ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Αρνητικός στην επέκταση της εργοδότησης εποχικών ωρομισθίων

Γεωργιάδης: Αρνητικός στην επέκταση της εργοδότησης εποχικών ωρομισθίων

Χωρίς να απορρίπτει τα όποια αιτήματα επί της αρχής, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης άναψε κόκκινο στο αίτημα για την επέκταση της απασχόλησης του ωρομίσθιου εποχικού προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία στους 11 μήνες.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως οι μισοί των 1656 ωρομίσθιων υπαλλήλων βρισκόντουσαν το 2013 προ του κινδύνου απώλειας της εργασίας τους, κάτι που όχι μόνο αντιμετωπίστηκε αλλά επεκτάθηκε η περίοδος απασχόλησής τους από τους έξι μήνες στους οκτώ μήνες.

«Δεν μπορεί έτσι απλά να πάμε από τους έξι στους οκτώ και από τους οκτώ στους έντεκα μήνες», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι 1.656 άτομα εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού εξασφάλισαν εργασία για έξι μήνες με την επιβολή της αποκοπής 0,8% μέχρι 2% στους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία, η οποία κάλυψε τη δαπάνη για το κράτος. Επιπλέον με νέα απόφαση το κράτος επέκτεινε την εργοδότησή τους στους οκτώ μήνες, υιοθετώντας παράλληλα μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, ήγειρε το θέμα της επέκτασης της εργοδοσίας εποχικού προσωπικού όπως οι δασοπυροσβέστες και οι ναυαγοσώστες.

Λέγοντας ότι ενώπιον του υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα αλλά όχι κάτι επίσημο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «με λίγα λόγια ανάγκες πολλές και οι πλείστες είναι δικαιολογημένες, αλλά οι δυνατότητες του κράτους είναι καθορισμένες και συγκεκριμένες”.

«Θα ήταν ανεύθυνο και θα βάζαμε την οικονομία μας σε περιπέτειες, αν ξεκινούσαμε να ικανοποιούμε ανάγκες αδιαφορώντας για τις δυνατότητες», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το μόνο αίτημα ήταν η πρόσληψη 50 εκτάκτων που αποσπάστηκαν στο Υπουργείο Εργασίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες και ως εκ τούτου θα εξετάζονται τα αιτήματα, αν είναι εύλογο, για παράδειγμα πόσες είναι οι ανάγκες για δασοπυροσβέστες, θα εξετάζονταν στη βάση των δυνατοτήτων», είπε και πρόσθεσε: «Συνεπώς το ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να εξηγήσω είναι ότι πρέπει να λειτουργούμε στη βάση των αναγκών του κράτους και των υπηρεσιών και όχι ανάποδα».

Σε σχέση με την έννοια της επιδότησης της εργασίας, δηλαδή αντί να παίρνουν ανεργιακό ή να ψάχνουν για δουλειά αλλού να απασχολούνται στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι υπάρχουν και οι χιλιάδες ανέργων που ψάχνουν δουλειά. «Γιατί μόνο αυτή την κατηγορία των εργαζομένων και όχι τις πολλές χιλιάδες των ανέργων; Πολλοί άνεργοι θα ενδιαφέρονταν έστω και τρεις μήνες και να παίρνουν αυτό το μισθό», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Φακοντής είπε πως η επέκταση της εργοδοσίας του ωρομίσθιου προσωπικού στους 11 μήνες θα γίνει χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αφού σήμερα εισπράττονται €20 εκατομμύρια από τις αποκοπές στη δημόσια υπηρεσία, έναντι €18 εκατ που είναι η δαπάνη της εργοδοσίας των ωρομίσθιων, ενώ την ίδια ώρα θα εξοικονομούνται €8 εκατ που δαπανούνται σε ανεργιακά επιδόματα.

«Εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες, θα καλυφθούν σοβαρά προβλήματα και η επέκταση της απασχόλησης θα βοηθήσει ιδιαίτερα για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών χωρίς ιδιαίτερο κόστος», είπε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα ακούστηκε ξεκάθαρα, όπως είπε. «Εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες θα μελετηθούν και αν προκύπτουν τέτοιες ανάγκες, θα συζητηθεί ενδεχόμενη απασχόληση», είπε.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών έθεσαν το θέμα του τερματισμού της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής, καθώς και της επέκτασης του χρόνου εργοδότησης, λέγοντας ότι με την 11μηνη πρόσληψή τους θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top