ΥΓΕΙΑ

Πώς να προφυλαχθούμε από τις δερματοπάθειες του καλοκαιριού - Τα ύποπτα καλλυντικά και φάρμακα

Πώς να προφυλαχθούμε από τις δερματοπάθειες του καλοκαιριού - Τα ύποπτα καλλυντικά και φάρμακα

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκληθούν ή να αναζωπυρωθούν ορισμένες δερματοπάθειες. Αυτό συμβαίνει επειδή η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία και την εντονότερη εφίδρωση δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για την εμφάνιση δερματικών ερεθισμών, ευαισθησιών ή και μολύνσεων.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, η με μέτρο έκθεση στον ήλιο θεωρείται ευεργετική για ορισμένες χρόνιες δερματικές παθήσεις και καλό είναι να επιδιώκεται – πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Στις πιο συχνές δερματοπάθειες του καλοκαιριού, εκτός του ηλιακού εγκαύματος, ανήκουν οι μυκητιάσεις, το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, αλλά και η φαρμακευτική φωτοευαισθησία και οι φωτοδερματίτιδες.

Οι ενοχλητικές μυκητιάσεις

Στις μυκητιάσεις ανήκουν η ποικιλόχρους πιτυρίαση και οι μυκητιάσεις των ποδιών. Η ζέστη, η υγρασία και η έντονη εφίδρωση ευνοούν την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Στην ποικιλόχρου πιτυρίαση παρατηρούνται λεπιδώδεις κηλίδες σε διάφορους χρωματισμούς, από άσπρο μέχρι καφέ και ερυθρό. Εντοπίζεται κυρίως στον λαιμό, στον θώρακα και την πλάτη», εξηγεί ο κύριος Μαλάνος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Συνεργάτης Δερματολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Υγεία.

Στη μυκητίαση των ποδιών τα συμπτώματα είναι «σκισίματα» ανάμεσα στα δάκτυλα, απολέπιση (ξεφλούδισμα), κνησμός και δυσοσμία.

Μπορείτε να αποφύγετε τις μυκητιάσεις ακολουθώντας τα παρακάτω μέτρα πρόληψης:

– Μην περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους, στην άμμο ή γύρω από την πισίνα.
– Μην ξαπλώνετε πάνω στην άμμο ή σε κοινόχρηστη ξαπλώστρα εάν δεν βάλετε πρώτα μία ψάθα και την πετσέτα σας.
– Χρησιμοποιείστε κατάλληλα παπούτσια που να επιτρέπουν στα πόδια να «αναπνέουν» (δερμάτινα, πέδιλα).
– Να πλένετε και να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας – ιδιαίτερα τα σημεία ανάμεσα στα δάκτυλα.
Επίσης, εάν ιδρώνετε πολύ, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο για τυχόν ειδικές προφυλάξεις ή αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε για τον περιορισμό του προβλήματος.

Εξάνθημα «από τον ήλιο»

Το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός εκδηλώνεται ως κνησμώδες εξάνθημα, αποτελούμενο από κηλίδες, βλατίδες (μικρά κόκκινα σπυράκια), ακόμα και φυσαλίδες στα φωτοεκτεθειμένα μέρη του σώματος. Περιοχές του σώματος που είναι μονίμως εκτεθειμένες (πρόσωπο, τράχηλος) προσβάλλονται λιγότερο συχνά.

Οι ασθενείς χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι το εξάνθημα εμφανίζεται μετά τις πρώτες φορές έκθεσης στον ήλιο στην αρχή του καλοκαιριού και έχει την τάση να υποτροπιάζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή. «Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και το δέρμα γίνεται πιο ανθεκτικό», τονίζει ο κύριος Μαλάνος. Η χρήση αντηλιακών και η προοδευτική απευαισθητοποίηση με σταδιακά αυξανόμενη έκθεση στον ήλιο είναι χρήσιμα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου.

Οταν φταίνε τα φάρμακα
Η φαρμακευτική φωτοευαισθησία αποτελεί αντίδραση του δέρματος που προκύπτει μετά από τοπική ή συστηματική (από το στόμα) χορήγηση μιας φαρμακευτικής ουσίας και έκθεση στο ηλιακό φως. Στα κλινικά συμπτώματα ανήκουν το ερύθημα, το οίδημα και οι φυσαλίδες.
Τα φάρμακα που προκαλούν συχνά φωτοευαισθησία είναι τα αντιβιοτικά (π.χ. τετρακυκλίνες), τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά, οι αντιδιαβητικοί παράγοντες και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Τα «ύποπτα» καλλυντικά

Οι φωτοδερματίτιδες οφείλονται στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε συνδυασμό με την προηγηθείσα τοπική χρήση ουσιών που συχνά περιέχονται σε καλλυντικά και αρώματα. Το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα, απολέπιση και κνησμό. Για την αποφυγή τέτοιων αντιδράσεων θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση καλλυντικών σκευασμάτων πριν την έκθεση στον ήλιο.

Ο δυνατός ήλιος

Οι κλινικές εκδηλώσεις του ηλιακού εγκαύματος κυμαίνονται από ήπιο ερύθημα (κοκκίνισμα) ως δημιουργία φυσαλίδων.

Τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και πρόκληση φωτογήρανσης, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε αντηλιακά μέτρα προφύλαξης.

Εκτός του ηλιακού εγκαύματος υπάρχουν και νοσήματα που παρουσιάζουν επιδείνωση κατά την έκθεση στον ήλιο, όπως ο επιχείλιος έρπητας, η ροδόχρους νόσος και ο ερυθηματώδης λύκος.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο μελάνωμα που είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος και ο πλέον θανατηφόρος. Αναπτύσσεται κυρίως στα κύτταρα (μελανοκύτταρα) που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Συνήθως εμφανίζεται ως μία μικρή μαύρη κηλίδα στο δέρμα ή μπορεί να αναπτυχθεί επί προϋπάρχοντος σπίλου. Η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος και οι νέες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε πάρα πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα με πενταετή επιβίωση άνω του 90%.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ορισμένες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή, όπου η προσεκτική έκθεση στον ήλιο σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού έχει θεραπευτικά αποτελέσματα λόγω της ανοσοκατασταλτικής δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας στη φλεγμονώδη διαδικασία των νοσημάτων αυτών.

Πώς να προστατεύσουμε το δέρμα

Για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο και την αποφυγή των δερματοπαθειών που εκλύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι καλό να ακολουθούμε ορισμένα μέτρα προστασίας του δέρματος με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αρχικά είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την έντονη έκθεση στον ήλιο, ένας κανόνας που ισχύει σε κάθε εποχή, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα, επομένως χρειαζόμαστε προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.

Η καλύτερη προστασία είναι το καπέλο με πλατύ γείσο και ο προστατευτικός ρουχισμός.

Φυσικά δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με ευρύ φάσμα (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).

Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και ξαναβάζουμε εάν μπούμε στη θάλασσα ή ιδρώσουμε πολύ.

Τέλος, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας σε περίπτωση που λαμβάνουμε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο προκειμένου να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε την αγωγή.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΣτεγαστική πολιτική και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ατζέντα του Υπουργικού - Οι αναφορές του ΠτΔ πριν την έναρξη

Στεγαστική πολιτική και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ατζέντα του Υπουργικού - Οι αναφορές του ΠτΔ πριν την έναρξη

Θέματα που αφορούν τη στεγαστική πολιτική, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top