ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ για Τουρκία: Tήρηση του κράτους δικαίου και καταδικάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής

ΕΕ για Τουρκία: Tήρηση του κράτους δικαίου και καταδικάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προς τους νόμιμους θεσμούς της χώρας , ζητώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση , την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και ξεκαθαρίζοντας ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί επιλογή για μια υποψήφια για ένταξη χώρα , σύμφωνα με κοινή δήλωση των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Στο κείμενο της κοινής δήλωσης που εκδόθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της, η ΕΕ εκφράζει λύπη για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον τουρκικό λαό . Επιπλέον, η ΕΕ χαιρετίζει την κοινή θέση των πολιτικών κομμάτων για την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τα 28 κράτη μέλη καλούν τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων  την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, σε αυτοσυγκράτηση. «Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί περαιτέρω βία, για την προστασία της ζωής και για να αποκατασταθεί η ηρεμία» , αναφέρουν.

Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών καλούν για πλήρη τήρηση της  συνταγματικής τάξης και τονίζουν τη σημασία της επικράτησης του κράτους δικαίου. «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί  ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης», αναφέρουν .

Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στο δικαίωμα του καθενός σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών , συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής .

Στο πλαίσιο αυτό , η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής, αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης. «Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση . Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς, και σταθερή Τουρκία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων» , καταλήγει η κοινή δήλωση.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top