ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη το Μάρτιο η μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Έτοιμη το Μάρτιο η μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Έτοιμη περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να είναι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η νέα αναλογιστική μελέτη για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη τις αυστηρές παραδοχές που έθεσε η Τρόικα στην προηγούμενη αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, το 2013.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος εξήγησε ότι η νέα αναλογιστική μελέτη δεν θα γίνει με αυστηρότερες παραδοχές, όπως αυτές που έλαβε υπόψη η ειδική αναλογιστική μελέτη που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο συναντίληψης και έγινε με απαίτηση της Τρόικας και η οποία δεν υπολόγιζε τους τόκους στο αποθεματικό του Ταμείου αλλά και το ίδιο το αποθεματικό των περίπου 7,0 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο οφείλει το κράτος στο ΤΚΑ.

Σημείωσε ότι η νέα αναλογιστική μελέτη θα λαμβάνει υπόψη τις ίδιες παραδοχές που είχαν χρησιμοποιηθεί για όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν στο παρελθόν, πριν από το 2013.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τρύφωνος είπε ότι η νέα μελέτη θα λαμβάνει υπόψη τα έσοδα (τόκους) από τις επενδύσεις του αποθεματικού του Ταμείου, το ίδιο το ποσό του αποθεματικού και ολόκληρο το ποσό της γενικής κυβερνητικής εισφοράς ύψους 4,3% για τους ασφαλισμένους μισθωτούς του ΤΚΑ.

Σημείωσε ότι η αναλογιστική μελέτη που έγινε το 2013 με απαίτηση της Τρόικας δεν λάμβανε υπόψη ολόκληρο το ποσό της κυβερνητικής εισφοράς και ζητούσε να υπολογιστεί τι ποσοστό από τη γενική κυβερνητική εισφορά πηγαίνει για πιστώσεις που δίνονται σε σχέση, μεταξύ άλλων, την τακτική εκπαίδευση, τη φροντίδα τέκνου και το στρατό.

Ο κ. Τρύφωνος είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι το ποσό που χρωστά το κράτος στο Ταμείο διαφοροποιείται συνεχώς γιατί από τη στιγμή που τα έξοδα του Ταμείου είναι ελαφρώς περισσότερα από τα έσοδα, επιστρέφεται από το κράτος “ένα μικρό ποσό, το οποίο αφορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως”.

Η προηγούμενη αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, το 2013, με βάση την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο Συναντίληψης. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέχρι το 2060 επαρκεί το πραγματικό αποθεματικό του Ταμείου και τα αναμενόμενα έσοδα για να καλύψουν τα αναμενόμενα έξοδα και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, στη Γενεύη, στο παρελθόν υπήρχε ένα μικρό πλεόνασμα στο ΤΚΑ το οποίο αύξανε το αποθεματικό, αλλά την τελευταία διετία γύρισε σε έλλειμμα λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία προσωρινά μείωσε τα έσοδα του Ταμείου ως αποτέλεσμα της αυξημένης ανεργίας και της μείωσης των μισθών, ενώ οι δαπάνες συνέχισαν την προγραμματισμένη τους πορεία.

“Τώρα ανατρέπονται τα δεδομένα, γιατί ξεκίνησαν να αυξάνονται τα έσοδα”, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες σημειώνουν πως “θα γίνει μια μακροχρόνια προβολή για τη βιωσιμότητα του Ταμείου μέχρι το 2060”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top