ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε από ΕΚ η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων

Εγκρίθηκε από ΕΚ η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων

Την αναθεώρηση των κανόνων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων της ενέκριναν την Τρίτη οι Ευρωβουλευτές, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 563 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον νέο κανονισμό επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής των ισχυόντων μέτρων για την καταπολέμηση και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την καλύτερη στήριξη των θυμάτων της.

Προστίθεται ότι προκειμένου να διευρυνθούν οι δράσεις της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων πέραν της εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η νέα νομοθεσία ποινικοποιεί επίσης τους αναγκαστικούς γάμους, την παράνομη υιοθεσία και την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Επίσης σημειώνεται ότι ενισχύεται ο συντονισμός μεταξύ των αρχών καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και των αρχών ασύλου, ούτως ώστε τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, που χρήζουν επίσης διεθνούς προστασίας, να λαμβάνουν κατάλληλη στήριξη και προστασία και να γίνεται σεβαστό το δικαίωμά τους στο άσυλο.

Παράλληλα, ποινικοποιείται η χρήση υπηρεσιών που παρέχονται από θύμα εμπορίας, όταν ο χρήστης γνωρίζει ότι το θύμα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση της εκμετάλλευσης, ενώ θεσπίζονται και ποινές για τις εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων, π.χ. αποκλεισμός από δημόσιους διαγωνισμούς και από δημόσιες ενισχύσεις ή επιδοτήσεις.

Ακόμη, διασφαλίζεται ότι οι εισαγγελείς θα μπορούν να επιλέξουν να μην ασκήσουν δίωξη στα θύματα για εγκληματικές πράξεις που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν, αλλά και ότι τα θύματα λαμβάνουν στήριξη ανεξάρτητα από το αν συνεργάζονται με τις έρευνες ή όχι.

Σημειώνεται ότι παρέχεται στήριξη στα θύματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε καταφύγια και σε ασφαλή στέγαση, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ προστατεύονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και παρέχεται κατάλληλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού κηδεμόνων ή εκπροσώπων, σε ασυνόδευτα παιδιά.

Ακόμη αναφέρεται ότι επιτρέπεται στους δικαστές να θεωρούν τη μη συναινετική διάδοση σεξουαλικών εικόνων ή βίντεο ως επιβαρυντική περίσταση όταν αποφασίζουν για τις ποινές των δραστών.

Η Ισπανίδα συνεισηγήτρια Eugenia Rodríguez Palop της Αριστερς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δώδεκα χρόνια μετά την έγκριση της οδηγίας, οι ευρωβουλευτές χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τους κανόνες της ΕΕ, καθώς η εμπορία ανθρώπων έχει γίνει πιο περίπλοκη και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας παραμένουν υποτυπώδεις. Οι δράστες πρέπει να πληρώνουν για όσα έχουν κάνει και στα θύματα πρέπει να παρέχεται αποζημίωση για τον πόνο τους και να αποκαθίσταται η ζωή τους», ανέφερε.

Ακόμη η Σουηδέζα συνεισηγήτρια Malin Björk επίσης της Αριστεράς δήλωσε πως «πετύχαμε σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων. Νέες μορφές εκμετάλλευσης θα ποινικοποιηθούν και τα δικαιώματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, θα βελτιωθούν».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το Συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει επισήμως τη συμφωνία, ενώ η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τις διατάξεις της.

Τέλος, αναφέρεται ότι με την έγκρισή της, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών που διατυπώθηκαν στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ιδίως στις προτάσεις 24(6) για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με τρίτες χώρες, 42(2) σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα και 43(1) για την ασφάλεια των μεταναστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top