ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσαρέσκεια από Ομοσπονδία Γονέων: Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email - «Διερωτόμαστε ποια πρωτόκολλα ενεργοποιήθηκαν»

Δυσαρέσκεια από Ομοσπονδία Γονέων: Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email  - «Διερωτόμαστε ποια πρωτόκολλα  ενεργοποιήθηκαν»

Την άμεση ενημέρωση και εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές για τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που προβλέπονται, τα πρωτόκολλα και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, καθώς και για τα μέτρα που θα ληφθούν στο μέλλον για την προστασία των παιδιών σε παρόμοιες περιπτώσεις, ζητά, σχετικά με το θέμα της αποστολής απειλητικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε δημόσια σχολεία Παγκύπρια, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας.

Από την άλλη, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας αναφέρει, σε ανακοίνωση της, ότι από τα όσα κατήγγειλαν οι γονείς στην Ομοσπονδία, είναι προφανές ότι δεν υπήρχε ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης, το οποίο και θα καταδείκνυε την ετοιμότητα αντίδρασης για τέτοιες περιπτώσεις.

Δυσαρέσκεια Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας

Σχετικά με το θέμα της αποστολής απειλητικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε δημόσια σχολεία παγκύπρια, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν και ως εκ τούτου δεν παρευρέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και αφορούσε τους γονείς.

«Διερωτόμαστε ποια πρωτόκολλα και διαδικασίες ενεργοποιήθηκαν, καθώς δεν έχουμε καταλάβει αν το πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν αφορούσαν την περίπτωση σεισμού, φωτιάς ή τρομοκρατικής επίθεσης. Έχουμε ενημερωθεί πως τα σχολεία ενέργησαν με διαφορετικό τρόπο όταν έλαβαν τα emails, σε κάποιες περιπτώσεις άφησαν τα παιδιά στην αυλή του σχολείου μέχρι να σχολάσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε διπλανές εκκλησίες. Σε άλλα σχολεία, τα παιδιά παρέμειναν στις τάξεις. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις όπου παιδιά έφυγαν το μεσημέρι από το σχολείο χωρίς να επιστρέψουν στις τάξεις τους για να πάρουν τις τσάντες τους», προσθέτει.

Σημειώνει ότι σε σχολικές μονάδες που συστεγάζονται νηπιαγωγείο, προδημοτική, δημοτικό με δύο κύκλους δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες για το πώς να αντιδράσουν στην περίπτωση που το απειλητικό ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε σε ένα από αυτά, παρόλο που όλα στεγάζονται στα ίδια κτίρια.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, σε ορισμένες περιπτώσεις οι Αστυνομικοί εισήλθαν στις σχολικές με συνοδεία ειδικών σκυλιών για έλεγχο, σε άλλες χωρίς τη συνοδεία ειδικών σκυλιών, σε άλλες περιπτώσεις δεν πήγαν καθόλου στις σχολικές μονάδες και σε άλλες περιπτώσεις ζήτησαν να γίνει έλεγχος στις τσάντες των παιδιών.

«Διαπιστώσαμε ότι διάφοροι Σύνδεσμοι Γονέων καλούσαν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους μετά από επικοινωνία με τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς η σχολική μονάδα δεν μπορούσε να δώσει άλλες οδηγίες παρά να αφήσει τα παιδιά στο γήπεδο του σχολείου, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα σεισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ζητούμε την άμεση ενημέρωση και εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές για τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που προβλέπονται, τα πρωτόκολλα και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν καθώς και για τα μέτρα που θα ληφθούν στο μέλλον για την προστασία των παιδιών μας σε παρόμοιες περιπτώσεις», προσθέτει.

Δεν υπήρχε ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης, λένε οι οργανωμένοι γονείς Λάρνακας

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι την Παρασκευή, 17 Μαΐου, η Ομοσπονδία έλαβε μεγάλο αριθμό ειδοποιήσεων και ενημερώσεων από γονείς, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία της Πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας, σχετικά με το ηλεκτρονικό μήνυμα απειλητικού περιεχομένου που στάλθηκε στα σχολεία της Κύπρου.

«Από τα όσα κατήγγειλαν οι γονείς στην Ομοσπονδία, είναι προφανές ότι δεν υπήρχε ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης, το οποίο και θα καταδείκνυε την ετοιμότητα αντίδρασης για τέτοιες περιπτώσεις. Βάσει των καταγγελιών αυτών, σε κάποια σχολεία δεν δόθηκε καμία οδηγία για μετάβαση στον υπαίθριο χώρο και συνεχίστηκαν κανονικά τα μαθήματα, ενώ σε άλλα σχολεία τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έμειναν εκτεθειμένοι για ώρες στον ήλιο και στη σκόνη», προσθέτει.

Σημειώνει ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόσχημα που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για κατευνασμό των ανησυχιών των παιδιών, ότι δηλαδή ήταν απλά μια άσκηση, καταρρίπτεται λόγω της παρουσίας Αστυνομίας και της παρατεταμένης παραμονής σε υπαίθριο χώρο».

«Στα περισσότερα σχολεία εφαρμόστηκε βασικά το πρωτόκολλο της Πολιτικής Άμυνας για σεισμό ή πυρκαγιά, το οποίο δεν γνωρίζουμε αν είναι ικανοποιητικό για περιπτώσεις όπως αυτές της απειλής για βόμβα. Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι, δηλαδή μαθητές, εκπαιδευτικοί, καθώς και οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών, κρατήθηκαν σε αγωνία για πολλές ώρες. Ακόμα παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία αξιολόγησε το συμβάν ως χαμηλής επικινδυνότητας, ενημερωθήκαμε από τα μέλη μας ότι σε κάποια σχολεία μετέβηκαν Αστυνομικοί, οι οποίοι αφού παρέμειναν στο χώρο για λίγα λεπτά έφυγαν», συμπληρώνει η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωση της.

Αναφέρει, επίσης, ότι σε άλλα σχολεία φαίνεται ότι οι Αστυνομικοί μετέβηκαν με εκπαιδευμένους σκύλους και ερεύνησαν χώρους των σχολείων πριν απομακρυνθούν τα παιδιά από αυτά.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, εκτός από την πρώτη ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου σχετικά με το συμβάν, δεν ακολούθησε γραπτή ανακοίνωση που να ενημερώνει για τις ενέργειες που ακολούθησαν της απειλής. Το Υπουργείο Παιδείας, με δική του ενημέρωση ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία Κύπρου, αλλά δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο, για την οποία τουλάχιστο να είμαστε ενήμεροι, προς τα σχολεία για αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων», σημειώνει.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Λάρνακας εκφράζει την αγωνία των μελών της για τα όσα έχουν συμβεί και την ανασφάλεια τους σχετικά με παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

«Η Πολιτεία οφείλει να αξιολογήσει όλους τους κινδύνους, ακολουθώντας και παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού στις οποίες έχουν λάβει χώρα βίαια ή/και τρομοκρατικά κτυπήματα κατά το παρελθόν. Η προστασία των παιδιών όπως και των εκπαιδευτικών στο σχολικό τους περιβάλλον αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και πρέπει να διαφυλάσσεται και να εξασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χτυπάει» 40άρια ο υδράργυρος - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Θα μπουν τελικά χρονοδιακόπτες σε φώτα τροχαίας; Ποια η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών

E-kalathi: Σε αυτή την εταιρεία κατακυρώθηκε η προσφορά - Πότε θα «πέσουν» οι υπογραφές και πότε θα λειτουργήσει



Ευρωεκλογές: Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο δέλεαρ - Στην τελική κούρσα τα κόμματα

Ευρωεκλογές: Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο δέλεαρ - Στην τελική κούρσα τα κόμματα

Βρισκόμαστε στην τελική στροφή πριν από τις διπλές εκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου και αυτό το οποίο προβληματίζει τις πολιτικές δυνάμεις είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι δεν ξέρουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν ή αν θα πάνε στις κάλπες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top