ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο η Ολγκίν τις επόμενες ημέρες - Η Λευκωσία αναμένει την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες

Στην Κύπρο η Ολγκίν τις επόμενες ημέρες - Η Λευκωσία αναμένει την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες

Ετοιμάζει αποσκευές για να επιστρέψει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Η εξέλιξη αυτή, αν και χαρακτηρίζεται ως θετική, η Λευκωσία αναμένει να δει το περιεχόμενο της έκθεσης που η κυρία Ολγκίν θα παραδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί στις αρχές Ιουλίου.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή, χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τις κινήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, αλλά και πώς ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να προχωρήσει, σε σχέση με το κυπριακό.

Αυτό το οποίο αναμένει η Λευκωσία είναι το περιεχόμενο της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν και τι ακριβώς θα μεταφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, αλλά και τις επισκέψεις σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο ο ΓΓ των ΗΕ θα παρατείνει τους όρους εντολής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αν υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους θα σπάσει το αδιέξοδο στο κυπριακό, έτσι ώστε να υπάρξει σε πρώτο στάδιο, μία τριμερής συνάντηση, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε αρκετές φορές ότι δηλαδή είναι έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ζήτημα αυτό ωστόσο, προσκρούει στην αδιαλλαξία του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, απέκλεισε κάτι τέτοιο. Θυμίζουμε ότι η Τ/κ πλευρά απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους, επιμένοντας σε ισότητα δύο κρατών.

Το επόμενο χρονικό ορόσημο για τη Λευκωσία σε σχέση με το κυπριακό, είναι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αν στο μεσοδιάστημα μέχρι τη Γενική Συνέλευση, υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις. Το μήνυμα που έλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τον Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση που είχαν στην Ιορδανία, είναι πως το κυπριακό τον ενδιαφέρει και ότι ο ίδιος έχει την πρόθεση να εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες μπορεί να υπάρξουν, ωστόσο διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, τονίζουν ότι αυτό δεν αρκεί, λόγω της αδιαλλαξία της Τουρκικής πλευράς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

• Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις Κυπρίων επωνύμων για την τουρκική εισβολή

• Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας - 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

• Κλάπηκαν τρία γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» που κοσμεί το Κάβο ΓκρέκοΟ Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top