ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπερίληψη Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού στο πόθεν έσχες προτείνουν Βουλευτές

Συμπερίληψη Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού στο πόθεν έσχες προτείνουν Βουλευτές

Την συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην υποχρέωση για υποβολή του «πόθεν έσχες» πρότειναν κατά πλειοψηφία, την Τετάρτη, οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως κατά τη διάρκεια της συνέχισης και ολοκλήρωσης της κατ’ άρθρον συζήτησης για την πρόταση νόμου των Βουλευτών της Επιτροπής για το πόθεν έσχες.

Εντός της Επιτροπής και κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης τέθηκε το θέμα κατά πόσον θα πρέπει ή όχι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση για υποβολή του πόθεν έσχες τους, με τους Βουλευτές να ψηφίζουν 6 υπέρ και 4 εναντίον.

Συγκεκριμένα υπέρ τάχθηκαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου (ΔΗΣΥ), οι τρεις Βουλευτές του ΑΚΕΛ (Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Νίκος Κέττηρος, Γιώργος Λουκαΐδης), ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς και η ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Εναντίον ψήφισαν οι Νίκος Γεωργίου (ΔΗΣΥ), Γιώργος Κάρουλας (ΔΗΣΥ), Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ), και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις της υπενθύμισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του είχαν αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία έκαναν αναφορά σε θέματα αξιοπρέπειας στο να υποβάλουν πόθεν έσχες. «Η δική μας θέση ως ΑΚΕΛ ήταν κάθετα αντίθετη δεδομένου ότι όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους, Πρόεδρος, Υπουργοί, Βουλευτές και άλλα δημόσια πρόσωπα υποβάλλουν πόθεν έσχες». Συνεπώς, συνέχισε, η διαφάνεια όχι μόνο δεν πλήττει την αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε, αλλά την ενισχύει.

«Αυτό που με θλίβει είναι η εικόνα που παρατηρήθηκε εντός της Επιτροπής Θεσμών με κάποιους συναδέλφους να επιχειρηματολογούν για την ταύτιση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του με το δικαστικό σώμα, πράγμα που δεν υπάρχει στο Σύνταγμα» είπε η κ. Χαραλαμπίδου, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα και εκεί θα πρέπει δημόσια να ακουστούν οι θέσεις του καθενός μας και να επιχειρηματολογήσουν όλοι».

Ερωτηθείσα για το πότε θα οδηγηθούν οι εν λόγω προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «εξ όσων γνωρίζω ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε την πρόθεσή του να το οδηγήσει άμεσα. Δεν προλαβαίνουμε την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε υπολογίζω μόλις ανοίξει η Βουλή, μετά τις εκλογές, θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια».

Από πλευράς της η ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκ μέρους των δύο αξιωματούχων, όμως εμείς (ως Volt) θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι του κράτους να είναι υπόχρεοι να υποβάλουν κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν τεράστιες εξουσίες, να θεωρούν δικαίωμά τους να εξαιρούνται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top