Μήπως τα 36 είναι τα νέα 60; Τα τσιγάρα, τα ποτά και ο καναπές… μας γερνάνε πριν την ώρα μας - Τι λέει νέα έρευνα

Μήπως τα 36 είναι τα νέα 60; Τα τσιγάρα, τα ποτά και ο καναπές… μας γερνάνε πριν την ώρα μας - Τι λέει νέα έρευνα

Νέα επιστημονική έρευνα στην ιατρική επιθεώρηση Αnnals of Medicine διαπιστώνει ότι οι κακές συνήθειες έχουν εξίσου αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία στα 36 όσο και στα 60 έτη.

Διεθνή αίσθηση έχει προκαλέσει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Αnnals of Medicine, που αποδεικνύει ότι οι κακές συνήθειες αρχίζουν να φθείρουν το σώμα μας προτού καν σαρανταρίσουμε.

Συγκεκριμένα, η ηλικία που ξεκινάει η κάτω βόλτα, αν δεν έχουμε προσέξει στα νιάτα μας, είναι τα 36 έτη.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο της Φινλανδίας, παρακολούθησε εκατοντάδες παιδιά, γεννημένα όλα το ίδιο έτος, στην ίδια πόλη, σε βάθος 30 ετών. Συνέλεγε δεδομένα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, προχωρώντας σε ενδελεχείς μετρήσεις στις ηλικίες των 27, 36, 42, 50 και 61 ετών. Η έρευνα ρωτούσε επίσης τους συμμετέχοντες για τυχόν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και για τη συχνότητα με την οποία ασκούνταν.

Διαπίστωσαν ότι οι «επικίνδυνες» συμπεριφορές που επιδεικνύει κάποιο άτομο, ανάλογα με το πόσο καπνίζει, πίνει ή/και αποφεύγει την άσκηση, και η επιδείνωσή των συνηθειών αυτών με το πέρασμα το χρόνου, συσχετίζονται με χειρότερη ψυχική ευεξία, γενική αίσθηση κακοδιαθεσίας και μεγαλύτερο αριθμό μεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Το πρωτότυπο όμως όσο και ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι εξίσου σημαντικές στα 36 όσο και στα 61 έτη. Είναι από τις πρώτες φορές που αποτυπώνεται κάτι τέτοιο σε επιστημονική έρευνα, καθώς προηγούμενες μελέτες εξέταζαν τον αντίκτυπο των ανθυγιεινών συμπεριφορών από τη μέση ηλικία και μετά.

Ωστόσο, οι Φινλανδοί ερευνητές, γνωρίζοντας ότι οι συμπεριφορές μας σε σχέση με την υγεία τείνουν να διαμορφώνονται όταν είμαστε νεότεροι και συνεχίζονται μέχρι τη μέση ηλικία, ξεκίνησαν την παρακολούθηση των ατόμων από τα νεανικά τους χρόνια.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των επικίνδυνων συμπεριφορών για την υγεία όσο το δυνατόν νωρίτερα», γράφουν, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευσή τους και η επιδείνωση της υγείας μας καθώς γερνάμε.

Ψυχική και σωματική υγεία
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έλλειψη άσκησης συνδέεται ιδιαίτερα με την κακή σωματική υγεία, το κάπνισμα συνδέεται κυρίως με την κακή ψυχική υγεία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την επιδείνωση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής υγείας.

Αν και μας προτρέπουν να φροντίζουμε την υγεία μας όταν είμαστε νέοι, λένε επίσης ότι «αν υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες στη μέση ηλικία, θα έχουμε οφέλη στην Τρίτη ηλικία». Αλλά προειδοποιούν, ότι η φθορά αρχίζει πριν καλά καλά το καταλάβουμε.

Η GenZ …προσέχει για να έχει
Οι Financial Times, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη έρευνα. διαπιστώνουν ένα νέο κύμα «στροφής στην ευεξία» στις νεότερες γενιές.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με διαδοχικές έρευνες διαπιστώνεται ότι το κάπνισμα συνεχώς μειώνεται στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν βεβαίως σημαντικές διαφορές ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ υπάρχει χάσμα με τις χώρες εκτός ΕΕ.

Η Ελλάδα ανήκει στους «θεριακλήδες», μαζί με τους Βαλκάνιους γείτονές μας από τη Βουλγαρία, με πάνω από ένα στα τρία άτομα από 15 ετών και πάνω (36%), να δηλώνει ενεργός καπνιστής, έναντι 24% στην ΕΕ.

Η νέα γενιά (15 ως 25 ετών), κάνει πιο περιορισμένη χρήση παραδοσιακών προϊόντων καπνού (τσιγάρα, πουράκια κλπ), από τις μεγαλύτερες. Ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες ο ένας τους τέσσερις δηλώνει καπνιστής, έναντι 22% στην ΕΕ. .

Το ΤikTok ως σύμβουλος υγείας
Το πρόβλημα με τη γενιά των 20άρηδων και των ακόμα νεότερων, σημειώνει η αρθρογράφος των FT, είναι ότι εμπιστεύονται ως συμβούλους υγείας και ευεξίας τυχαίους influencers στο TikTok, αντιμετωπίζοντας ως αυταπόδεικτες αλήθειες διάφορους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Η GenZ μπορεί να είναι πολύ πιο μπροστά από τους 35ρηδες σε θέματα άσκησης και διατροφής, όμως ενίοτε πέφτουν στην παγίδα της εμμονής. «Κι ενώ μπορεί να πνίγονται με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σε γεύση μάνγκο, την ίδια στιγμή σου αναλύουν ως ειδήμονες τους κινδύνους της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Β6 ή τα οφέλη του μαγνησίου», σχολιάζει.

Γερνώντας στα 36;
Αν τα 36 είναι τα νέα 60, τότε πρέπει να πατήσουμε «στοπ» στις καταχρήσεις πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, καταλήγουν οι FT. Μήπως δεν αρκεί ο περιορισμός στο αλκοόλ; Μήπως η λύση είναι η πλήρης αποχή; Εδώ οι απόψεις ποικίλλουν. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

Νέα έρευνα στο Canadian Journal of Cardiology αμφισβητεί το παραπάνω εύρημα, αλλά αναφέρει ότι μπορεί να προστατεύουν από καρδιοπάθειες το λευκό κρασί, η σαμπάνια και τα φρούτα. Αναφέρει επίσης ότι βοηθάει το να είσαι πλούσιος, μορφωμένος και δραστήριος. Εφόσον ούτε η ίδια η επιστήμη έχει καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα, η λύση για τους 30φεύγα είναι να εμπιστευθούν τν ένστικτό τους. Ακόμα και όταν τους λέει ότι δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν πιουν άλλο ένα ποτηράκι κρασί.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απέρριψε την υποψηφιότητα του Κωστή Ευσταθίου το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ – Εκτός εκλογικής κούρσας ο πρώην βουλευτής του κόμματος

Απέρριψε την υποψηφιότητα του Κωστή Ευσταθίου το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ – Εκτός εκλογικής κούρσας ο πρώην βουλευτής του κόμματος

Εκτός διαδικασίας για την προεδρία της ΕΔΕΚ μένει ο Κωστής Ευσταθίου, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας.

BEST OF TOTHEMAONLINE