ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι δαπάνες του ΡΙΚ για το 2016 – Το αναλογιστικό έλλειμμα του ιδρύματος ανέρχεται στα 120 εκ.ευρώ

Αυξάνονται οι δαπάνες του ΡΙΚ για το 2016 – Το αναλογιστικό έλλειμμα του ιδρύματος ανέρχεται στα 120 εκ.ευρώ

Αυξημένος είναι ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ το 2016 για πληρωμές συντάξεων, για τις βουλευτικές εκλογές και για αγορά των δικαιωμάτων για μετάδοση του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ενημερώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ προβλέπει έσοδα και δαπάνες 32.445.000 εκ. Ευρώ. Τα έσοδα θα προέλθουν από χορηγία για παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών 25.447.250, χορηγία για αποπληρωμή δανείων 1.352.750 και χορηγία για κεφαλαιουχικές δαπάνες 700.000, άλλα έσοδα 4.800.000 και έσοδα από αποκοπή 1,5% μισθολογίου του μόνιμου προσωπικού και συνταξιούχων.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Άντης Τρυφωνίδης στον Προϋπολογισμό υπάρχει αύξηση 3,2 εκ. που θα πάει στο ταμείο συντάξεων, πρόσθετη στο 3,8 εκ που περιλήφθηκε από πέρσι ώστε με το φετινό κονδύλι να συμπληρώνονται τα 7 εκ. που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι οι δαπάνες για το ταμείο συντάξεων θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μικρή ετήσια αύξηση λόγω επερχόμενων αφυπηρετήσεων.

Στις δαπάνες του ΡΙΚ για το 2016 περιλήφθηκε δαπάνη 1,3 ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το EURO. Ανέφερε ότι η δαπάνη έχει καλυφθεί με διευθέτηση με την Κυβέρνηση για επέκταση της αποπληρωμής δανείου αντί 2016 το 2017.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσόκκος ανέφερε ότι για το 2016, 160.000 ευρώ αφορούν πρόσθετη επιβάρυνση λόγω των εκλογών που θα διενεργηθούν εντός του έτους.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι υπήρξε κάκιστη διαχείριση σε ό,τι αφορά το ταμείο συντάξεων και εξήγησε ότι στις διεκδικήσεις του ΡΙΚ σε προϋπολογισμό, δίνονταν πάντα ποσά μικρότερα από τις ανάγκες που υποδείκνυαν οι αναλογιστικές μελέτες. Ο κ. Τσόκος εξήγησε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που καταχωρείτο μειωμένο ποσό στο ταμείο από αυτό που προέβλεπε ο εκάστοτε προϋπολογισμός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την πολιτική του ΡΙΚ σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι δεχόμαστε μηνύματα από την πολιτεία και τη Βουλή που είναι αντιφατικά.

Εξήγησε ότι από τη μία τα μηνύματα είναι ότι το ΡΙΚ δεν πρέπει να διεκδικεί μερίδιο της διαφημιστικής πίτας και από την άλλη να αυξήσει τα έσοδά του από τις διαφημίσεις.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ΔΣ του ΡΙΚ κρίνει ότι δεν θα ήταν πολύ σοφό για το ΡΙΚ να κυνηγά με ένταση τις διαφημίσεις, σεβόμενο το γεγονός ότι λαμβάνει κρατική χορηγία θα είναι συγκρατημένο και δεν θα ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια επιθετικά, θα διατηρήσει όμως τη διαφήμιση καθώς θέλει τα προγράμματα του να συνδέονται με τη διαφήμιση.

“Θα προσπαθεί να φέρνει διαφημίσεις για την τηλεθέαση του χωρίς να είναι πολύ επιθετικό”, συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το αρχείο του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τον κ. Τσόκκο ότι υπάρχει καθορισμένο τιμολόγιο για αντίγραφα προς το κοινό από το αρχείο και η υπηρεσία άρχισε να προσφέρεται προ διετίας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΡΙΚ ανέφερε επίσης ότι έχουν ψηφιοποιηθεί 3.000 ώρες τηλεοπτικού χρόνου από το 1974, 1975, 1976. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να περάσει χρόνος ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν έσοδα από το αρχείο.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του Ιδρύματος κτίζεται σε κυπροκεντρική κουλτούρα και ανέφερε ότι θεωρούμε ότι κάνουμε μια καλή δουλειά, η οποία έχει ανταπόκριση στον κόσμο.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι έχει επιλυθεί το πρόβλημα του ταμείου συντάξεων και τίθεται τέρμα στις ανησυχίες για την αδυναμία του ΡΙΚ να καλύψει τις δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων.

Ανέφερε ακόμα ότι το συνολικό αναλογιστικό έλλειμμα ανέρχεται στα 120 εκ.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι λύνεται το πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσφορία για το γεγονός ότι το κόστος καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top