ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι θα μειώσει τα τροχαία δυστυχήματα το Υπ. Δημοσίας τάξης – Τα μέτρα που θα ληφθούν – Εξώδικα και κάμερες

Έτσι θα μειώσει τα τροχαία δυστυχήματα το Υπ. Δημοσίας τάξης – Τα μέτρα που θα ληφθούν – Εξώδικα και κάμερες

Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προωθούν την εφαρμογή νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και μείωσης των οδικών δυστυχημάτων και προς το σκοπό αυτό προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», το οποίο απευθύνει ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, σε σχέση με τη φωτοεπισήμανση και το προσωπικό της Αστυνομίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχει αποφασιστεί η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 2015 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αναθέτουσας αρχής –που είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων- για την χρηματοδότηση, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία συστήματος φωτοεπισήμανσης για τροχαίες παραβάσεις με τη μέθοδο σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν 90 συσκευές φωτοεπισήμανσης σε σταθερά σημεία που αντιστοιχούν σε ανάλογο αριθμό μελανών σημείων του οδικού δικτύου, όπου έχουμε και την μεγαλύτερη συχνότητα οδικών δυστυχημάτων.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και άλλες 20 περίπου κινητές συσκευές για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “είναι κοινώς αποδεκτό ότι, για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο της φωτοεπισήμανσης, θα πρέπει εντός λογικού χρονικού πλαισίου να ετοιμάζεται και να επιδίδεται το εξώδικο στον παρανομούντα”.

Επίσης, “με γνώμονα τη σύνδεση της λειτουργίας του συστήματος με τον χρόνο επιβολής της ποινής, τονίζεται ότι επιδίωξη μας είναι να καθοριστούν διαδικασίες που να απλοποιούν και να διευκολύνουν τις διαδικασίες που θα ακολουθεί ο στρατηγικός επενδυτής, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες που να διεκπεραιώνεται με ταχύτερους ρυθμούς η όλη διαδικασία”.

Περαιτέρω, “με τη χρήση υπηρεσιών από τον στρατηγικό επενδυτή να δύναται η έκδοση των κατηγορητηρίων να γίνεται από την Αστυνομία και οι υποθέσεις να ανατίθενται σε ιδιώτες δικηγόρους”.

Στόχος μας, συνεχίζει η ανακοίνωση, “είναι, με την εφαρμογή του συστήματος της φωτοεπισήμανσης, να έχουμε ένα αποτελεσματικό μέτρο και ο χρόνος επιβολής της ποινής να είναι ο ταχύτερος δυνατός”.

Για το προσωπικό της Αστυνομίας, η ανακοίνωση αναφέρει πως “είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομία, όπως γνωστές είναι και οι προσπάθειες που γίνονται από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την παραχώρηση πρόσθετων θέσεων, οι οποίες συζητούνται με το Υπουργείο Οικονομικών”.

Προσθέτει ότι “εν τω μεταξύ όμως, από την ανάληψη των καθηκόντων” του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, “έχουμε προχωρήσει σε συντμήσεις Υπηρεσιών, Τμημάτων και Γραφείων στο Αστυνομικό Σώμα βάσει μελέτης, με αποτέλεσμα, 120 άτομα να έχουν απαλλαγεί από τα γραφειακά τους καθήκοντα, τα οποία αξιοποιήθηκαν για ενίσχυση των Σταθμών και για τις επιχειρησιακές ανάγκες”.

Επίσης, “έχουμε ενισχύσει τις επιχειρησιακές δράσεις της Αστυνομίας για πάταξη της παρανομίας και του εγκλήματος, περιλαμβανομένων και των τροχαίων παραβάσεων”.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι “πρόσφατα, έγινε ακόμα μια προσπάθεια να ενισχυθεί περισσότερο η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, όπου δόθηκαν οδηγίες από τον Αρχηγό Αστυνομίας να αξιοποιηθεί το 20% του γραφειακού προσωπικού των Αστυνομικών Διευθύνσεων κάθε επαρχίας για σκοπούς διαφώτισης του κοινού που χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο, καθώς και για εντατικοποίηση των προσπαθειών καταστολής των τεσσάρων βασικών αιτιών στην πρόκληση σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων”.

Ως αποτέλεσμα, “αυξάνοντας την παρουσία των αστυνομικών μας στους δρόμους, αυξάνονται οι τροχαίοι έλεγχοι στους δρόμους και οι καταγγελίες για τις παραβάσεις που αφορούν στις τέσσερις κύριες αίτιες: την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και του προστατευτικού κράνους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top