ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 4 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων – τυπώνονται 600 χιλιάδες ψηφοδέλτια

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 4 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων – τυπώνονται 600 χιλιάδες ψηφοδέλτια

Η υπηρεσία εκλογών εντατικοποιεί τους ρυθμούς για την προετοιμασία της, ένα μήνα πριν τις Βουλευτικές εκλογές. Ο βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι : «μπαίνουμε πλέον στα βαθιά».

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 4 Μαΐου και, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, χθες έγινε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, κατά την οποία “δώσαμε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό”.

Πρόσθεσε πως “στην εβδομάδα που τρέχει θα υπάρξουν και συναντήσεις σε επαρχιακό επίπεδο από τους Εφόρους Εκλογής σε κάθε επαρχία με τα επαρχιακά γραφεία των πολιτικών κομμάτων για να κάνουν τις διευθετήσεις σε ό,τι αφορά τον προέλεγχο των εντύπων των υποψηφιοτήτων, ούτως ώστε την ημέρα της υποβολής των υποψηφιοτήτων να είναι διαδικαστικά τα ζητήματα, και να μην προκύψουν οποιαδήποτε θέματα που να δυσκολέψουν τόσο τους Εφόρους Εκλογής, όσο και τους υποψηφίους”.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως στο Υπουργείο Εσωτερικών θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την επαρχία Κερύνειας, γιατί εκεί εδρεύει ο Έφορος Εκλογής Περιφέρειας Κερύνειας, καθώς και οι υποψηφιότητες για τους Αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων προς τον Γενικό `Έφορο Εκλογών που είναι και ο `Έφορος Εκλογής των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων.

Για τις υπόλοιπες επαρχίες, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στα γραφεία των Επάρχων, με εξαίρεση τον `Έφορο Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας, ο οποίος θα δεχθεί τις υποψηφιότητες στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”. Το παράβολο για κάθε υποψηφιότητα είναι 500 ευρώ.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως, με βάση το νόμο, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων δίνεται χρονικό διάστημα 24 ωρών για υποβολή ενστάσεων κατά οποιασδήποτε υποψηφιότητας, και μετά την πάροδο των 24 ωρών ξεκινά η διαδικασία της ετοιμασίας των ψηφοδελτίων.

Είπε, εξάλλου, πως “πριν προχωρήσουμε στην επίσημη εκτύπωση των ψηφοδελτίων, δείγμα των ψηφοδελτίων θα τεθεί υπόψη εκπροσώπων των κομμάτων για να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία όπως καταγράφονται είναι σωστά σε ότι αφορά ονοματεπώνυμα, εμβλήματα κλπ. και αφού δοθεί το πράσινο φως θα προχωρήσουμε στην εκτύπωση του ψηφοδελτίου ευθύς αμέσως”. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε πως στην ενημέρωση αυτή θα κληθούν και τυχόν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση πως η εκτύπωση των ψηφοδελτίων θα ξεκινήσει στις 6 ή στις 7 Μαΐου. Συνολικά θα τυπωθούν γύρω στα 600 χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Το σύνολο των εκλογέων ανέρχεται στους 542.915. Στη Λευκωσία οι εκλογές ανέρχονται στους 193.192, στην Κερύνεια στους 28.579, στην Αμμόχωστο στους 110.879, στη Λάρνακα στους 56.027, στη Λεμεσό στους 111.810, και στην Πάφο στους 42.428.

Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, σε αυτό τον αριθμό θα προστεθεί ο αριθμός των εγκλωβισμένων εκλογέων Κερύνειας και Αμμοχώστου, που θα γίνει γνωστός μετά την ανάρτηση του καταλόγου των εγκλωβισμένων για εξέταση και τυχόν ενστάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αυτή τη στιγμή στον κατάλογο των εγκλωβισμένων είναι εγγεγραμμένα 201 άτομα για την Αμμόχωστο, και 71 για την Κερύνεια.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως “είμαστε σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων για να διευθετήσουν τα ζητήματα της μεταφοράς των εγκλωβισμένων από τις κατεχόμενες περιοχές στα δυο εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν για αυτό το σκοπό”.

Είπε ακόμη πως οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ανέρχονται συνολικά στους 620, υπενθυμίζοντας πως για να μπορεί ένας Τουρκοκύπριος να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς εκλογών, πέραν των Ευρωεκλογών, πρέπει να διαμένει στις ελεύθερες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τους νέους εκλογείς, ο Βοηθός Γενικός Έφορων Εκλογών είπε πως, μετά και την τελευταία περίοδο των τριών μηνών κατά την οποία δικαιούνταν οι νέοι εκλογές να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ο αριθμός τους ανέρχεται στους 10.058. Συνολικά είχαν δικαίωμα να εγγραφούν γύρω στους 30 χιλιάδες.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως αυτή τη στιγμή γίνεται η οριστικοποίηση των εκλογικών κέντρων και η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα.

Ανέφερε πως από τις 6 Μαΐου οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω διαδικτύου, να πληροφορηθούν το εκλογικό κέντρο που θα ψηφίσουν και ότι στις 13 Μαΐου θα γίνει δημοσίευση στις εφημερίδες της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα.

Ο κ. Δημητρίου είπε πως ο αριθμός των εκλογικών κέντρων θα είναι λίγο κάτω από τα 1150, σε σύγκριση με 1203 που ήταν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Εκτός από την Κύπρο θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα στην Αθήνα, δυο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πάτρα, καθώς και τέσσερα εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως υπήρξε ενδιαφέρον από 1456 άνεργους πτυχιούχους, που δεν καλύπτουν ωστόσο πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν, ειδικά στη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως στην Πάφο ο αριθμός των ανέργων πτυχιούχων που υπέβαλαν ενδιαφέρον για στελέχωση των εκλογικών κέντρων είναι λίγο μεγαλύτερος από τις ανάγκες που υπάρχουν.

“Δεν αποκλείω όμως στο τέλος της ημέρας να χρησιμοποιηθούν όλοι οι άνεργοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον και να μείνουν κάποιοι από τους δημόσιους λειτουργούς έξω. `Όμως αυτό είναι ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η `Έφορος Εκλογής στην Πάφο”, είπε ο κ. Δημητρίου. 


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top