ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕ: Νέες ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων

ΕΕ: Νέες ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων

Τρεις πολύ σημαντικές νομοθετικές πράξεις που ρυθμίζουν θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη (04/05) στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι εν λόγω πράξεις αναμένεται να ενδυναμώσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και να επιλύσουν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την εφαρμογή μη ομοιόμορφων νομοθεσιών στα κράτη μέλη, όπως σημειώνεται. Η Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί μέχρι τον Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 που καταργεί την Οδηγία 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και ρυθμίζει την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Ο Κανονισμός καλύπτει κάθε δραστηριότητα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που αφορά την ιδιωτική μας ζωή και τα προσωπικά μας δεδομένα.

Εξάλλου, η Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 δημιουργεί σε Αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη ποινικών αδικημάτων ή εκτέλεση ποινικών κυρώσεων, υποχρέωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

Η Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 ρυθμίζει τη χρήση δεδομένων που περιέχονται σε καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) αερομεταφορών, από αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών, για σκοπούς πρόληψης, ανίχνευσης, διερεύνησης και δίωξης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Οι πιο πάνω πράξεις ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων συζητήσεων και συμβιβασμών στα συν-νομοθετικά όργανα της Ένωσης, αλλά έτυχαν θετικής αποδοχής, αναφέρει η ανακοίνωση του Επιτρόπου.

«Το Γραφείο μου είχε στενή συνεργασία με Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων άλλων κρατών αλλά και με τα αρμόδια Υπουργεία της Δημοκρατίας για την προβολή κοινών θέσεων κατά τη διαδικασία υιοθέτησης των προτάσεων αυτών», σημειώνεται.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Τροχαίο στη Λευκωσία - Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ξανά στο Δικαστήριο οι 10 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για κράτηση

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top