ΥΓΕΙΑ

Σύνδεσμος Διαβητικών Κύπρου: Ζητά εξηγήσεις από το Υπ. Υγείας για το λανθασμένο τεστ διαβήτη

Σύνδεσμος Διαβητικών Κύπρου: Ζητά εξηγήσεις από το Υπ. Υγείας για το λανθασμένο τεστ διαβήτη

Εξηγήσεις από το Υπ. Υγείας ζητά ο Σύνδεσμος Διαβητικών Κύπρου για το κατά πόσο ισχύουν τα δημοσιεύματα για λανθασμένες, αυξημένες ενδείξεις εξετάσεων.

Ο Σύνδεσμος Διαβητικών Κύπρου,  απέστειλε σήμερα Πέμπτη (26/5) επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, από τον οποίο ζητούν να μάθουν την πραγματικότητα.

Επίσης, καλεί το Υπουργείο όπως ενημερώσει τους ασθενείς, που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα σε ανάλυση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ώστε να επαναλάβουν την εξέταση, για να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει που εντοπίζεται το πρόβλημα ακριβώς, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαβητικών, Μιχάλης Μέζος, δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει αν το πρόβλημα εντοπίζεται στα αναλώσιμα ή σε ανθρώπινο λάθος.

«Έχουμε ετοιμάσει μια επιστολή, η οποία στάληκε στο Υπουργείο και αναμένουμε τις εξηγήσεις. Ζητούμε να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό το δημοσίευμα και ποια είναι η πραγματικότητα», είπε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το θέμα αυτό προέκυψε στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων κατά την εξέταση θέματος που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για αλλαγή κωδικού του είδους του αντιδραστηρίου αυτόματης μεθόδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιούν τα κρατικά χημεία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΚΕΑΑ, την περασμένη Τετάρτη, από την τεχνολόγο του νοσοκομειακού εργαστηρίου ζητήθηκε η αλλαγή του προϊόντος χωρίς να επηρεάζεται η τιμή.

Κατά τη συζήτηση ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την αλλαγή και φάνηκε ότι δεν ήταν απλή αλλαγή κωδικού, αλλά και αλλαγή του εργοστασίου προμήθειας των συγκεκριμένων αντιδραστηρίων για προσδιορισμό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Ο κ. Μέζος εξέφρασε την ευχή αυτό το λάθος να γινόταν για λίγο χρονικό διαστήματα και ότι θα λυθεί σύντομα.

Κάλεσε το Υπουργείο Υγείας όπως επιληφθεί του θέματος και κάνει άμεσα τις κινήσεις που πρέπει για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Επίσης, είπε πως το Υπουργείο οφείλει να ενημερώσει τους ασθενείς, που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα σε ανάλυση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ώστε να επαναλάβουν την εξέταση και να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία εξέταση αίματος, που δείχνει το μέσο όρο του ζαχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο μέσος όρος του ζαχάρου στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες αντιστοιχεί σε μία τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Την εξέταση πρέπει να την κάνουν όσοι έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή όλοι οι άνω των 45, οι υπέρβαροι, όσοι έχουν αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, πολυκυστικές ωοθήκες, έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και όσοι έχουν γονείς ή αδέλφια με σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης, την εξέταση πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, για να δουν αν η θεραπεία που παίρνουν ρυθμίζει το ζάχαρο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top