ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμος ο νόμος για το πόθεν έσχες με εκκρεμότητες τη ρύθμιση στη δικαστική εξουσία,την ΕΦ και την Αστυνομία

Έτοιμος ο νόμος για το πόθεν έσχες με εκκρεμότητες τη ρύθμιση στη δικαστική εξουσία,την ΕΦ και την Αστυνομία

Eχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το πολυνομοθέτημα για το πόθεν έσχες με μόνες εκκρεμότητες τη ρύθμιση του πόθεν έσχες στη δικαστική εξουσία, που θα συζητηθεί με το Ανώτατο Δικαστήριο, και τη ρύθμιση στην Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, τα νομοθετήματα συζητήθηκαν εκ νέου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Σωτήρη Σαμψών, η συζήτηση έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη στον κατάλογο των ελεγχομένων προσώπων, στο νομοσχέδιο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές και στον κατάλογο των ελεγχομένων των οποίων οι δηλώσεις θα δημοσιοποιούνται.

Συνεχίζοντας είπε ότι ολοκληρώθηκαν τα θέματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και απομένει οριστικοποίηση για τους ελεγχόμενους στο στρατό και την Αστυνομία.

Ο κ. Σαμψών είπε επίσης ότι μένει εκκρεμής ο έλεγχος στη δικαστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή κατέληξε ότι ο/η σύζυγος του ελεγχόμενου θα περιλαμβάνεται ως μέρος της δήλωσης και όχι ο ίδιος/α ως προς έλεγχο και ρυθμίζεται ότι όταν το ζεύγος βρίσκεται σε διάσταση ή ο ελεγχόμενος έχει πραγματική δυσκολία να εξασφαλίσει τη δήλωση των περιουσιακών της ή του συζύγου, δεν θα αποτελεί πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα για τον ελεγχόμενο, η μη περίληψη των περιουσιακών συζύγου  στη δήλωση για το πόθεν έσχες.

Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν όλα τα ζητήματα και τα νομοθετήματα θα ψηφιστούν σε νόμους πριν τη λήξη της βουλευτικής θητείας.

Σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες στη δικαστική εξουσία, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η ρύθμιση θα προσκρούει στην υπό το Σύνταγμα καθορισμένη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν μπορεί άλλη εξουσία να ελέγξει τη δικαστική εξουσία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών έκανε αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε να ψηφίσει ένα πλαίσιο αποτελεσματικού ελέγχου του πόθεν έσχες.

Συνεχίζοντας είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα δοθεί χρόνος δύο εβδομάδων στις κοινοβουλευτικές ομάδες να μελετήσουν τα νομοσχέδια και ότι υπήρξε κατάληξη στο θέμα της δήλωσης των περιουσιακών της ή του συζύγου και υπάρχει συντίληψη για τον κατάλογο των ελεγχομένων προσώπων.

Αναφορικά με το πόθεν έσχες στη δικαστική εξουσία, ο κ. Δαμιανού είπε ότι σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών, αλλά είναι δεδομένο ότι θεωρούμε ότι για οποιαδήποτε δραστηριότητα που δεν αφορά την άσκηση αρμοδιότητας ο έλεγχος πρέπει να αφορά όλες τις εξουσίες.

Η σύγχρονη τάση στην Ευρώπη είναι στον κατάλογο των ελεγχομένων να είναι και η δικαστική εξουσία, είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουμε με το Ανώτατο τον τρόπο συμπερίληψης μέσα από ειδικές ρυθμίσεις.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top