ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: «Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτουργεί προσθετικά στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»

ΟΗΕ: «Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτουργεί προσθετικά στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»

Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτούργησε προσθετικά στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παράδοση μέσω ξηράς, δήλωσε την Πέμπτη η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες η κ. Κάαγκ συζήτησε λεπτομερείς προτάσεις με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της παράδοσης αγαθών στη Γάζα και τη διασφάλιση ενός συνεπούς αγωγού προμηθειών για ασφαλή διανομή σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά στην Κύπρο, η Ζίγκριντ είπε ότι «ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτούργησε προσθετικά στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δεν μπορεί όμως ποτέ να υποκαταστήσει την παράδοση μέσω ξηράς. Οι χερσαίες διαδρομές είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τον κύριο όγκο των απαραίτητων προμηθειών».

«Οι προετοιμασίες για την κατασκευή του πλωτού λιμανιού και της προβλήτας στις ακτές της Γάζας προχωρούν, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων κρατών μελών. Ο ΟΗΕ έχει περιγράψει τις παραμέτρους βάσει των οποίων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διανομή της βοήθειας μέσω αυτού του διαδρόμου», ανέφερε.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, το γραφείο της «έχει προτείνει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης πολλών δωρητών και παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στον θαλάσσιο διάδρομο για να διασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό με τις επιτόπιες επιχειρήσεις στη Γάζα. Παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο ως μέρος του Μηχανισμού 2720».

Σημείωε ότι η UNRWA(Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες) είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας και βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην υγεία και την εκπαίδευση, στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Όπως είπε «ως εκ τούτου, η UNRWA είναι αναντικατάστατη και απαραίτητη ως ανθρωπιστική σανίδα σωτηρίας και πρέπει να της επιτραπεί να εκπληρώσει την εντολή της».

Η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι στις 5 Απριλίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανέλαβε αρκετές δεσμεύσεις για τη βελτίωση της παροχής βοήθειας, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων: η αύξηση του όγκου της βοήθειας που εκκαθαρίστηκε, επιθεωρήθηκε και διήλθε στη Γάζα, το προσωρινό άνοιγμα της διέλευσης Erez και το άνοιγμα του λιμένα της Ashdod για ανθρωπιστικά αγαθά, μια αύξηση του αριθμού φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα απευθείας από την Ιορδανία μέσω της γέφυρας Allenby/King Hussien όπως και αυξημένη πρόσβαση στο Βορρά, η προετοιμασία άλλων βόρειων διασταυρώσεων, η συνεχής χρήση της Πύλης 96, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των διασταυρώσεων Kerem Shalom και Nitsana, η επανέναρξη των εργασιών από ορισμένα αρτοποιεία στη βόρεια και κεντρική Γάζα και η επισκευή της γραμμής νερού Nahal Oz.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κ. Κάαγκ επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση και για άλλα μέτρα που χρειάζονται επείγουσα ή συνεχή εφαρμογή. Αυτά περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν σημεία ελέγχου, επισκευή δρόμων, έγκαιρες εκκαθαρίσεις για να επιτραπεί η πραγματοποίηση κινήσεων ανθρωπιστικής συνοδείας όπως έχει προγραμματιστεί, έγκριση πρόσθετων συσκευών επικοινωνίας, τεθωρακισμένων οχημάτων και ανταλλακτικών για κρίσιμο εξοπλισμό και επανέλαβε ότι η συμφωνία για την απομάκρυνση γιατρών και τραυματιών είναι εξίσου επείγουσα.

«Η παροχή βοήθειας σε κλίμακα απαιτεί ένα λειτουργικό σύστημα ανθρωπιστικής κοινοποίησης – και βελτιωμένη και άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρωπιστών και στρατιωτικών φορέων λήψης αποφάσεων επί τόπου. Η αποτελεσματική και αξιόπιστη αποκλιμάκωση είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ανθρωπιστικούς φορείς στο πεδίο. Αυτός ο κατάλογος βασικών μέτρων δεν είναι εξαντλητικός. Η εφαρμογή είναι επείγουσα», είπε η κ. Κάαγκ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Ζίγκριντ Κάαγκ αναφέρθηκε στους κινδύνους μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

Επανέλαβε παράλληλα «τη σοβαρή ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική μιας ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα».

«Μια τέτοια ενέργεια θα συνέτεινε μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή, με συνέπειες για τους ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί και υπομένουν σοβαρές κακουχίες και βάσανα. Η ικανότητα του ΟΗΕ να προσφέρει θα περιοριστεί», προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης τραυματία στην Άμμο του Καμπούρη - Δείτε βίντεο

Έφυγε από τη ζωή γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός - «Καλό ταξίδι αγαπημένη συνάδελφε...»Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top