ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία νομοσχέδια στα σκαριά για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ασύλου

Τρία νομοσχέδια στα σκαριά για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ασύλου

Τρία νομοσχέδια ετοιμάζει η Κυβέρνηση που θα εναρμονίζουν το κυπριακό δίκαιο για τις διαδικασίες ασύλου, με στόχο μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αιτούντες ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, με στόχο, μεταξύ άλλων την παρεμπόδιση τζιχαντιστών και διακινητών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής.

Ο κ. Φυττής, ο οποίος μιλούσε μετά από δεύτερη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ανέφερε ότι για το θέμα «θα ετοιμαστεί εκτεταμένη, λεπτομερής έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια στο Κεφάλαιο Δ».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή στην Κύπρο, αναλογούν συνολικά 509 πρόσφυγες. Η Κύπρος αναμένεται να δεχθεί 173 άτομα από Ελλάδα και Ιταλία, 69 από την προηγούμενη φουρνιά που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο. Σε αυτούς προστίθεται ακόμη 35 από Ιταλία και 112 από την Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φυττή 120 άτομα αναλογούν στην Κύπρο από το λεγόμενο αποθεματικό, των προσφύγων, δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην Ουγγαρία.

Σε ερώτηση για το αν η Κύπρος έχει τις υποδομές απάντησε ότι «είναι ένας προβληματισμός και τον θέτουν όλοι οι συνάδελφοι», προσθέτοντας ότι ειπώθηκε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες υποδομές, αφού λόγω οικονομικής κρίσεως η Κύπρος δεν είναι προτιμητέα για τους Σύρους. 

Στο χώρο υποδοχής στην Κοφίνου, όπου τώρα στεγάζονται 276 άτομα, υπάρχει χωρητικότητα 400 συνολικά ατόμων.

Σε ό,τι αφορά της αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οικονομική ενίσχυση, ο κ. Φυττής είπε ότι είναι σημαντικές, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για την Κύπρο θα δοθούν €75 εκ.

Σε αναφορά του για την ενημέρωση της Επιτροπής για τρία νομοσχέδια που ετοιμάζονται είπε ότι «εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία ασύλου σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ».

Σε ερώτηση ανέφερε ότι θα υπάρχουν πρόνοιες μεταξύ άλλων για την ενημέρωση άλλων κρατών μελών σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους πρόσφυγες, καθώς και για λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.

Οι περισσότεροι, εξήγησε, δεν δέχονται, προσθέτοντας ότι στόχος είναι, μεταξύ άλλων, αντιμετώπισης και του προβλήματος των τζιχαντιστών και των διακινητών.

Σε ερώτηση για αναφορές που αφορούν ασυνόδευτους ανήλικους είπε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν καταγγελίες για ασυνόδευτους ανήλικους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στην δημοσιότητα το όνομα και τα στοιχεία της άτυχης 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα στη Λευκωσία - Ζητά την βοήθεια του κοινού η Αστυνομία

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Αυξημένο το επίδομα Τέκνου φέτος - Πότε θα καταβληθεί το επίδομα Πολύτεκνης Μάνας - Όλες οι πληροφορίες

Τελικός Κυπέλλου: Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας για το Ομόνοια - Πάφος

Μαζικά απειλητικά email σε σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή της Interpol και Europol - Οι ενέργειες που γίνονται



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top