ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα κάνει τα πάντα λέει η Βρετανία για να λύσει το Κυπριακό

Θα κάνει τα πάντα λέει η Βρετανία για να λύσει το Κυπριακό

Χάμοντ: Η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό

Η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μην χαθεί αυτό το τελευταίο παράθυρο ελπίδας, όπως το χαρακτήρισε, για λύση του Κυπριακού.
Για το πάγωμα των λογαριασμών των Τούρκων Πρέσβεων στην Βρετανία, ο Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να λύσουν αυτό το ζήτημα αλλά δεν είναι μια διαδικασία που μπορούν να ελέγξουν. Για το ίδιο θέμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τα δικαστήρια πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συνθήκες. 
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι οι τόσο σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο πηγάζουν από συγκεκριμένους παράγοντες, προσθέτοντας πως ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η στήριξη που προσφέρει η τουρκική κυβέρνηση για την επίλυση του Κυπριακού. 
"Όπως η Τουρκία έτσι και η Βρετανία αναμένει λύση στην Κύπρο. Κι εμείς το στηρίζουμε αυτό ως Βρετανία. Η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη όπως η Τουρκία. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει λύση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεν παίρνουμε πάντοτε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονταν περισσότερα προβλήματα ενώπιόν μας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αν καταφέρουμε να πάρουμε καλά νέα από το νησί θα είναι κάτι που θα μπορεί να το γιορτάσει και η Τουρκία και η Κύπρος και η Ελλάδα και ασφαλώς η Βρετανία", είπε ο Βρετανός Υπουργός. Ανέφερε ότι δεσμεύονται να εργαστούν πιο εντατικά, προσθέτοντας πως αυτή η ιστορική ευκαιρία θα αξιοποιηθεί. 
Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο Κυπριακό έχουν δώσει ελπίδες σε όλους. "Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται η δική μας στήριξη, δηλαδή των εγγυήτριων δυνάμεων, ιδιαίτερα της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εμείς ως Τουρκία συνεχίζουμε να προσφέρουμε την μεγαλύτερη στήριξη", ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι στο θέμα της στήριξης η Τουρκία είναι πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από όλους. "Αλλά αυτή τη φορά θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει η διαδικασία να φτάσει στο τέλος", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ευχαρίστησε τη Βρετανία για τη στήριξη που προσφέρει για τη λύση του Κυπριακού. "Ελπίζω αυτό το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας να μην χαθεί", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
 
Για το πάγωμα των λογαριασμών Τούρκων διπλωματών, ο Χάμοντ είπε ότι τα δικαστήρια στη χώρα του είναι εντελώς ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. "Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ως Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθήσαμε να παρέμβουμε" ανέφερε προσθέτοντας ότι επειδή κάποιοι λογαριασμοί ήταν των Πρέσβεων της Τουρκίας παρενέβησαν στο πλαίσιο της εφαρμογής της συνθήκης της Βιέννης. "Ασφαλώς κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια ανησυχητική κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν είναι μια διαδικασία που μπορούμε να ελέγξουμε", ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός.
Για το ίδιο θέμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: "Ασφαλώς, κι εμείς πιστεύουμε στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων και ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν. Αλλά υπάρχουν διεθνείς συνθήκες στις οποίες είμαστε μέρος και αυτές οι συμφωνίες είναι πάνω από τον εσωτερικό κανονισμό. Τα δικαστήρια όπως κι εμείς πρέπει να τις τηρούν". Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι και τα δικαστήρια και όλοι πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις οι οποίες θα διακόψουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top