ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με κοινή γραπτή δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας Eni, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Ντεσκάλτζι συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν «τις δραστηριότητες και τα μελλοντικά έργα της Eni στη χώρα».

Σημειώνεται ότι ειδικότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni εξέτασαν τις ανακαλύψεις που έγιναν το 2022 από την Eni και τον εταίρο της TotalEnergies στα κοιτάσματα Κρόνος και Δίας, που οδήγησαν σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Κρόνος 2 στα τέλη του 2023.

Προστίθεται ότι η τελευταία περιλάμβανε δοκιμή παραγωγής φυσικού αερίου στις αρχές του 2024, η οποία απέδωσε εξαιρετικές επιδόσεις και αυξημένους όγκους.

Αναφέρεται ακόμη ότι «ενώ τα δεδομένα που αποκτήθηκαν βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προηγούμενων γεωτρήσεων έχουν επιβεβαιωθεί».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αποτέλεσε την ευκαιρία για να συζητηθεί μια κοινή γρήγορη προσέγγιση που επιτρέπει επιβεβαιωτική γεώτρηση, ενώ παράλληλα αξιολογούνται πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης.

Παράλληλα, στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι παρουσιάστηκαν τα κυριότερα σημεία των προτιμώμενων λύσεων για την αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων, καθώς και των περιφερειακών και ευρωπαϊκών ενεργειακών προτεραιοτήτων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013 και η εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης τουΚυπριακό και «Αμάλθεια» στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών

Κυπριακό και «Αμάλθεια» στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με Αμερικανούς Γερουσιαστές

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top