VIDEO: Εντός ΓεΣΥ το φάρμακο της παχυσαρκίας – Δεν θα είναι για όλους – Ποιοι το δικαιούνται – Δες αν είσαι μέσα σε αυτούς

VIDEO: Εντός ΓεΣΥ το φάρμακο της παχυσαρκίας – Δεν θα είναι για όλους – Ποιοι το δικαιούνται – Δες αν είσαι μέσα σε αυτούς

Στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) εντάσσεται από σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, το ενέσιμο φάρμακο Mounjaro για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με σοβαρή παχυσαρκία, χωρίς να είναι απαραίτητο να πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο, η πρόσβαση στο φάρμακο δεν αφορά όλους τους ασθενείς με παχυσαρκία, καθώς θα εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια.

Όπως ανέφερε η ανώτερη λειτουργός στη Διεύθυνση Φαρμάκων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σοφία Πετρίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» του Alpha, το φάρμακο θα χορηγείται μέσω του ΓεΣΥ σε ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού πρωτοκόλλου.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι μπορούν να είναι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40 ή μεταξύ 35 και 40, εφόσον συνυπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μέτριας ή σοβαρής μορφής υπνική άπνοια, καθώς και καρδιαγγειακές νόσοι.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα

Τα αιτήματα για χορήγηση του φαρμάκου θα υποβάλλονται από τους γιατρούς των ασθενών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Όπως διευκρίνισε η κ. Πετρίδου, αίτημα μπορούν να υποβάλουν προσωπικοί γιατροί, καθώς και γιατροί που είναι ενταγμένοι στο σύστημα ως ειδικοί παθολόγοι, ειδικοί γηρίατροι ή ενδοκρινολόγοι, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας φροντίδας.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο πρωτόκολλο.

Αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ένταξης του φαρμάκου στο ΓεΣΥ για τους δικαιούχους ασθενείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Πετρίδου, οι ρυθμοί αξιολόγησης των αιτημάτων αυξάνονται σημαντικά, καθώς η διαδικασία θα γίνεται πλέον σε συνεχή βάση, στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας του ΟΑΥ, αντί τα αιτήματα να παραπέμπονται σε επιτροπή.

Δείτε το απόσπασμα:

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Η Αννίτα μιλά για ενότητα, ο Νίκος Τορναρίτης εκτοξεύει πυρά κατά  Αβέρωφ και η μάχη για το χρίσμα φουντώνει

ΔΗΣΥ: Η Αννίτα μιλά για ενότητα, ο Νίκος Τορναρίτης εκτοξεύει πυρά κατά Αβέρωφ και η μάχη για το χρίσμα φουντώνει

Η αποχώρηση της Αννίτας Δημητρίου από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος, δεν έβαλε τέλος στις εσωκομματικές αναταράξεις. Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης συνεχίζουν τη μάχη, ο Μιχάλης Ιωαννίδης παίρνει δημόσια θέση υπέρ του δεύτερου, ενώ ο Νίκος Τορναρίτης επαναφέρει τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Αβέρωφ και δηλώνει απερίφραστα τη στήριξή του, σε δεύτερη θητεία του Νίκου Χριστοδουλίδη.

BEST OF TOTHEMAONLINE