ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμοι για το μεγάλο πήδημα Άντρος και Αβέρωφ (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτοιμοι για το μεγάλο πήδημα Άντρος και Αβέρωφ (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν βρισκόμασταν στις Προεδρικές εκλογές του 2008 και υποψήφιοι τότε ήταν οι Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης, ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, δεχόταν πιέσεις να απαντήσει ποιον θα στήριζε η Πινδάρου στον Β’ γύρο.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Τότε όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο υποψήφιος του Συναγερμού δεν περνούσε στον Β΄ γύρο. Ήταν οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά το δημοψήφισμα του 2004 όταν ο ΔΗΣΥ θεωρούσε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έσφαλλε με το «ΌΧΙ» που υποστήριξε στο σχέδιο Ανάν. Έτσι η κριτική εστιαζόταν πρώτα στο πρόσωπο του Τάσσου, αφού ο Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιαζόταν ως Πρόεδρος λύσης.

Έτσι, και ενώ οι μέρες περνούσαν ο Νίκος Αναστασιάδης πιεζόταν όλο και περισσότερο στα πάνελ να απαντήσει ποιον θα στήριζε ο ΔΗΣΥ στον Β΄ γύρο αν ο Γιαννάκης Κασουλίδης δεν περάσει… Ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά να απαντήσει δηλώνοντας με τον γνωστό του στόμφο στο χρώμα της φωνής «και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή τον Γιαννάκη τον Κασουλίδη».  Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον Α’ γύρο, η Αιμιλία Κενεβέζου τότε στο ΡΙΚ κατάφερε να του αποσπάσει δήλωση. Ο Αναστασιάδης για πρώτη φορά στην ιστορία της Δεξιάς παράταξης, άφηνε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει ο ΔΗΣΥ τον Δημήτρη Χριστόφια λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έπεσαν τα ιδεολογικά τείχη».

Το εν λόγω βίντεο μπορεί να μας φρεσκάρει τη μνήμη:

Ο Νίκος Αναστασιάδης τον Μάιο του 2016 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον, κάλεσε τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ  Άντρο Κυπριανού στο γραφείο του, προτείνοντας  να μοιραστεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου την Προεδρία της Βουλής.

Παρασκηνιακή παρέμβαση Αναστασιάδη για Προεδρία της Βουλής – Κάλεσε μυστικά τον Άντρο και του πρότεινε μοιρασιά με Αβέρωφ

Τόσο ο σημερινός Πρόεδρος του ΔΗΣΥ όσο και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ γνωρίζουν ότι το Κυπριακό είναι το μέγιστο ζήτημα στο νησί και κάτι που τους ενώνει αφού την επαύριον του δημοψηφίσματος θα βρεθούν στο ίδιο μετερίζι.

Η Προεδρία της Βουλής αποτελεί το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα και κανείς εκ των δυο δεν θέλει να το παραχωρήσει στα χέρια ενός αντι – ομοσπονδιακού αρχηγού κόμματος μιας και βρισκόμαστε σύμφωνα και με τον κ. Έιντε σε χρονιά λύσης.

Με άλλα λόγια συνυπολογίζοντας τα δεδομένα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, Αβέρωφ και Άντρος φαίνεται πως πάνε για το μεγάλο ιδεολογικό «πήδημα» ή άλμα αν θέλετε, στηρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας η δεξιά την αριστερά και το αντίθετο για εκλογή Προέδρου της Βουλής. 

Δείτε τι γράφαμε σχεδόν ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές για την συνεργασία ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ στο θέμα του Προέδρου της Βουλής. 

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top