ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καδής: Η Κύπρος θα συνεχίσει το Σχέδιο Δράσης κατά του βίαιου εξτρεμισμού

Καδής: Η Κύπρος θα συνεχίσει το Σχέδιο Δράσης κατά του βίαιου εξτρεμισμού

Η Κύπρος θα συνεχίσει την εφαρμογή του “Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία” κατά την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον επόμενο Νοέμβριο μέχρι και το Μάιο του 2017 , δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, στην κεντρική του ομιλία κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σήμερα στις Βρυξέλλες .

Ο Υπουργός μίλησε στους ομολόγους του σχετικά με στρατηγικές για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης μέσω της εκπαίδευσης και τόνισε ότι «έχουμε την πρόθεση να δώσουμε συνέχεια στις συζητήσεις που ξεκίνησαν εδώ" κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κύπρου, ενώ θα συζητηθούν  παραδείγματα για το πώς διαφορετικές χώρες προχώρησαν στην πιλοτική εφαρμογή του πλαισίου για τη συμμετοχή στους δημοκρατικούς θεσμούς, ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, οι κυβερνητικές αντιπροσωπίες και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου θα βρεθούν για να συζητήσουν το θέμα και να σχηματίσουν στρατηγικές συμμαχίες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση της εκπαίδευσης ως αντίμετρο κατά του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

«Πιστεύω ότι σήμερα η προσπάθεια για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού θα πρέπει να είναι ειδικού ενδιαφέροντος για τις χώρες που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου. Η πλούσια ιστορία της περιοχής μας, μάς έχει προικίσει με την εμπειρία ένδοξων πολιτισμών από την αρχαιότητα», δήλωσε ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «είχαμε το θλιβερό προνόμιο να παρακολουθήσουμε, σε αρκετές περιπτώσεις, ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από περιοχές συγκρούσεων ή, ακόμη χειρότερα, να χάνονται στην προσπάθεια να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές δράσεις», τόνισε.

Ο κ. Καδής είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι το πολιτικό πλαίσιο που προβλέπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στην περίπτωση της Κύπρου » δημιούργησε ένα ζωτικό χώρο για τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η κυπριακή διακοινοτική οργάνωση «Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας», οδήγησε στην ανάπτυξη μιας σειράς από δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, όπως εργαστήρια κατάρτισης των εκπαιδευτικών και στη δημιουργία συμπληρωματικού διδακτικού υλικού, που προάγει την κριτική σκέψη και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Ο Σύνδεσμος, είπε ο Υπουργός, «υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία του Σπιτιού της Συνεργασίας, ένα πολυ - λειτουργικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη της τελευταίας εναπομείνασας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, της Λευκωσίας, προσφέροντας ένα χώρο όπου οι άνθρωποι που έρχονται από όλο το νησί μας και πέρα​​ συμμετέχουν σε παραγωγικό διάλογο και προγράμματα συνεργασίας».

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν  ζωντανά παραδείγματα για το πώς η συνεργασία των ανθρώπων και των κοινοτήτων από τις διάφορες θρησκευτικές, εθνοτικές και γλωσσικές κατευθύνσεις  μπορούν να ευδοκιμήσουν, ακόμη και σε περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από συγκρούσεις, είπε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την ομιλία του με μια παρουσίαση προγραμμάτων σπουδών του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος και τη σε σχέση με το λεγόμενο  "πλαίσιο των απαιτούμενων ικανοτήτων για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής", η οποία ήταν και αντικείμενο της Υπουργικής Διάσκεψης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top