ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στο Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εκδήλωση στο Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέστησαν σε εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη στην ΕΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο

Την ευχή η Κύπρος να επανενωθεί ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές που αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρέστη, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε εκδήλωση που έγινε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας. Είναι το επιστέγασμα μιας κοινής, πολυετούς και επίπονης στρατηγικής επιδίωξης και διπλωματικής προσπάθειας με θετικότατες επιδράσεις στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε περήφανοι γιατί η ένταξη μάς απέφερε τεράστια οφέλη σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καθημερινότητά μας στο εμπόριο, το επιχειρείν, τον τουρισμό, την υγεία, την αλιεία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία του τόπου μας, παντού».

Απευθυνόμενος σε μαθητές και εκπροσώπους της νέας γενιάς που παρέστησαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι συνεχείς διαβουλεύσεις με τους νέους, η ενεργός συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς και η προώθηση της ενασχόλησής τους με τα κοινά, αποτελούν τη βάση και το υπόβαθρο για να πετύχουμε τα όσα προανέφερα. Για αυτό σας καλώ, με αφορμή και το γεγονός ότι το 2024 έχει αποφασιστεί να είναι Έτος Νεολαίας, αλλά πολύ περισσότερο λόγω της φετινής εικοστής επετείου από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμετάσχετε μαζικά στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πραγματικά πιστεύω ότι η μαζική σας συμμετοχή, η μαζική συμμετοχή του κυπριακού λαού, θα είναι και ο καλύτερος εορτασμός των εικοσάχρονων της ένταξής μας».

Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές μεταμορφώνοντας την, σημειώνοντας ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, σε αυτά τα 20 χρόνια, η Κύπρος έχει οικοδομήσει πιο σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες για τον λαό της.

Η κα φον ντερ Λάιεν έφερε ως παράδειγμα το ΓΕΣΥ το οποίο δημιουργήθηκε με τη στήριξη της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι τα δύο τρίτα των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην Κύπρο έχουν επεκταθεί χάρη στις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, με νέες κλινικές.

Είπε, επίσης, ότι σε αυτά τα 20 χρόνια η φυσική κληρονομιά της Κύπρου έτυχε προστασίας όσο ποτέ άλλοτε.

Υπογράμμισε εξάλλου τη συνεχή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 4%, όπως και του εμπορίου.

Αναφέρθηκε ακόμη στον μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών σε χώρες της ΕΕ και στις χιλιάδες άτομα από χώρες της Ευρώπης που φοιτούν στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε επίσης ότι η Κύπρος έγινε πιο ισχυρή με την ένταξη της στην ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ένταξη της Κύπρου έχει μεταμορφώσει και την Ένωση καθιστώντας την πιο δυνατή.

Επισημαίνοντας τη σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις πύλες της Ένωσης προς τον κόσμο για το εμπόριο, την ενέργεια, τη ναυτιλία, αλλά και για ανθρωπιστικές δράσεις.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια», η κα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ήταν παρούσα κατά το άνοιγμα του θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Η Κύπρος, είπε, έχει γίνει ένας κόμβος αλληλεγγύης όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως και έχει καταστεί νέο κέντρο βάρους για την ΕΕ.

«Είναι χάρη σε εσάς και στις άλλες χώρες που εντάχθηκαν πριν από 20 χρόνια, που η Ένωση έχει γίνει πραγματικά ηπειρωτική», είπε η κα φον ντερ Λάιεν.

Επεσήμανε ακόμη ότι αυτό που μας κάνει Ευρωπαίους είναι η αλληλεγγύη που υπάρχει, η προσπάθεια για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, οι κοινές μας αξίες όπως η δημοκρατία, αλλά και η αρχη πως όλοι πρέπει να μοιράζονται τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες ανεξαρτήτως πολιτισμικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή ηλικίας

Τέλος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχήθηκε όπως δει «αυτό το όμορφο νησί επανενωμένο, ιδιαίτερα για τους νέους που είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Στην εκδήλωση παρέστη η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Στέλλα Κυριακίδου, το έργο της οποίας εξήρε η κα φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζοντας το εξαιρετικό για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρέστησαν, επίσης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις χωρών-μελών της ΕΕ και άλλοι επίσημοι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές παρουσίασαν τις δράσεις που εκτελούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Επίσης, μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας ερμήνευσαν τραγούδια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Επιτροπής φύτεψαν συμβολικά μια ελιά στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Κατά την εκδήλωση βρίσκονταν αναρτημένες στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, φωτογραφίες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, από την περίοδο πριν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top