ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατέθεσε στο Δικαστήριο η Μαρίνα Παράσχου: Όλα όσα δήλωσε για τον αεροπειρατή πρώην σύζυγό της

Κατέθεσε στο Δικαστήριο η Μαρίνα Παράσχου: Όλα όσα δήλωσε για τον αεροπειρατή πρώην σύζυγό της

Από τα εννέα χρόνια του έγγαμου βίου της με τον εκζητούμενο από τις αιγυπτιακές αρχές Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, μόνο για έξι αθροιζόμενους, καθ` όλο τον έγγαμο βίο, μήνες ο εκζητούμενος ήταν εκτός φυλακής, ανέφερε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, που εκδικάζει το αίτημα για έκδοση, η διαζευχθείσα σύζυγος του, Μαρίνα Παράσχου.

Ο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, εκζητείται από τις αιγυπτιακές αρχές για την αεροπειρατεία που διενεργήθηκε στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου του 2016. Η κ. Παράσχου είπε ότι κατά την ημέρα της αεροπειρατείας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Αστυνομία για το συμβάν και ότι επειδή δεν διέθετε μεταφορικό μέσο για να μεταβεί από την κατοικία της στο αεροδρόμιο Λάρνακας μεταφέρθηκε με όχημα της Αστυνομίας

Εξεταζόμενη και αντεξεταζόμενη, η κ. Παράσχου ανέφερε στο Δικαστήριο ότι με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, ο πρώην σύζυγος της εξέτισε στην Αίγυπτο ποινές φυλάκισης στρατοδικείου ως λιποτάκτης. Είπε επίσης ότι καταδικάστηκε για πλαστογραφίες και για κλοπή οχήματος, ότι ουδέποτε δήλωσε την πρόθεση του να εργαστεί, ότι της έλεγε πως εργαζόταν για την PLO και ότι ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, στη Λάρνακα, την ημέρα που γέννησε τις δίδυμες κόρες τους, “έσυρε” κατά τρόπο βίαιο τον γιο τους στο νοσοκομείο, απειλώντας ότι θα τον πάρει και θα φύγει.

Είπε επίσης στο Δικαστήριο ότι πήγε στο αεροδρόμιο έτοιμη να περάσει η ίδια υπό την ομηρία του εκζητουμένου, προκειμένου να αφεθούν οι επιβάτες του αεροσκάφους ελεύθεροι. Διευκρίνισε ότι στο αεροδρόμιο κλήθηκε να αναγνωρίσει φωνή και φωτογραφίες και πως ότι αναγνώρισε μόνο τη φωτογραφία του πρώην συζύγου της.

Κατά τη δικάσιμο της 17ης Ιουνίου, η Επαρχιακός Δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου, που εκδικάζει την αίτηση για έκδοση, πάρα την ένσταση του δικηγόρου του εκζητουμένου έκανε αποδεκτό το αίτημα της αιτούσας για κατάθεση μαρτυρίας από ακόμα δύο μάρτυρες, εκ των οποίων η μία ήταν η κ. Παράσχου. Ο δεύτερος νέος μάρτυρας θα είναι λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θα δώσει μαρτυρία την 22α Ιουνίου στις 12.00 που έχει οριστεί η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας.

Επιτρέποντας την κατάθεση περαιτέρω μαρτυρίας εκ μέρους της αιτούσας αρχής, ο Δικαστής ανέφερε ότι κάθε διάδικος μπορεί να παρουσιάσει τη μαρτυρία που επιθυμεί, κατ' αναλογία, προσθέτοντας ότι σε αιτήσεις αυτής της φύσης, δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα του εκζητούμενου.

Περαιτέρω κάλεσε τους δικηγόρους των δύο πλευρών να συμβάλουν κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησης.

Η μάρτυρας Μαρίνα Παράσχου εξεταζόμενη ανέφερε πως ήταν παρούσα στην Αίγυπτο όταν ο εκζητούμενος δικαζόταν επειδή ήταν λιποτάκτης και για πλαστογραφίες, είπε ότι παρόλο ότι δεν μπορεί να διαβάσει αραβικά αντιλαμβάνεται και μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα και όποιος αμφιβάλλει επί αυτού να την καλέσει σε διάλογο.

Η κ. Παράσχου είπε στο Δικαστήριο ότι ο εκζητούμενος στην αρχή συζητούσε μαζί της για τις δίκες, προσθέτοντας ότι δικάστηκε ως λιποτάκτης επειδή, όπως της είπε, έφυγε από το στρατό και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Αραφάτ.

Ανέφερε επίσης ότι το 1986 -1987 τον είδε να πλαστογραφεί διαβατήρια και διευκρίνισε ότι
η ίδια δεν γνώριζε να συμμετείχε σε οργάνωση, ούτε και ο εκζητούμενος της είπε. Είπε πως εξέτισε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου για τη λιποταξία και στη συνέχεια μπαινόβγαινε στη φυλακή για πλαστογραφίες και για κλοπή αυτοκινήτου.

Η κ. Παράσχου ανέφερε επίσης ότι ο εκζητούμενος εξέτισε ποινή φυλάκισης και στη Συρία, και όπως ο ίδιος της είπε, ήταν πολιτικοί οι λόγοι επειδή οι συριακές αρχές ήταν εναντίον του Αραφάτ.

Κατά την εξέταση της, η μάρτυρας ανέφερε ότι πήγαινε και έβλεπε τον εκζητούμενο στην Αίγυπτο, αλλά δεν αντιλήφθηκε ότι καταδιωκόταν από τις αιγυπτιακές αρχές για τα πολιτικά του φρονήματα.

Είπε ακόμα ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ως ζεύγος ήταν το 1992 και πως ο εκζητούμενος επικοινώνησε μαζί της πριν 12 χρόνια.

Κατά την αντεξέταση της, η μάρτυρας είπε πως με τον εκζητούμενο γνωρίστηκαν το 1983 στη Λάρνακα, όταν αυτός έφυγε από το Λίβανο, ήρθε στην Κύπρο στην προσπάθεια του να μεταβεί στην Αίγυπτο.

Η μάρτυρας ανέφερε ακόμα ότι από το 1983 που γνωρίστηκε και διατηρούσε σχέση με τον εκζητούμενο μέχρι την πλήρη διάσταση της μαζί του το 1992, ο εκζητούμενος για τα 8,5 χρόνια ήταν φυλακή και το μισό χρόνο έξω.

Ανέφερε περαιτέρω πως πρέπει να έχει καταδικαστεί περισσότερες από 6 φορές σε αυτό διάστημα, συν η καταδίκη στη Συρία.

Περαιτέρω η μάρτυρας κατά την αντεξέταση της είπε πως ο εκζητούμενος έκανε ένα χρόνο στρατιωτική φυλακή και πως τόσο το 1984 όσο και το 1986 ήταν παρούσα όταν καταδικάστηκε.

Ανέφερε ακόμα πως ο εκζητούμενος καταδικάστηκε πολλές φορές για πλαστογραφία διαβατηρίων, αναφέροντας ότι δεν ξέρει ποιος χρησιμοποιούσε τα διαβατήρια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αντεξέταση της, είπε ότι με τον εκζητούμενο γνωρίστηκαν όταν αυτός έκανε διακοπές στη Λάρνακα. Πρόσθεσε πως αρχικά δήλωσε Παλαιστίνιος, λέγοντας της ότι έφυγε από το Λίβανο και ήθελε να πάει στην Αίγυπτο και ότι λάμβανε μέρος σε πόλεμο με την PLO.

Επιβεβαίωσε επίσης ερώτηση του δικηγόρου του εκζητουμένου ότι κατά την περίοδο της γνωριμίας τους αυτός έμενε σε ξενοδοχείο στην οδό Ερμού στη Λάρνακα.

Συνεχίζοντας είπε πως της είχε δηλώσει το κανονικό του όνομα, Σελίχ Ελντίν, ενώ της είπε πως ήταν Χριστιανός. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως δεν γνώριζε με ποιας χώρας διαβατήριο ήρθε στην Κύπρο.

Ανέφερε ακόμα ότι ο πατέρας της μέσω της Αστυνομίας πήρε τηλέφωνο στην Αίγυπτο και του είπαν από τις αιγυπτιακές αρχές ποιος ήταν.

Είπε πως διαπιστώθηκε ότι τα χαρτιά του ήταν πλαστά, με το ένα όνομα του σωστό και απελάθηκε. Ανέφερε επίσης ότι το Τμήμα Αλλοδαπών τον απέλασε στην Υεμένη, όπως της είπε ο ίδιος.

Η κ. Παράσχου ανέφερε ότι το 1984, ήταν έγκυος και πήγαν στην Αίγυπτο για να βρει χαρτιά να παντρευτούν και να γεννήσει.
Στην υποβολή του δικηγόρου του εκζητουμένου ότι η ίδια έδωσε στον εκζητούμενο το διαβατήριο του πατέρα της για να το χρησιμοποιήσει στην Αίγυπτο, ώστε να εξασφαλίσουν περαιτέρω έγγραφα, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί προσθέτοντας ότι ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του στρατού και τα έγγραφα του τα διατηρούσε καλά φυλαγμένα.

Ο δικηγόρος του εκζητούμενου υπέβαλε στη μάρτυρα ότι ο εκζητούμενος βρισκόταν στην Κύπρο με το όνομα Αγιάτ Ελ Μποξερ Αλετ, η οποία, όμως απάντησε ότι δεν ξανάκουσε αυτό το όνομα.

Η μάρτυρας απέρριψε επίσης ότι παντρεύτηκε τον εκζητούμενο στην Αίγυπτο στις 18.6.1984.
Ανέφερε ότι έπαιρνε κάθε μήνα άδεια παραμονής στην Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι προσπαθούσε να παντρευτεί, πήγε για να παντρευτεί, αλλά δεν παντρεύτηκε πριν το 1986.

Περαιτέρω ανέφερε ότι στις 19. 8. 1984 γέννησε την πρώτη τους κόρη στην Αίγυπτο και πριν το παιδί τους γίνει 40 ημερών ο εκζητούμενος πήγε να καταταχθεί στο στρατό για να τελειώνει, ωστόσο, μετά που ορκίστηκε, λιποτάκτησε.

Ανέφερε ακόμα ότι με τον εκζητούμενο τέλεσαν γάμο αφού είχαν αποκτήσει και τον γιο τους, ο οποίος ήταν 7 μηνών. Πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια του πατέρα της ο εκζητούμενος πήρε
άδεια παραμονής, βαφτίστηκε, τέλεσαν γάμο και ο πατέρας της του βρήκε δουλειά, αλλά δεν ήθελε να δουλέψει.

Συνεχίζοντας είπε ότι ο εκζητούμενος έφυγε από την Κύπρο και η ιδία με τα παιδιά πήγαν και έμειναν με την οικογένεια του συζύγου. Είπε επίσης ότι το 1987 αποφυλακίστηκε και μετά πήγαν στην Ελλάδα, όπου έμειναν 7 μήνες.

Ερωτηθείσα εάν ο πρώην σύζυγος της εργαζόταν στη PLO, ανέφερε ότι δεν τον έβλεπε να πάει να δουλέψει. Ανέφερε ακόμα ότι έφυγαν από την Ελλάδα, πήγαν Γιουγκοσλαβία, Αυστρία και ακολούθως στην Ιταλία, από όπου επέτρεψε στην Κύπρο με τα παιδιά της, με χρήματα που της έστειλε για τα εισιτήρια ο πατέρας της.

Η μάρτυρας είπε ακόμα ότι ποτέ δεν έμεινε με τον εκζητούμενο στη Λεμεσό, και ανέφερε πως στις 19. 6. 1988 που γεννήθηκαν οι δίδυμες κόρες του ήταν στην Κύπρο, αλλά δεν έμεναν μαζί. Ανέφερε στο Δικαστήριο πως ενώ αυτή ήταν στο νοσοκομείο πήγε στο σπίτι συγγενικού της προσώπου, που φύλαγε τα άλλα της παιδιά, πήρε το αγόρι ξυπόλυτο και την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο. Πρόσθεσε ότι δεν πλησίασε τα νεογέννητα και δεν άφηνε το αγόρι να πλησιάσει τη μητέρα του και την απειλούσε ότι θα πάρει το αγόρι και θα το πάει στο Λίβανο.

Η μάρτυρας είπε ακόμα ότι ακολούθως ο εκζητούμενος πήγε στη Συρία και ακολούθως στο Λίβανο. Στην υποβολή ότι ο εκζητούμενος και το κυπριακό γραφείο της PLO ετοίμασαν εισιτήρια ώστε να μεταβεί με την οικογένεια της στο Λίβανο, η μάρτυρας είπε ότι ουδέποτε είδε ή παρέλαβε εισιτήρια. Πρόσθεσε ότι αυτό που συνέβη είναι ότι της ζήτησε να πάει στο Λίβανο μόνη, αφού περάσει τα σύνορα από τη Συρία.

Η μάρτυρας ανέφερε ακόμα ότι δεν γνωρίζει ότι ο εκζητούμενος προσπάθησε να έρθει να συναντήσει την οικογένεια του μέσω Συρίας, - Τουρκίας – κατεχομένων, αλλά “απελάθηκε” από τις καλούμενες αρχές των κατεχομένων.

Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις, είπε ότι στη συνέχεια πήρε τα παιδιά και πήγε και διέμενε με τους γονείς του στην Αίγυπτο, όταν αυτός ήταν φυλακή. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια τσακώθηκε με τους γονείς του και τους έδιωξαν από το σπίτι και διέμεναν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ένα δωμάτιο με άλλα άτομα. Προκειμένου τα παιδιά να πάνε σχολείο η μητέρα της πήγε στην Αίγυπτο και πήρε τα παιδιά τους και τα έφερε στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι αργότερα το 1992 επισκέφθηκε τον εκζητούμενο στη φυλακή και του ανακοίνωσε ότι δεν αντέχει άλλο αυτού του είδους τη ζωή και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου το 1993 υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, το οποίο εκδόθηκε το 1994.

Περαιτέρω είπε ότι ο εκζητούμενος πριν 12 χρόνια ή 13, πήρε τηλέφωνο τον αδελφό της και ζήτησε “τα πιστοποιητικά των μωρών και το έγγραφο ότι βαφτίστηκε χριστιανός”, και η ίδια τον πήρε τηλέφωνο για να του ζητήσει να μην ενοχλεί άλλα μέλη της οικογένειας, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί του.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Πέρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top