μπούκαραν στο διαμέρισμα προτάσσοντας πιστόλια και τους ζήτησαν χρήματα

Χαμάς: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Σύννεφα και βροχές στο «μενού» του καιρού - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»ΠτΔ: Συμφωνεί απόλυτα με την θέση Ελλάδας για ευρωπαϊκή αεράμυνα - «Στηρίζουμε αυτή την θέση»

ΠτΔ: Συμφωνεί απόλυτα με την θέση Ελλάδας για ευρωπαϊκή αεράμυνα - «Στηρίζουμε αυτή την θέση»

Ως Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κοινή ευρωπαϊκή ευρωάμυνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top