ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: «Για την απεργία των νοσηλευτών ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Κυβέρνηση»

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: «Για την απεργία των νοσηλευτών ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Κυβέρνηση»

Ενώ η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαθέσει μερικά εκατομμύρια για να αποστείλει τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κατά τη διάρκεια της απεργίας, την ίδια ώρα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει χρήματα, για την αγορά φαρμάκων ή για αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων, δήλωσε την Παρασκευή (11/03) ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πρόσθεσε πως “αυτό από μόνο του φανερώνει πολλά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης”.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), με αφορμή την επικείμενη επ` αόριστο απεργία που έχει εξαγγελθεί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι για την απεργία “ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει σκληρότητα, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί, εξωθώντας τους νοσηλευτές σε απεργία, να καταργήσει κάθε προοπτική για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

“Ως Συμμαχία Πολιτών”, είπε, “καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για πρωτοφανή αυταρχισμό και για έλλειψη κάθε διάθεσης εποικοδομητικού διαλόγου, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η απεργία που θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς, αλλά και η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα Κρατικά Νοσηλευτήρια”.

Όπως είπε “με τις προϋποθέσεις, όπως σήμερα δημιουργούνται, αμφιβάλλουμε αν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και το μίνι ΓΕΣΥ”, σημειώνοντας πως “προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ ήταν η επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων των νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα αυτό της στελέχωσης, έτσι ώστε να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις των ιδιωτικό τομέα και να κρατήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ασθενείς μας”.

Ο κ. Λιλλήκας ανάφερε πως “προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το κράτος επιβάλλει στους νοσηλευτές να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο για να εργαστούν, ενώ η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους οι νοσηλευτές, εξειδικεύονται με μεταπτυχιακές σπουδές και αυτό με δικά τους έξοδα και ενώ οι νοσηλευτές είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν διάλογο όσον αφορά στις όποιες αυξήσεις για τα επόμενα χρόνια και όχι άμεσα, η Κυβέρνηση αρνείται να μπει σε αυτό το διάλογο”.

 

“Μεγαλύτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαθέσει μερικά εκατομμύρια για να αποστείλει τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κατά τη διάρκεια της απεργίας. Ενδεχόμενα αυτό να είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών του δημοσίου. Την ίδια ώρα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει χρήματα για την αγορά φαρμάκων ή για αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Αυτό από μόνο του φανερώνει πολλά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι “εντός των επόμενων ολίγων ημερών η Κυβέρνηση μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει αυτή την αυταρχική συμπεριφορά εάν όντως θέλει να θέσει το δημόσια συμφέρον πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ιδεοληψίες της”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης είπε πως οι νοσηλευτές ζητούν την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου, για την επίλυση των συγκεκριμένων αιτημάτων, για να προσθέσει πως πρόκειται για αιτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δυστυχώς βλέπουν ότι το κράτος αρνείται πεισματικά, όχι μόνο την επίλυση τους, αλλά προσπαθεί με την αυτονόμηση την οποία προωθεί, να ενταφιάσει τα συγκεκριμένα αιτήματα

Είπε πως “το κράτος εξαναγκάζει τους νοσηλευτές στην απόκτηση πανεπιστημιακών προσόντων”, σημειώνοντας ότι παρά ταύτα το ίδιο το κράτος αρνείται την αναγνώριση των συγκεκριμένων προσόντων και προχωρά και στο επόμενο βήμα να κατατάξει τους εργαζόμενους μεταξύ κατόχων λυκειακών και μετα-λυκειακών προσόντων”.

“Το κράτος επαναλαμβάνω πως αρνείται την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου γεγονός που μας εξαναγκάζει να συνεχίσουμε με βάση τις εξαγγελίες μας για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 15/3. Φόβος μας είναι ότι με τις θέσεις που ακολουθεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα προκληθεί υποβάθμιση του επαγγέλματος των νοσηλευτών με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και την υγεία μας¨, ανέφερε.

Σε σχέση με το προσχέδιο για την αυτονόμηση, που τους δόθηκε το πρωί από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Πετέλης είπε: “Στην σημερινή συνάντηση που είχαμε μας έχει δοθεί ένα προσχέδιο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέσα στο οποίο εμπεριέχονται και τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να τύχουν συζήτησης και επίλυσης πριν την ένταξη των νοσηλευτηρίων ως αυτόνομα ιδρύματα. Όσον αφορά το θέμα των επ’ αορίστου χρόνου υπάρχει εντός του σχετικού νομοσχεδίου, παρ’ όλα αυτά μας έχουν δοθεί κάποιες διαβεβαιώσεις πως υπάρχει η πιθανότατα για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, εάν υπάρχει θετικό κλίμα, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων κάτι που θα χαιρετίσουμε καθώς αποτελεί και δική μας απαίτηση”.

Όμως αυτό που ζητούμε είναι τα συμβόλαια αορίστου χρόνου που θα λάβουν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι μας να τύχουν και της ίδιας ισχύς και να έχουν τα ίδια δικαιώματα εντός των νέων Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου που θα δημιουργηθούν”, πρόσθεσε.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “είναι πρωτοφανής η θέση και η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους δημόσιους υπάλληλους σε διαφορετικές κατηγορίες”, σημειώνοντας ότι “σε κάποιους είναι διατεθειμένη να δώσει τα συμβόλαια επ’ αορίστου με όρους Δημοσίου, ενώ στην περίπτωση των νοσηλευτών επιμένει μέχρι σήμερα τουλάχιστον να θέλει να τούς μετατρέψει σε ιδιωτικού δίκαιου ακόμα και μετά την αυτονόμηση”.

“Αυτός ο διαχωρισμός”, είπε, “δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ένα Κράτος Δικαίου όπου όλοι πρέπει αν είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αορίστου χρόνου νοσηλευτών, ο κ. Πετέλης είπε πως “είναι ένα από τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει και ένα από τα αιτήματα για το οποίο απεργούμε, γι` αυτό ζητούμε όπως διασφαλιστεί απόλυτα”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την συζήτηση που έκαναν στο Υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει πως το αίτημα αυτό θα διασφαλιστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top