ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν η Κύπρος ψηφίζει! Τα παρατράγουδα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων

Όταν η Κύπρος ψηφίζει! Τα παρατράγουδα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων

Αμείωτο το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών, αλλά μεγάλη είναι και η αγωνία για το πως θα κυλήσει η εκλογική διαδικασία, αφού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν λείπουν τα παρατράγουδα.

 

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Χιλιάδες ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί (22/5), στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν τους νέους τους εκπροσώπους στο κυπριακό κοινοβούλιο και η δημοσιογραφική ομάδα της ιστοσελίδας μας, ToThemaOnline παρακολουθεί στενά την εκλογική διαδικασία και σας μεταφέρει όλα συμβαίνει.

Στο κείμενο αυτό ωστόσο θα σας παρουσιάσουμε διάφορα ευτράπελα και περίεργα που συνέβησαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο παραβάν συμβαίνουν πολλά!

Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις είναι η «κακοποίηση» των ψηφοδελτίων. Ψηφοφόροι αντί να ακολουθήσουν τη νενομισμένη διαδικασία, αναγράφουν στα ψηφοδέλτια διάφορα υβριστικά συνθήματα, τα παράπονα τους, στίχους από τραγούδια και διάφορα άλλα.

...και μπορεί τα «έργα» τους να προκαλούν ενδιαφέρον, τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια ωστόσο ρίχνονται κατευθείαν στον «κάδο» με τα άκυρα.

Τους ψήφισε όλους!

Στις Ευρωεκλογές της 25η  Μαΐου 2014, για παράδειγμα, ανάμεσα στα άκυρα ψηφοδέλτια ο αριθμός των οποίων ανήλθε στα 5 102, ψηφοφόρος στη Λάρνακα σημείωσε σταυρό προτίμησης και στους 61 υποψήφιους ευρωβουλευτές, ενώ σε δεύτερη περίπτωση εκλογέας ανέγραψε σε όλη την έκταση του ψηφοδελτίου υβριστικό σύνθημα.

Κατάσχεση κινητού

Στις Βουλευτικές Εκλογές της 22ας Μαΐου 2011 οι Αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση κινητού τηλεφώνου, ψηφοφόρου σε εκλογικό κέντρο της Λεμεσού όταν «πιάστηκε» να φωτογραφίζει το ψηφοδέλτιο του. Όταν του έγιναν συστάσεις από τον προεδρεύοντα αντέδρασε και ο πρώτος του το έσκισε. Στην συνέχεια ο ανυπάκουος ψηφοφόρος οδηγήθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό για κατάθεση.

Στις ίδιες εκλογές στην επαρχία Λάρνακας υποψήφιος βουλευτής κατήγγειλε ανθυποψήφιο του,  ότι απέστελλε μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα πολιτών σχετικά με την υποψηφιότητα του, το πρωί των εκλογών, κάτι που απαγορεύεται διά νόμου, την ημέρα αυτή.

Υποψήφιοι δεν ψήφισαν τους εαυτούς τους!

Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης της 18η Δεκεμβρίου 2011 καταγράφηκε ρεκόρ από διάφορα παράδοξα, τα οποία έμειναν στην ιστορία.

Ανεξήγητο παραμένει μέχρι και σήμερα πως δυο υποψήφιοι κοινοτάρχες, ένας στην επαρχία Πάφου και μια στη Λεμεσό, δεν έλαβαν ούτε μια ψήφο, δηλαδή δεν ψήφισαν ούτε οι ίδιοι τους εαυτούς τους!

Εκλογές σε επανάληψη

Στο χωριό Λάνια, της επαρχίας Λεμεσού οι εκλογές επαναλήφθηκαν, αφού οι δύο υποψήφιοι κοινοτάρχες, Ιωάννης Ακάμας και Σωτήρης Ευαγόρου, έλαβαν από 88 ψήφους και έτσι παραμονή Χριστουγέννων οι κάτοικοι του χωριού έσπευσαν ξανά στις κάλπες για να ψηφίσουν. Τη δεύτερη φορά τα κατάφεραν και κοινοτάρχης εξελέγη ο Ιωάννης Ακάμας.

Πανηγυρισμοί παραλίγο στα κρατητήρια

Στην Πάφο, νεοεκλεγείς κοινοτάρχης, παραλίγο να γιορτάσει τη νίκη του στα αστυνομικά κρατητήρια, αφού πιάστηκε στα χέρια με τον ανθυποψήφιο του.

Από την άλλη, στην κοινότητα Δένειας, βαριά έπεσε η ήττα στον επί 35 χρόνια κοινοτάρχη Κώστα Παναγιώτου, καθώς έχασε τις εκλογές από τον μικρότερο αδελφό του Χριστάκη Παναγιώτου.

Τέλος, στο χωριό Λυθροδόντας,  πολίτης ήθελε να φωτογραφήσει το ψηφοδέλτιο του για να το παρουσιάσει, άγνωστο για ποιό λόγο, στον υποψήφιο της προτίμησης του κοινοτάρχη, και φυσικά δεν του επιτράπηκε.

Μεθυσμένη... πολιτεία

Ζαλιστήκατε; Αν είμαστε μεταξύ 1979 – 1997 σίγουρα δεν θα ήταν από το πότο, αφού τότε υπήρχε σε ισχύει η νομοθεσία για ποτοαπαγόρευση προ κάλπης.  Δηλαδή με βάσει  νόμο, ο οποίος δεν υπάρχει πλέον, αφού έχει διαγραφεί, κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, κάποιες ώρες πριν και μετά, απαγορευόταν να λειτουργούν μαγαζιά πώλησης οινοπνευματωδών ποτών για να μην πηγαίνουν μεθυσμένοι στην κάλπη ορισμένοι ψηφοφόροι!  Μάλιστα όποιος παρανομούσε την πλήρωνε ακόμα και με τρίμηνη φυλάκιση.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top